EXPLOZIV/Fratele PENAL Hellvig, SCĂPAT de DOSAR, numit de Ponta CONSUL la Castellon. Amănunte INCENDIARE

EXPLOZIV/Fratele PENAL Hellvig, SCĂPAT de DOSAR, numit de Ponta CONSUL la Castellon. Amănunte INCENDIARE

Că președintele Klaus Iohannis a numit un maimuțoi într-o funcție de o importanță strategică zero n-ar fi un mare păcat. Și nici o mare greșeală. Și președinții sunt oameni, și ei pot greși. La acest capitol, de exemplu, Băsescu a dat cu oiștea-n gard de foarte multe ori. Iar cazul Elvis Săftoiu, bărbatul muierii, numit director la SIE, a devenit, cu timpul, anecdotic! 

Însă, Săftoiu-l lui Băsescu nu ducea, așa cum duce Hellvig-ul lui Iohannis, belele și umbre în spate! Se pare că avem de-a face cu un adevărat ghem de șerpișori care i-au marcat, de-a lungul vremii, viața fostului primar de Sibiu. Șerpișori care, la rândul lor, s-au intersectat și ajutat reciproc, tot de-a lungul vremii. Nume ca Eduard Hellvig, Rareș Bogdan, Constantin Dudu Ionescu, Dan Mihalache au fost ba colegi, ba patroni/angajați între ei în diverse perioade ale vieții. 

Povestea de astăzi este un prim episod dintr-o serie care spune multe despre rahatul moral în care băltește vârful politicii românești, unde bubele cu puroi din CV sunt motive de șantaj și decizii dubioase!

De exemplu, șeful SRI, Eduard Hellvig, are un frate care în prezent este consul la Castellon de Plana, în Spania. Numit de Victor Ponta în 2013. 

Ceva normal, nu? Doar vorbim despre anul de grație al USL. Iar fratele consulului era unul din capii USL, numărul doi în PNL, după Crin Antonescu. Aparent pare o sinecură amărâtă, tipică pentru Românica.

Însă, dacă râcâim primul primul strat de var peste ce dăm? Aflăm că Robert-Claudiu Hellvig, născut la Otelec, în Sălaj, a făcut facultatea la Iași. Iar după terminarea studiilor s-a angajat la Consiliul Județean Iași, condus de pesediști. Ca o paranteză de culoare, și prima slujbă a actualului șef al SRI a fost tot la Iași. Eduard Hellvig, a fost de consilier al unui deputat de Iaşi între 1994 şi 1995. Fratele Robert debarcase pe malul Bahluiului în 1991.

Da, în 1999, Robert Hellvig a fost anchetat în celebrul „Dosar DADJ”. La acea dată s-a acuzat devalizarea Direcţiei de Drumuri Judeţene, iar Hellvig a fost cercetat pentru că a decontat fictiv o cazare la Hanul lui Manuc. Fratele şefului SRI a prezentat documente de cazare şi a încasat banii, dar în evidenţele unităţii de cazare numele lui nu apărea. În cele din urmă, Robert Hellvig a scăpat de anchetă fără să fie trimis în judecată.

La data anchetei, fratele său, Eduard Hellvig, era consilierul ministrului de Interne, Dudu Ionescu. 

Povestea, pe scurt

În vara anului 1999, conducerea Consiliului Judeţean a comandat un Control Financiar de Gestiune la Direcţia de Administrare a Drumurilor Judeţene. Ancheta a durat aproape o jumătate de an, iar în toamnă au fost prezentate primele concluzii: angajaţii CJ care trebuiau să se ocupe de drumuri au furat din bani. Pe fir a intrat şi Poliţia economică, actualul comisar Costel Drumea fiind cel care a instrumentat dosarul. S-a constatat că 1,4 miliarde de lei (140.000 lei noi) au fost cheltuiţi ilegal de şefii de la drumuri în complicitate cu responsabili din Consiliul Judeţean.

Consilierul judeţean Adrian Gîrlea şi directorul interimar al Agenţiei pentru Dezvoltare şi Promovare din cadrul CJ, liberalul Robert Hellvig, au fost acuzaţi de fals şi uz de fals pentru că au decontat chitanţe de cazare la „Hanul lui Manuc” din Bucureşti.

 Verificarea făcută în cadrul anchetei a arătat că, deşi cei doi au prezentat documente de la hotelul bucureştean, în evidenţele unităţii de cazare nu erau înregistrate datele ieşenilor. 

Numele lui Hellvig în dosarul DADJ a fost legat strict de deplasările la Bucureşti şi de deconturile înregistrate în contabilitate. În cele din urmă, fratele şefului SRI nu a fost trimis în judecată, ci i s-a cerut desfacerea contractului de muncă. Acesta nu a fost însă dat afară, ci i s-a permis transferul la SC Mica Industrie SRL Iaşi.

În 2005, instanţa de judecată s-a pronunţat în dosarul DADJ. Din cei 29 de ieşeni trimişi în judecată, 13 au fost condamnaţi însă sancţiunile par derizorii. Cea mai aspră condamnare dată a fost aceea de 4 luni de închisoare, cu suspendare, pentru inginerul Gîrlea. Alături de Gîrlea a fost condamnat şi fostul şef al DADJ, Silvian Ciută, la o lună de închisoare cu suspendare. Şoferul personal al lui Ciută, Dorel Lucaci, a primit 3 luni de închisoare cu suspendare, iar Nicolae Lucaci şi economista Florentina Ploaie au fost condamnaţi la câte o pedeapsa de o lună de închisoare, cu suspendare.

În acest moment, Robert Claudiu Hellvig este angajat al Ministerului Afacerilor Externe, pe o poziţie de consul în Spania. Ca avere, deţine un teren în Timiş şi unul în Spania, în Catalonia, un apartament în Zalău şi unul în Timişoara, dar şi o casă şi un apartament în Spania. Domiciliul declarat în România este în Zalău. 

Declarația de AVERE o puteți citi AICI.

LEGĂTURI

Eduard Hellvig nu a fost doar consilierul lui Constantin Dudu Ionescu pe vremea când acesta era ministru de interne. Dudu Ionescu este nașul de cununie al lui Hellvig.

La rândul său, Dudu Ionescu a fost angajatul lui Dan Mihalache. Dan Mihalache este șeful Cancelariei Prezidențiale. 

Dudu Ionescu a fost numit de Iohannis consilier prezidențial și șeful Comunității de Informații. 

Despre “Institutul de Analiză Politică” Cluj-Napoca, Rareș Bogdan și angajatul Eduard Hellvig, dar și despre contractele de consultanță politică dintre primarul de Sibiu, Klaus Iohannis și firma condusă de Rareș Bogdan, în episoadele următoare. Rămâneți pe Comisarul.ro...



Robert-Claudiu Hellvig la o activitate în Spania




Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”