EXPLOZIV/Te DOARE CAPUL când citești așa ceva! Va SCĂPA VREODATĂ România de TEROAREA SISTEMULUI?

EXPLOZIV/Te DOARE CAPUL când citești așa ceva! Va SCĂPA VREODATĂ România de TEROAREA SISTEMULUI?

CULISE. Legătura lui Victor Ponta cu gruparea Truică-Andronic şi conexiunile familiei Biriş, încuscrită cu Virgil Măgureanu. Evz, Prințu lu pește prăjit, George Constantin Păunescu, Bittner, generali SRI și SIE. SISTEMUL, în toată „splendoarea” lui...

Încrengăturile de firme şi de interese îi pun la aceeaşi masă pe oameni din dosare diferite şi, aparent, din filme diferite. România Curată  a descoperit că Remus Truică şi Dan Andronic, cercetaţi de către DNA în dosarul retrocedărilor către prinţul Paul, au relaţii de afaceri cu o familie bine “înfiptă”, Biriş pe numele ei: afacerea tatălui a intrat pe mâna unui şef SRI, fiul este ginerele fostului director al SRI, Virgil Măgureanu, iar unchiul era primar în Snagov când Truică a obţinut retrocedarea pădurii Snagov.

Coincidenţă de nume, Biriş se numeşte şi generalul SRI despre care, în 2014, senatorul Valer Marian a afirmat, într-o interpelare, că este cel care l-ar fi recrutat pe Victor Ponta în formațiunea H256 de ”fantome interne” şi care ar fi de fapt unchiul directorului Evz, Dan Andronic.

Biriş junior recunoaşte prietenia cu Truică, nu şi relaţia de afaceri

Ginerele lui Virgil Măgureanu, Ion Andrei Biriș, a derulat afaceri cu Remus Truică. Biriş este nepotul lui Teodor Biriș, ex-primarul Snagovului, care a facilitat grupării Truică retrocedarea unei prime părți din pădurea Snagov. Mai mult, familia Biriș are și legături directe cu acționariatul grupului Evz. Ginerele lui Măgureanu locuiește la 300 de metri de domeniul lui Truică de la Snagov. Cei doi au deschis firma Romconsulting Restserv SRL, care operează cluburile “Loft” și “El Capitan”. Administratorul Romconsulting Restserv SRL, Dan Cristian Clejeneanu, a fost partener de afaceri și cu Petrică Paraschiv, fost director adjuct al ANL în guvernarea PDL-PSD, în 2009, personaj implicat în externalizarea unei datorii de 1,8 milIone lei a PSD către tipografie, către offshore-ul cipriot Ocean Zone Energy LTD.

De asemenea, Truică a fost asociat cu Ion Biriș și în Leader Art Construct SRL. În plus, în cadrul “Asociației Snagov Plus”, Remus Truică apare în calitate de cofondator, alături de Ion Biriș, Sorin Roșca Stănescu și alți proprietari de vile în Snagov, scopul asociației fiind asemănător cu cel al unei asociații de proprietari de la bloc, adică ”un pic mai bine pentru comunitate”. Un deziderat ironic, dacă ne gândim că în paralel Truică se ocupa cu devalizarea Snagovului.

Ion Andrei Biriș a negat, pentru România Curată , orice legătură între el și semnăturile date de unchiul său lui Remus Truică în afacerea retrocedării pădurii Snagov: ”Toate chestiile astea imobiliare care nu mă privesc pe mine. S-au întâmplat înainte ca eu să devin prieten cu Remus. Relația mea de prietenie cu Truică a început probabil în 2005, moment la care unchiul meu nu mai era primar al Snagovului. Tot ce se întâmplase între Truică și unchiul meu se desfășurase probabil cu un an sau doi înainte ca eu cu Truică să devenim prieteni. Eu m-am mutat la Snagov prin 2003 sau 2004 și probabil că, în următorul an, ne-am cunoscut, ne-am împrietenit șamd”. În prezent, Ion Andrei Biriș și Remus Truică nu mai sunt nici parteneri, nici prieteni, după ce Truică a dat-o în judecată pe soția lui Biriș, pentru că ar fi avut influență în decizia Irinei Truică de a divorța.

Ion Andrei Biriș este fiul lui Radu Biriș, cel care deţinea împreună cu familia afacerea Raim Comerț SRL (un spațiu alimentar de pe bulevardul Ferdinand, fostă alimentară comunistă) şi pe care a vândut-o către Gavril Albiter (ex-directorul general al Hotelului Lido, fiind om al fraților Păunescu). Numele lui Albiter apare și în Casa Capșa, Hotelul Banat (Piața CA Rosetti).

Ion Andrei Biriș explică cum s-a ajuns ca firmulița să ajungă la directorul Lido: ”Tata a lucrat în presă în anii ’70, după care a lucrat în alimentație publică. A fost director la IAPL și ulterior ITHR (Întreprinderea de Turism, Hoteluri și Restaurante n.r.) pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Albiter fusese coleg cu tata, care fusese chiar înainte de revoluție director la CHR (Complex Hoteluri și Restaurante n.r.) Ambasador și Albiter era director la alt CHR. Aveau aceeași funcție, dar să știți că tata n-a fost niciodată un om puternic. Nici Albiter n-a fost”. Unitatea CHR Ambasador administra înainte de 1989 hotelurile Ambasador, Dorobanți și Național, precum și restaurantul Casa Albă de pe Aleea Privighetorilor din Băneasa și Complexul Astoria de la Snagov.

La un an distanță, SRL-ul Raim Comerț SRL, unde deținuse părți sociale și ginerele lui Virgil Măgureanu, a fost transferat de Albiter mai departe către generalul de brigadă SRI Cristian Celea (fost loctiitor al Direcţiei Sanitare a SRI și comandant al Spitalului SRI „Profesor Doctor Agripa Ionescu și ex-secretar de stat în Guvernul Năstase, care a primit de la stat plaja Sulina în ministeriatul Elenei Udrea la turism) și către Vladimir Drăgoi Popa (fiu de ex-ambasador în Iugoslavia, implicat în transferul Piscicolei Jurilovca către Alexandru Bittner). Ginerele lui Virgil Măgureanu, Ion Andrei Biriș, cataloghează drept ”o coincidență” de care ”nu a avut cunoștință” faptul că firma familiei sale a ajuns la un om din SRI.

Legătura dintre familia Biriș și acționariatul Evz

Acasă la Radu Biriș și-a avut sediul firma Tralala Events SRL, cu asociați pe fiica acestuia, Miky Biriș, și pe Florin Teodor Darie, personaje pe care le regăsim și în firma Tralala Club SRL (căreia i se făcea reclamă în EVZ ca fiind pornită din scânteia ”a trei minți sprințare”), alături de un al treilea asociat, Claudiu Şerban, director general şi acţionar al Editurii Evenimentul zilei şi Capital, împreună cu Andronic și George Marius Păunescu.

Și prințul Paul de România, alt membru al grupării, e legat de familia Păunescu, la cununia cu prințesa Lia avându-l ca naș pe George Constantin Păunescu.

Ion Biriș, ginerele lui Măgureanu, e și patronul societății BDG Import SRL, distribuitorul în România al mărcii de whisky Jack Daniel’s. Filiala din România a companiei Brown Forman, proprietarul Jack Daniel ‘s, care se ocupa de marketingul produselor distribuite de partenerii săi, BDG Import SRL, a sponsorizat “Jack Daniel’s Rally Team”, echipa de raliu a lui Victor Ponta, doi ani la rând, în 2010 și 2011, cu suma totală de 40.000 euro. Patronul BDG a declarat pentru România Curată că la momentul când firma parteneră sponsoriza echipa de raliu a lui Victor Ponta, el nu îl știa, făcând cunoștință ulterior cu premierul, în calitate de client al localurilor sale.

Atât firma de comunicare a lui Dan Andronic, firma BDG a ginerelui lui Măgureanu, cât și filiala din România a companiei Brown Forman, proprietarul Jack Daniel ‘s, și-au avut sediul în același turn de birouri al lui Nicolae Dumitru, alias NIRO.

Andronic, unul din ctitorii cartierului de lux în care viețuiește Ponta

Victor Ponta, Daciana Sârbu și Ilie Sârbu și-au cumpărat trei apartamente de lux în controversatul cartier Central Residential Park, ai cărui dezvoltatori au fost printre alții Nicolae Dumitru și libanezul Khalil Abi Chanine, prin offshore-urile Menneldil Associated și Running Total Group Ltd, implicate în fluxul a 8,75 milioane de dolari din șpaga dată în Dosarul Microsoft. Un alt acționar al societății care a construit cartierul de lux în care locuiește Ponta a fost, cu 5%, firma D.A. Communication&Media SRL, controlată de Dan Andronic, finul lui Nicolae Dumitru. În acest complex, ridicat de firmele șpăgare din dosarul Microsoft, Andronic a deținut mai multe apartamente.

În anul demarării construcției cartierului Central Residential Park, șeful corpului de control al premierului era Victor Ponta și șeful de cabinet al premierului era Remus Truică. Deja cei doi interacționau și pe alte planuri, făcând parte din ”Asociația Pentru Promovarea Tinerilor”, alături de alți tineri: Emilian Schwarzenberg, Cozmin Horea Gușă (Realitatea), Sorin Oancea (B1), Khalil Abi Chahine (coacționar cu Victor Ponta în FC Național și implicat în transferul șpăgilor din dosarul Microsoft), Dan Constantin Grițac (protejat al lui Dan Radu Rușanu), Ionuț Bazac (dealer Ferrari, ex-ministru al Sănătății), Petre Lajos Imre (șeful Philip Morris, ex-soțul fiicei lui Theodor Meleșcanu), Mihai Șerban Roibu (fiul ex-trezorierului PSD, Aristide Roibu).

Procurorul Victor Ponta l-a cercetat pe Elan Schwarzenberg pentru o faptă de înșelăciune din 2000, albindu-l, conform unei înregistrări vehiculate de un fost jurnalist EVZ (Ponta declara în 2004 că nu a interacționat cu Schwarzenberg decât profesional: ”Pe acest domn l-am întâlnit numai în cadrul audierilor, la care oricum au participat și alți procurori”. Ponta e însă contrazis de prezența sa alături de Schwarzenberg în ONG-ul ”Asociația Pentru Promovarea Tinerilor”, la nivelul anului 2002.

Speculații din surse, despre apartenența lui Ponta la SIE și ”unchiul” lui Andronic

Surse apropiate de serviciile de informații și surse care îi cunosc pe Dan Andronic și pe Victor Ponta au declarat, pentru România Curată, că generalul SIE Cornel Biriș, despre care în 2014 senatorul Valer Marian afirma că e cel care l-ar fi recrutat pe Victor Ponta în formațiunea H256 de ”fantome interne”, ar fi de fapt unchiul directorului Evz, Dan Andronic.

Aceleași surse afirmă că ofițerul DIE/SIE Marin Bobeică e cel care i-ar fi furnizat lui Dan Andronic liste cu românii stabiliți în perioada comunistă în Franța, exploatate de gruparea Truică în operațiunile de retrocedare a unor terenuri pentru descendenți stabiliți în spațiul francez.

Jurnalistul Ovidiu Ohanesian relatează în cartea sa ”Servesc Patria” un episod a cărui veridicitate a întărit-o pentru România Curată: într-un dialog din 2006 cu deputatul Victor Ponta, l-a făcut pe vlăjganul deputat să se piardă cu firea, în clipa în care a introdus numele lui Cornel Biriș în dialog. Cităm: ”Ca urmare, întâlnirea noastră trebuia să se termine cu o strângere de mână. Numai inspirația divină mi-a dat ghes să schimb nota și să-l pomenesc în discuția noastră pe generalul Cornel Biriș, unul dintre comandanții formațiunii H-ilegali (fostă UM 0920/U), ofițerii deplin conspirați ai SIE. La auzul acestui nume, am simțit cum vlăjganul din fața mea se topește ca untul la soare. Proptit de zidul bodegii din care tocmai ieșeam, Micul Titulescu bolborosi : “Dar eu nu știu… E la pensie. Am lucrat cu dânsul când eram procuror”. Dintr-o dată, jurnalistul și politicianul discutau de la același nivel. Superioritatea demnitarului și înălțimea sa dispăruseră ca prin minune”. “Știu că e pensionar. Locuiește pe Calea Moșilor, blocul cu magazinul Tata & Fiul”, i-am spus colocvial și am plecat”.

De asemenea, conform confesiunilor colonelului DIE Cornel Nemetzi din cartea sa de memorii “Ultimul curier ilegal. Memoriile unui spion român”, aflăm că generalul Cornel Biriș are un frate pe nume Radu Biriș, care la rândul său a activat în structurile informative ale statului român.

Ion Andrei Biriș a precizat pentru România Curată că între tatăl său, Radu Biriș, și generalul SIE Cornel Biriș nu există nicio legătură de rudenie, cei doi fiind doar ”prieteni de familie, fără nicio legătură de rudenie cu familia noastră. A fost coleg cu tata, au fost prieteni din tinerețe” și de asemenea ”tatăl meu a fost coleg, dar demult, cu tatăl lui Andronic”.

România Curată  a solicitat un punct de vedere de la Victor Ponta, răspuns pe care încă nu l-am primit, iar Dan Andronic a refuzat să dialogheze că noi, motivând: ”Nu, pentru că nu are niciun rost. Ne pierdem timpul și eu, și dumneavoastră”.

Beneficiile omului politic cu dublu ”serviciu”

Ce este cert, dincolo de legendele create în jurul civilului Victor Ponta, e că și-a vândut în 2008 cu 200.000 euro apartamentul din 13 Septembrie către Oana-Monica Silinescu, nepoata generalului Constantin Silinescu, prim-adjunct al SIE pe vremea directoratului lui Ioan Talpeș. Valer Marian susţine că ”marea familie” din jurul serviciilor de informații care l-ar fi recrutat pe Ponta i-a luat casa, dar i-a dat la schimb altă casă, mai luxoasă, i-a sponsorizat hobby-ul automobilistic, i-a ușurat și partidul de câteva datorii și, dacă afirmațiile senatorului Marian (cărora li s-a dat ”greutate” de la pupitrul Cotrocenilor de către Traian Băsescu, când l-a atacat pe Victor Ponta) a crescut chiar și firma de construcții a familiei, Grossmann Engineering Group. Nu știm dacă l-a susținut și în ascensiunea politică, excepție făcând poate episodul fățiș în care Teodor Meleșcanu a sărit în ultima clipă de pe fotoliul călduț de director al SIE ca să îl sprijine pe Victor Ponta, în bătălia pentru prezidențiale.

Nici firma familiei Ponta, Grossmann Engineering Group, n-a fost iertată de ”imixtiunea pozitivă” a serviciilor. În interpelarea sa, senatorul Valer Marian menționa că Victor Ponta ar fi interacționat cu un ofițer SIE de la Paris, pe nume Michel Bobeică. Prezentăm un mic fragment din textul interpelării la care a făcut trimitere Traian Băsescu când l-a acuzat pe Victor Ponta că e agent SIE: “Dacă aţi locuit ulterior la un anume Marin Bobeică, ofiţer acoperit al SIE la Paris…?”.

Marin Bobeică a fost reprezentantul acționarului german Karl Grossmann în firma Grossmann Engineering Group. Totodată, Bobeică a fost și administratorul Grossmann Engineering Group SRL, ocupând această funcție din anul 27.01.2000 până în 12.01.2007, când locul său a fost luat de Iulian Herțanu, cumnatul lui Victor Ponta. Legăturile lui Bobeică cu familia Ponta datează de mai devreme, din aprilie 2004, când Iulian Herțanu, cumnatul lui Victor Ponta, a fost administratorul firmei Interserv Proiect SRL, deținute de Michel Bobeică (alias Marin Bobeică).



Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...