Gruparea ILFOV aşteaptă la rând la DNA/Oprea şi Baranga sunt pe ŢEAVĂ

Gruparea ILFOV aşteaptă la rând la DNA/Oprea şi Baranga sunt pe ŢEAVĂ

Dupa Microsoft si EADS, urmatorul dosar vedeta care va zgudui clasa politica romaneasca, atat cat a mai ramas din ea, este cel al retrocedarilor. Unde, pe langa numele grele deja implicate, procurorii Laurei Codruta Kovesi au mai reusit identificarea a doua mari grupari transpartinice care au castigat sume fabuloase, unele chiar de ordinul sutelor de milioane de euro, din aceste retrocedari frauduloase.

ar dupa cum sustin sursele noastre, unul dintre polii majori de influenta in acest domeniu a fost grupul coordonat din umbra de Dan Cornel Baranga, nimeni altul decat mana dreapta a actualului ministru de Interne, Gabi Oprea. Iar ancheta in acest caz se anunta una de-a dreptul exploziva, mai ales dupa ce procurorii anticoruptie au aflat ca s-ar fi incercat tragerea lor pe sfoara, prin ascunderea unor documente incriminatorii, chiar daca acestea au fost cerute oficial. Numai ca, in loc sa ajunga la DNA, actele respective ar fi fost dosite in arhiva Prefecturii Ilfov, prin intermediul unui functionar public, sef de Serviciu.

Ancheta deturnata

Dosarele Microsoft si EADS au rabufnit dupa ce mai multi martori cheie au decis sa colaboreze total cu procurorii anticoruptie. Insa in cazul investigarii jafului generalizat facut de-a lungul anilor la nivelul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, oamenii Laurei Codruta Kovesi muncesc de ceva vreme pentru a descalci itele transpartinice ale retelelor care au obtinut miliarde de euro de pe urma acestor „combinatii” pe spatele bugetului de stat. Iar pana la arestarea spectaculaosa a Alinei Bica, in unele cazuri, personaje puternice implicate in cercetarile procurorilor nu s-au sfiit chiar sa incerce sa „smenuiasca” probele detinute, pentru ca acestea sa nu incapa pe mainile anchetatorilor. Astfel, una dintre principalele piste urmarite de catre DNA a fost ANRP Ilfov, de unde, de altfel, s-au si cerut puzderie de documente oficiale. Numai ca, dupa cum suspecteaza acum procurorii, acestia ar fi fost trasi pe sfoara dupa ce fostul prefect Dan Cornel Baranga ar fi convins-o pe Claudita Selavardeanu, fost sef de Serviciu in cadrul Prefecturii, sa doseasca o parte din documente in arhiva institutiei!

Colegi de intendenta

Fost ofiter MApN de intendenta, ca si protectorul sau Gabi Oprea, Dan Cornel Baranga a fost impus de catre acesta prefect de Ilfov, functie pe care a detinut-o intre 2010 si luna mai 2012, cand a ajuns vicepresedinte – subsecretar de stat la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor. Iar dupa cum s-au plans mai multe victime care nu si-au putut recupera proprietatile de drept, intreg procesul de retrocedare din Ilfov se desfasura sub inaltul patronaj al lui Baranga, puternic sustinut de catre Gabi Oprea. Astfel ca s-ar fi ajuns practic la un sistem unidirectional de acordare a retrocedarilor catre cine trebuie si, mai ales, la ce pret trebuia, pentru ca toata lumea sa fie multumita.

Invidia lui Petrache

Astfel se face ca un alt mare jucator pe piata imobiliara, nimeni altul decat „baronul” Marian Petrache, a ajuns sa priveasca cu jind cum i se scurg pe degete proprietati valoroase din „RAI”-ul sau ilfovean. Insa nici macar presedintele Consiliului Judetean Ilfov nu s-a putut opune gruparii Oprea – Baranga, preferand sa-si delimiteze teritoriul afacerilor fata de „falanga uneperista”.

Mana forte la rezervele de stat

Mai mult ca sigur, smecheria cu ascunsul documentelor nu poate decat cel mult amana ancheta DNA, dar in niciun caz nu o poate opri. Astfel ca, in curand, vor urma dezvaluiri incendiare despre cum se retrocedau proprietatile in Ilfov si cum ajunsese ANRP-ul o adevarata fabrica de bani. Pana atunci insa sa remarcam ca Dan Cornel Baranga a fost plantat de catre Gabi Oprea pe o functie draga actualului ministru de Interne si pe care, de altfel, a detinut-o si acesta in trecut. Asa ca Dan Corneliu Baranga este in prezent secretar de stat la Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale, pe care o conduce cu mana forte, sfatuit fiind in continuare de Gabi Oprea. Asa ca poate alte surprizele se pot ivi si de la rezervele de stat, nu doar de la retrocedarea proprietatilor. Cătălin Tache



Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...