Iohannis: Experiența lui Gauck este neprețuită pentru proiectul de înființare în România a unui muzeu al comunismului

Iohannis: Experiența lui Gauck este neprețuită pentru proiectul de înființare în România a unui muzeu al comunismului

Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Președintele Klaus Iohannis afirmă că este neprețuită experiența omologului său german, Joachim Gauck, pentru proiectul său de înființare în România a unui muzeu al comunismului.

"Sunt bucuros și onorat că am discutat la Berlin cu președintele federal al Germaniei, Joachim Gauck, despre colaborarea strânsă dintre țările noastre, dar și despre moștenirea comunismului, pe care președintele Germaniei îl cunoaște ca nimeni altul din arhivele fostei poliții politice germane, STASI. Acest om, care a vizitat România încă de la începutul anilor '90, este un simbol al credinței neștirbite în dreptul cetățenilor de a afla adevărul, oricât de dureroasă ar fi acceptarea trecutului. Experiența lui Joachim Gauck este neprețuită pentru proiectul meu de înființare în România a unui muzeu al comunismului", a scris, joi, Iohannis pe Facebook .

Președintele a fost primit, joi, de omologul său german, Joachim Gauck, la Palatul Prezidențial .

Potrivit Administrației Prezidențiale de la București, printre temele abordate s-au aflat susținerea reciprocă a României și Germaniei în cadrul Uniunii Europene, preocuparea față de stabilitate și securitate în actualul context geopolitic, rolul minorităților de sași și șvabi din România și, respectiv, de români din Germania în păstrarea tradițiilor și a valorilor culturale comune, cât și copatronajul celor doi președinți pentru Fundația bisericilor fortificate săsești din Transilvania.

Șeful statului român a fost primit la Palatul Bellevue, unde a avut loc o ceremonie militară, iar apoi a semnat în cartea de onoare. Înainte de convorbirile tete-a-tete cu Joachim Gauck și dejunul de lucru oferit de președintele Germaniei, Klaus Iohannis s-a întâlnit cu un grup de elevi de la Școala Kepler din cartierul Neukolln, cunoscută pentru programele de integrare pentru copii din mediul migrațional.

Ulterior, el s-a întâlnit cu cancelarul german, Angela Merkel. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante