EXPLOZIV/Talpeş: Cioloş mi-a spus că Tăriceanu l-a pus să îi dea terenuri lui Voiculescu

Fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe, Ioan Talpeş, a lansat, la Adevărul Live, acuzaţii dure la adresa fostului premier, Călin Popescu Tăriceanu. Talpeş spune că premierul Dacian Cioloş i-ar fi mărturisit, în perioada în care era ministru al Agriculturii în Guvernul Tăriceanu, că a fost pus de premierul de atunci să îi dea anumite terenuri lui Dan Voiculescu.

„Atunci când a promovat acea hotărâre prin care i-a transferat lui Voiculescu moşia Kalinderu, cu toate moştenirile care sunt în dispută, eu eram senator şi am făcut intervenţie în Senat. M-am adresat, spunându-i cum a putut să facă aşa ceva? Pentru că moşia Kalinderu făcea parte din donaţiile făcute Academiei Române, cărora nu poţi să le schimbi statutul.”

”Cioloş a fost corect. Mi-a răspuns: Nu am ştiut, dar am fost pus şi de primul-ministru [Călin Popescu Tăriceanu - n.r] şi de toţi ceilalţi care mi-au cerut să fac asta, a declarat Ioan Talpeş.

Până la condamnarea la închisoare în dosarul Institutului de Cercetări Alimentare, Dan Voiculescu era, direct sau prin familia sa, unul dintre cei mai mari arendaşi din România. Omul de afaceri a reuşit, astfel, să pună mâna pe numeroase terenuri, inclusiv deţinute de Academia Română.

DNA a deschis în vara anului trecut, un dosar penal pe această temă. Alexandru Bogdan, fostul director al fundaţiei Patrimoniu din Academia Română, este urmărit penal de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru corupţie într-un dosar privind înstrăinarea mai multor terenuri ale Academiei. Printre cei care ar fi beneficiat ilegal de terenuri de la Academie se numără şi omul de afaceri Dan Voiculescu.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, „în perioada 2006 - 2010, numitul Bogdan Alexandru şi-a exercitat atribuţiile de preşedinte al fundaţiei în scopul de a favoriza colaboratorii Fundaţiei Patrimoniu, care şi-au asigurat astfel foloase necuvenite, constând, în esenţă, în neplata unor obligaţii contractuale şi păgubind astfel Academia Română. Astfel, a fost favorizată printre altele Convenţia de cooperare tehnico-ştiinţifică nr. 3860 din 14.08.2006, încheiată între Fundaţia „Patrimoniu” şi S.C. Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) S.A.”.

Fundaţia pentru Patrimoniu a fost înfiinţată în 2005 şi a avut ca principal scop administrarea tuturor bunurilor imobiliare ale Academiei Române.

Documente scoase la iveală de jurnaliştii de la investigaţiimedia.ro arată legătura de afaceri dintre profesorul Alexandru Bogdan, fostul preşedinte executiv al Fundaţiei, şi companiile lui Dan Voiculescu.

Fundaţia „Patrimoniu", ar fi încheiat în 2007 cu Grivco SA două contracte de arendă pe o perioadă de 20 de ani, potrivit declaraţiilor de interese depuse de Dan Voiculescu de-a lungul anilor. Conform documentelor jurnaliştilor de la investigaţiimedia.ro, în 2006 Alexandru Bogdan era administratorul unei firme al cărei acţionar era chiar compania Grivco.

Dan Voiculescu execută în prezent o pedeapsă de 10 ani de închisoare, în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare. Instanţa a dispus şi confiscarea mai multor imobile aparţinând condamnaţilor din dosar, printre care sediile posturilor de televiziune Antena şi cel al grupului de firme Grivco, prejudiciul total fiind de circa 60 de milioane de euro.

Fiscul urmează să organizeze licitaţii pentru vânzarea bunurilor imobile evaluate, în încercarea de a recupera prejudiciul estimat la 60 de milioane de euro în dosarul ICA.


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Veste sinistră în presa americană: Regimul de la Beijing ar fi decis abandonarea orașului Wuhan! Oamenii…

2 Informație / Probleme la CCR. Președintele, întâlnire de taină cu liberalii la Vila Lac

3 Document / Fraților, suntem luați de proști? Predoiu cere detaşarea la Ministerul Justiţiei a unei judecătoare c…

4 Soția unui senator ALDE dublu condamnat a fost și ea condamnată la închisoare

5 Misterul virusului ucigaș. De ce coronavirusul îi ocolește pe copii

recomandări

Te ia DNA: MIHAI LAURENTIU ALFRED

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă vrei Jurassic Park în viața reală, mută-te în Australia