EXPLOZIV/Hrebenciuc era "SPITALUL"/STENOGRAME

EXPLOZIV/Hrebenciuc era "SPITALUL"/STENOGRAME

Viorel Hrebenciuc şi-a recunoscut parţial faptele de care este acuzat, arată procurorii DNA într-un document obţinut de Mediafax. Procurorii se pregătesc să finalizeze dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri şi să îl trimită în instanţă, după ce au cerut prelungirea cu 15 zile a măsurilor preventive luate în cazul inculpaţilor din dosar. Numele de cod pe care inculpaţii din dosarul retrocedărilor ilegale îl foloseau cand vorbeau despre Viorel Hrebenciuc era "Spitalul", la dosare se referau cu termenul de "plăcinte", instanţele sau complete de judecată erau "clinici" iar aranjamentele judiciare erau denumite "internări", potrivit DNA.

Numele de cod pe care inculpaţii din dosarul retrocedărilor ilegale îl foloseau cand vorbeau despre Viorel Hrebenciuc era "Spitalul", la dosare se referau cu termenul de "plăcinte", instanţele sau complete de judecată erau "clinici" iar aranjamentele judiciare erau denumite "internări", potrivit DNA.

Anchetatorii DNA arată, într-un document recent transmis instanţei supreme şi obţinut de Mediafax, că "din declaraţia inculpatului Sturdza Paltin Gheorghe şi din cuprinsul agendelor personale ale acestuia, rezultă că membrii grupului infracţional aveau un limbaj codificat şi îi spuneau lui Hrebenciuc Viorel, SPITALUL".

 În acest sens anchetatorii anticorupţie dau drept exemplu magistraţilor ICCJ o convorbire telefonică din 12 decembrie 2013 între Sturdza şi deputatul Ioan Adam, despre problema strămutării (dosarului de retrocedare):

"Sturdza Paltin Gheorghe: Nu mă interesează, că SPITALUL nu face nimic. Nu mă interesează.

Ioan Adam: Mă rog, lasă-i! E treaba mea, nu-i treaba ta!".

Anchetatorii redau o altă discuţie relevantă pentru caz dintre soţii Adam în care Roxana Adam, judecătoare, îi divulgă soţului ei o serie de informaţii de la nivelul instanţei la care lucrează, acesta fiind interesat de aranjarea dosarului de retrocedare.

"În 3 februarie 2014, la ora 11:14, Anca Roxana Adam l-a informat pe soţul ei, în mod codificat (n.n. - folosind, în mod vădit, un limbaj specific infracţional, de natură a conspira mesajele transmise) că a discutat cu judecătorul (doctorul/directorul) de la Tribunalul Sibiu pentru dosarul nr.2209/119/2013 - însă s-a trezit «cu o plăcintă» deoarece termenul ce urma să se stabilească era data de 20 sau 27 martie 2014" arată procurorii, adăugând că, "în acest context, Ioan Adam a insistat pentru obţinerea unui termen şi mai apropiat, solicitare considerată de soţia sa ca «nerealistă», aceasta justificând prin faptul că nu este/nu se poate invoca nicio urgenţă a cauzei".

În plus, arată anchetatorii, Roxana Adam a indicat că nici solicitarea unei audienţe la nivelul conducerii Tribunalului Sibiu nu ar avea efectul scontat, întrucât în luna februarie 2014 nu se mai pot acorda termene, respectiv "nu se mai fac internări":

"ADAM ANCA-ROXANA: M-am trezit cu o plăcintă.
ADAM IOAN: Vai de mine! No asta-i de pomină, păi ziceai că-i tocma vara.
ADAM ANCA-ROXANA: Nu, nu are zi.
ADAM IOAN: Păi da... A, credeam că e pă strada... ta..
ADAM ANCA-ROXANA: Nu, nu-i stabilită ziua de plecare.
ADAM IOAN: Păi nu aia... păi asta era ideea că aşteaptă cu nerăbdare să vadă când se duce, când îl programează la spital, la operaţie. Era... era cu sufletu' la gură.
ADAM ANCA-ROXANA: 20 sau 27 martie.
ADAM IOAN: Mă aşa... mă rog era cu sufletu' la gură că... că el vrea să facă reprogramare după aia să se ducă la directorul spitalului sau să se ducă la cine dracu...
ADAM ANCA-ROXANA: Nu, nu, nu atuncea... nu. Nu pentru că...
ADAM IOAN: Şi spitalu' nu-l poate programa mai repede, măcar mai repede un pic?
ADAM ANCA-ROXANA: Nu poate pentru că dacă-i stabileşte regim preferenţial te-a făcut praf
ADAM IOAN: Păi nu-i vorba de regim, da dă-l dracu de director.
ADAM ANCA-ROXANA: N-ai, n-ai, n-ai cum, n-ai cum că te face praf, te cântă până la minister.
ADAM IOAN: Nu mă da nu-i nimic...
ADAM ANCA-ROXANA: Tocmai că nu este, nu există nici o urgenţă, dacă omu' trebuia operat era altă poveste, da nu e urgenţă la aşa ceva. În condiţiile în care...
ADAM IOAN: Poate totuşi...
ADAM ANCA-ROXANA: ... ţara-i în foamete.
ADAM IOAN: ... poate găseşte domnu' director ăsta, medicu' ăsta, directoru' ăsta, poate găseşte o soluţie să dea măcar mai repede un pic mă cu vreo săptămână, două dracului.
ADAM ANCA-ROXANA: Mai repede cu o săptămână, două înseamnă decapitarea directorului.
ADAM IOAN: Asta-i de toată pomina, ţara asta nu mai are leac mă, să mor eu. 20 ai zis?
ADAM ANCA-ROXANA: 20 sau 27.
ADAM IOAN: 20 ... 27 .... Doamne fereşte. 20 martie, na ce dracu să... Na, hai treaba lui ce să-i fac să... şi n-are nici o şansă să se ducă cu... în audienţă cu cerere de... să-l pună mai în faţă.
ADAM ANCA-ROXANA: Păi nu are cum, nu are cum pentru că în luna februarie nu se pot face internări.
ADAM IOAN: Doamne fereşte-mă.".

Anchetatorii mai dovedesc modul codat în care discutau cei din acest dosar cu agendele lui Paltin Sturdza în care acesta notase despre o vizită la "clinică". În data de 9 iunie 2010, când a fost înregistrat recursul la Tribunalul Covasna, Sturdza şi-a notat în agendă următoarele: "Adam a chemat şi a spus că la «clinică» nu e aşa de rău".

"Astfel cum rezultă din mai multe interceptări telefonice aflate la dosarul cauzei, prin «clinică» se înţelege instanţă, în context fiind vorba despre Tribunalul Covasna", se arată în documentul anchetatorilor.

Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam şi-au recunoscut parţial vina, Paltin Sturdza nu

Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc şi-a recunoscut doar parţial faptele de corupţie de care este acuzat de procurorii DNA Braşov, în dosarul privind retrocedarea ilegală, în favoarea lui Gheorghe Paltin Sturdza, a peste 43.000 de hectare de pădure, se arată în ultimul referat cu propunerea de prelungire a măsurilor preventive luate faţă de persoanele inculpate în acest caz, document obţinut de Mediafax.

În documentul citat, anchetatorii arată că, "fiind audiaţi, inculpaţii Hrebenciuc Viorel, Hrebenciuc Andrei, Adam Ioan, Bengescu Dan Costin au recunoscut în parte săvârşirea infracţiunilor de care sunt acuzaţi".

"Paltin Gheorghe Sturdza nu a recunoscut săvârşirea vreunei infracţiuni. Adam Ioan a formulat denunţ în prezenta cauză, prin care a arătat că i-a oferit mită judecătorului Ordog Lorand Andras pentru obţinerea deciziei 231/2012 a Tribunalului Covasna. Kadas Iosif, Poenaru Jănică şi Iacob Sorin Ioan nu au recunoscut comiterea faptelor de care sunt acuzaţi", au scris procurorii DNA în referatul citat.

Anchetatorii au mai arătat că, de la data solicitării ultimelor prelungiri sau de la data luării măsurii arestului preventiv faţă de judecătorul Andras Lorand Ordog, s-au analizat şi exploatat mediile de stocare a datelor informatice, au fost audiaţi mai mulţi martori şi inculpaţi, s-au transcris convorbiri telefonice şi ambientale ridicate de la Gheorghe Paltin Sturdza, cu ocazia percheziţiei domiciliare din 15 octombrie 2014. De asemenea, inculpaţii au fost fie confruntaţi, fie puşi să reconstituie unele etape din parcursul infracţional, iar în dosar s-a dispus extinderea urmăririi penale pentru senatorul Tudor Chiuariu.

Procurorii au instituit sechestrul asigurător pe bunurile mobile şi imobile ale celor cercetaţi în dosar şi au cerut declasificarea MSN (MicroSoft Network - n.r.) în cazul unora dintre inculpaţi.

Anchetatorii au mai arătat în referat că volumul datelor informatice din dosar care trebuie verificate este uriaş, de peste 10.000 de gigabytes, respectiv 10 terabytes, şi că trebuie să îi ducă în teren pe Paltin Sturdza şi Gabriela Zaharia, "pentru a indica locul în care au fost cu Adam Ioan, în apropierea locuinţei inculpatului Ordog Lorand Andras".

După finalizarea acestor etape, procurorii vor redacta rechizitoriul şi vor transmite dosarul instanţei supreme, pentru a fi repartizat unui complet de judecată.

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, că dosarul este în curs de finalizare şi s-a cerut prelungirea măsurilor preventive faţă de cei cercetaţi doar pentru 15 zile, întrucât anchetatorii au considerat că perioada este suficientă pentru a finaliza ultimele acte de urmărire în dosar. Printre aceste acte procedurale ar fi: analizarea documentelor şi înscrisurilor ridicate cu ocazia percheziţiilor din 15 şi 21 octombrie 2014, analizarea corespondenţei electronice sau redarea tuturor înregistrărilor audio-video făcute de Paltin Sturdza.

Hrebenciuc îl sfătuia pe Adrian Năstase să-şi ia un om de afaceri şi să facă „deal-uri”

Hrebenciuc le spunea lui Sturdza şi Adam ce sfat i-a dat lui Adrian Năstase după ce acesta din urmă i-a luat un "deal" şi l-a dat altui coleg de partid, respectiv să îşi ia parteneri de afaceri cu care să facă "deal-uri", iar cu restul să fie "cel mai curat om din lume", potrivit unor interceptări.

În timpul discuţiilor despre situaţia dosarului de retrocedare al lui Paltin Sturdza, Viorel Hrebenciuc le-a povestit, între altele, interlocutorilor săi cum şi-a început cariera politică şi ce l-a sfătuit pe Adrian Năstase la finalul lui 2002.

"Hrebenciuc: Eu sunt de 20 de ani în politică, de după '90, aşa, s-au spus toate prostiile despre mine, dar până la urmă, dacă stăm să ne uităm nu s-a dovedit absolut nimic. Şi n-am fost chemat niciodată niciunde, dar n-am niciun fel de probleme, stau de vorbă cu oricine şi nu mi-e frică pentru că n-am…, hai să vă spun şi de ce n-am probleme, ca să mă înţelegi exact, e o discuţie cu Năstase, că e la modă astăzi, da. Eu lucrez cu Năstase din '94, şi vă şi spun că-n '92, eu l-am pus şeful Camerei Deputaţilor, că eu eram consilierul lui Iliescu… lui Iliescu '92, şi eu ştiu exact în 15 august '92, când l-am lămurit pe Năstase la Iliescu la Predeal să vină pe liste la noi, că nu vroia să vină aici, mergea în partea cealaltă.

Adam: Aşa e, aşa e.

Hrebenciuc: Nu contează asta. Câştigăm alegerile, ne-am pregătit din '98 în 2000 perfect, niciodată nu s-a pregătit o guvernare, cum am pregătit-o noi atuncea, doi ani de zile.

Adam: Aia din '90-2000.

Hrebenciuc: A mers perfect, adică noi în prima zi, atuncea am dat 22 de hotărâri de guvern de reorganizare a ministerelor, acuma după cinci luni nu le avem încă.

Adam: Da, da. Era totul pe masă, era în sertar.

Hrebenciuc: Acuma-i talmeş balmeş, nu se compară, nu, aşa... Şi prieten foarte bun cu el, nu vă spun că aveam şi anumite deal-uri, foarte.. eu tot timpul le făceam, când eram în opoziţie, şi aveam o singură pretenţie, când vin la putere, deal-ul, care-l duc din opoziţie să continue, în rest nu mă interesează nimic şi nimeni, aşa. Normal cu Adrian, fiind prieten i-am spus. În 2002 îmi taie deal-ul şi dă credit altui coleg de-al meu din guvern. El a crezut că sunt foarte supărat, şi am avut o discuţie cu el în octombrie 2002, şi am zis, mă Adrian, nu sunt supărat deloc, dimpotrivă eu sunt bucuros că mi-ai luat o chestiune de pe creier, pentru că tu ai început să faci presiuni foarte mari, nu ştiu câţi bani vrei să faci tu, tu ştii, eu nu ştiu, dar eu, dacă aş fi în locul tău, uite cum aş face: mi-aş lua un partener doi, oameni de afaceri mari şi foarte serioşi, cu care aş face nişte deal-uri, iar cu restu' sunt cel mai curat om din lume, pentru că sunt prim ministrul acestei ţări.

Adam: Şi deal înseamnă lucru curat, şi auzi deal înseamnă lucru curat".

În cadrul aceloraşi discuţii Hrebenciuc le prezintă celor doi propriul său "deal", respectiv acumularea de teren pe care ulterior să facă livezi prin prisma unor programe europene şi critică inspiraţia nefastă a unor persoane cercetate pentru evaziune fiscală ce şi-au depus banii în conturile băncilor din Cipru.

"...
Hrebenciuc: Numa' puţin! Şi zic, hai să-ţi spun de ce fac... îţi spun treaba asta, eu m-am uitat ce s-a întâmplat în toate ţările din Europa de Est, care au intrat în NATO şi în Uniunea Europeană înaintea noastră, că eram în situaţia asta, erau oamenii mult mai avansaţi decât noi, şi am observat următorul lucru, toţi miniştrii care s-au ocupat de privatizare în toate ţările au fost arestaţi, şi-n Polonia, şi-n Cehia, şi-n Ungaria. Bun, deci ăştia au fost arestaţi, toate guvernele, care au făcut privatizări, şi tot ce au făcut pe acolo, zic, mă oare de ce se întâmplă treaba asta? Păi să-ţi spun... i-am spus şi de ce, domne, când trebe să fim în NATO şi-n Uniunea Europeană, marile... ? transnaţionale... o să trebuiască să găsească terenul gol. Oameni de afaceri care au câştigat bani, au intrat toţi prin puşcării sau au probleme cu legea, în toate ţările, nu eram noi... E clar că se va întâmpla şi la noi treaba asta, vine valul şi la noi. Păi vreau ca valul ăla să mă găsească... să fac, să n-am probleme, mă, şi când o trece valul, o să ridic capu' şi-o să încerc să mă apuc să fac nişte treburi serioase. Valul a trecut, domnnu' Sturdza, deci acuma îmi pot permite, avem reguli clare, Uniunea Europeană, suntem membri în Clubul celor 27 -28 de la 1 iunie, e altceva, nu mai merge cu porcării, nu mai ţine, gata, s-a închis. Cine a făcut evaziune şi nu l-a prins nimeni, să fie sănătos, şi s-a şi dovedit că aşa cum au venit banii, aşa i-au şi cheltuit, că n-au avut creier.

Adam: I-au pus în CIPRU, ha, ha, ha !

Hrebenciuc: Sunt idioţi, sunt idioţi !

Sturdza: În loc să-i pună în România, i-a pus în Cipru, ce bine i-au pedepsit!

.....

Hrebenciuc: Şi acuma mă apuc, cumpăr pământ să fac livezi super intensive, că vor fi programe europene foarte mari pe chestia asta, fac chestiuni de ăstea, că eu tot timpu am construit, n-o să vedeţi... că eu vin tot timpu de la Greenfield şi iese ceva, rămâne ceva în urma mea, ăsta sunt, aşa. Şi ăsta-i şi contextu', în care stăm de vorbă, că dacă se întâmplă ceva aiurea...".

Procurori: Adam îl trăgea la răspundere pe Hrebenciuc când nu-şi respecta promisiunile

DNA caracterizează relaţia dintre Hrebenciuc şi colegul său de partid, deputatul Ioan Adam, drept una "specifică cumpărător - traficant de influenţă", arătând că Adam îl trăgea la răspundere Hrebenciuc când nu-şi respecta promisiunile.

Anchetatorii DNA concluzionează, în documentul transmis recent instanei supreme şi obţinut de Mediafax, că Viorel Hrebenciuc avea influenţă asupra Romsilva, dar că, la rândul său, era tras la răspundere de colegul său din PSD, Ioan Adam, atunci când nu-şi respecta promisiunile sau apăreau probleme în aranjamentele lor.

"Împrejurarea că inculpatul Adam Ioan cunoştea despre existenţa contractului dintre Paltin Gheorghe Sturdza, Bengescu Dan Costin şi Hrebenciuc Viorel (prin SC Reşedinţa Vârstnicilor SRL) rezultă din aceea că Adam Ioan îl trăgea efectiv la răspundere pe Hrebenciuc Viorel atunci când nu-şi respecta promisiunile sau când apăreau probleme (contestaţii ale Direcţiei Silvice Bacău/Romsilva etc), această relaţie nefiind una colegială, ci mai degrabă una specifică unui cumpărător-traficant de influenţă", notează anchetatorii în documentul citat.

Această concluzie, scriu procurorii, "se poate deduce şi din declaraţia suspectului Mergeani Nicolae care, la rândul său, a fost luat la întrebări de către Adam Ioan pe marginea aceloraşi teme".

"Influenţa lui Hrebenciuc Viorel asupra Romsilva şi faptul că a solicitat să nu se mai facă noi acţiuni în instanţă este confirmat şi de împrejurarea că Adam Crăciunescu, directorul general al Romsilva, îi solicitase anterior unui angajat, Butnaru Viorel, să dea declaraţie scrisă în sensul că nu mai are noi documente care să stea la baza unei cereri de revizuire", mai notează anchetatorii în documentul transmis intanţei.

Ei arată că "aceste aspecte sunt confirmate prin SMS-ul trimis de Hrebenciuc Viorel inculpatului Bengescu Dan Costin în data de 3 octombrie 2013: Am rezolvat ! Butnaru a dat declaraţie scrisă că nu mai are alte înscrisuri".

Tudor Chiuariu, noua apariţie în Dosarul Retrocedărilor

Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza şi Dan Costin Bengescu sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional prin care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor. Dosarul vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani. Grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienţa banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Gheorghe Paltin Sturdza a reuşit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.

Din 10 ianuarie este cercetat în dosar şi senatorul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, în cazul căruia procurorii DNA Braşov au luat măsura controlui judiciar, până în 8 februarie, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Iniţial, procurorii i-au adus la cunoştinţă că este acuzat că ar fi stabilit să primească 2,5 milioane de euro, pentru intervenţii privind retrocedarea în cazul lui Gheorghe Paltin Sturdza, banii fiind disimulaţi prin încheierea unui contract de asistenţă juridică. Chiuariu ar fi discutat să intervină la funcţionari de la Comisia Judeţeană de aplicare a legilor fondului funciar din Prefectura Bacău, RNP Romsilva - Direcţia Silvică Bacău şi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bacău, "cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să-şi îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acţiuni în justiţie) atribuţiile de serviciu privind punerea în executare a unei decizii a Tribunalului Covasna".

În 15 ianuarie, procurorii au extins urmărirea penală în cazul lui Tudor Chiurariu, acuzându-l că i-a cerut 3 milioane de euro lui Gheorghe Paltin Sturdza, pentru a obţine pentru acesta din urmă, prin traficarea influenţei asupra unor funcţionari din judeţul Bacău, un teren de aproximativ 6.000 de hectare de pădure.

În dosarul retrocedării sunt urmăriţi penal şi senatorii Dan Şova şi Ilie Sârbu, precum şi directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina