Klaus Iohannis: profesor de fizică, primar îndrăgit, acum președinte al României (interviu DPA)

Klaus Iohannis: profesor de fizică, primar îndrăgit, acum președinte al României (interviu DPA)

Liderul opoziției liberale din România Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale. Acest drum lung el l-a încheiat duminică cu o înfrângere surpriză pentru primul ministru socialist Victor Ponta în al doilea tur. Într-un interviu acordat agenției de presă germane DPA, el declară că va continua lupta împotriva corupției politice.

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

Fost profesor de fizică și încă primar al Sibiului în centrul României, Iohannis, 55 de ani, nu este cu felul său liniștit și gânditor reprezentativ pentru politica românească, unde volumul și frecvența cuvintelor par de multe ori să conteze mai mult decât conținutul, notează DPA.

În acest interviu acordat DPA săptămâna trecută, Iohannis a declarat că în calitate de primar, a învățat "cum să motiveze oamenii și să dezvolte proiecte".

Pe parcursul ultimelor 14 zile, el a dovedit că este capabil să-i motiveze pe alegători să răstoarne un avantaj masiv avut de Ponta după primul tur.

În primul tur de scrutin de la 2 noiembrie, Iohannis s-a aflat la o distanță de 10% de Ponta (30% față de 40% pentru Ponta) și sondajele preziceau în al doilea tur o victorie de 55-45% pentru premier.

Iohannis și-a bazat campania pe promisiunea că va lupta cu corupția, în contrast cu remarcile îndoielnice ale lui Ponta în legătură cu acest domeniu specific, notează DPA.

Spre deosebire de Ponta, care a căutat să crească protecția politicienilor față de anchetatori și procurori, Iohannis insistă asupra faptului că nimeni nu poate fi protejat de politică, mai notează agenția germană de presă.

"Lupta împotriva corupției trebuie să continue. Nu trebuie să existe nicio imunitate de la urmărirea penală pentru politicieni, inclusiv șeful statului", a spus el.

În interviu, el recunoaște că problema corupției ridicate rămâne și că chiar propriul Partid Național Liberal (PNL) nu este imun la ea.

"Există politicieni corupți în fiecare partid și în al meu de asemenea. Nu voi încerca să ascund aceasta și de aceea avem nevoie de o schimbare. Toate partidele noastre au nevoie de o reformă", a declarat Iohannis.

Acest lucru ar ajuta România să se integreze mai mult în Uniunea Europeană, la care a aderat în 2007.

Unul dintre rezultatele cheie ale unei aplicări mai puternice a legii va fi "în curând" includerea țării în Zona Schengen fără pașaport din Europa, a spus el.

Iohannis a respins de asemenea estimările că problemele României în aplicarea standardelor occidentale în statul de drept sunt o dovadă că i s-a permis să adere la UE prea devreme.

"Asta este greșit. Imaginați-vă acum, în contextul crizei din Ucraina, ce s-ar fi întâmplat dacă România nu ar fi aderat la UE și NATO. Nu am fi fost nicăieri", a spus el.

Iohannis este de origine germană. El a intrat în PNL în 2013 și a devenit liderul partidului în acest an.

El a fost primarul Sibiului în ultimii 14 ani, câștigând patru mandate, de fiecare dată cu o majoritate de două treimi. Între timp, orașul a devenit o destinație de top pentru investiții în România, amintește DPA.

AGERPRES/(AS — editor: Sorin Calciu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale