EXPLOZIV/Ponta s-a purtat cu banii ȚĂRII de parcă-i dăduse mă-sa! Mai ales, ce să vezi, în 2014!

EXPLOZIV/Ponta s-a purtat cu banii ȚĂRII de parcă-i dăduse mă-sa! Mai ales, ce să vezi, în 2014!

Lucruri incredibile ies la iveală despre cum a dispus Penalul Ponta de banii țării!  Mai ales, ce să vezi, în 2014! Curtea de Conturi semnalează, într-un raport publicat vineri, mai multe nereguli privind măsurile luate de Guvernul Ponta în 2014, care are au vizat alocări bugetare ilegale din Fondul de rezervă, acesta fiind majorat, anul trecut, de 14,5 ori! 

Potrivit raportului Curţii de Conturi, multe dintre Hotărârile de Guvern privind alocări bugetare din Fondul de rezervă nu au respectat condiţiile legale.

Mai mult, Fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului, destinat finanţării unor cheltuieli urgente sau neprevăzute, a fost majorat, în 2014, de 14,5 ori.

”Prin Hotărârile de Guvern prin care au fost alocate sume de la Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului în anul 2014, pentru o mare parte din cheltuieli nu sunt îndeplinite condiţiile de a fi încadrate în categoria urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar, aşa cum prevede art. 30 alin. (2) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice. Pentru o parte din aceste situaţii, prin ordonanţe simple, respectiv ordonanţe de urgenţă, Guvernul a aprobat derogări de la prevederile art. 30 alin. (2) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, realizându-se astfel mecanismul prin care din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului să se aloce sume către ordonatori de credite fără a fi încadrate în categoria «urgente şi neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar».
Fondul de Rezervă Bugetară la Dispoziţia Guvernului a fost majorat în anul 2014 de aproximativ 14,51 ori”, se menţionează în raportul Curţii de Conturi.

Astfel, dacă la începutul anului 2014 în Legea 356/2013 a bugetului de stat pe anul 2014 a fost prevăzută o sumă de 161.269.000 de lei, Fondul de Rezervă a fost suplimentat până la finalul anului 2014 la suma de 2.340.670 mii lei (cu suma de 1.040.100.000 de lei prin cele două rectificări bugetare şi cu suma de 1.139.301.000 de lei potrivit Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice).

Plăţi nelegale de 32,3 milioane de lei și la Secretariatul General al Guvernului 

Auditul făcut de Curtea de Conturi privind execuţia bugetară din 2014 a relevat la Secretariatul General al Guvernului plăţi ilegale în valoare de 32,3 milioane de lei, documentul recomandând atât modificări legislative pentru evitarea unor situaţii similare, cât şi recuperarea prejudiciului. 

Având în vedere valoarea şi natura ”abaterilor şi a erorilor”, în sumă totală de 32.337.000 lei, opinia de audit recomandă stabilirea întinderii prejudiciului cauzat şi virarea la bugetul statului a tuturor sumelor de către persoanele responsabile.

Printre abaterile sesizate, raportul menţionează Contractul de prestări servicii încheiat cu Sucursala Transporturi Bucureştii Noi din cadrul Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat în baza căruia au fost angajate şi plătite cheltuielile cu transportul auto de persoane mai mari cu circa 2,6 milioane lei, în 2014, fără respectarea principului economicităţii în utilizarea fondurilor publice.

În acest sens, se recomandă reducerea cheltuielilor cu serviciile de transport auto de persoane şi mărfuri, precum şi respectarea principiilor bunei gestiuni financiare cu ocazia negocierii tarifelor pentru aceste servicii, prin acceptarea includerii în baza de calcul a tarifului doar a acelor cheltuieli efectuate de prestator care au legătură cu serviciul prestat. 

De asemenea, au fost înregistrate în contabilitate, în mod eronat, cheltuieli cu amortizarea de 1.179.000 lei, ca urmare a calculării amortizării de la data recepţiei elementelor componente ale sistemelor integrate în loc de data punerii în funcţiune a acestor sisteme


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale