Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

MAE face apel la membrii secţiilor din diaspora să se prezinte duminică. BEC a respins înlocuirea lor

Ministerul de Externe face apel, miercuri, la membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare din diaspora să se prezinte în ziua votului, întrucât propunerea MAE de a fi înlocuiţi cei care nu vin cu persoane din lista întocmită de minister a fost respinsă, marţi, de BEC.

MAE face apel la membrii secţiilor din diaspora să se prezinte duminică. BEC a respins înlocuirea lor

"Luând notă de comunicatul Biroului Electoral Central nr.32/CP din data de 11 noiembrie 2014 prin care BEC respinge solicitarea MAE referitoare la «posibilitatea ca membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare care nu se prezintă în ziua votului să poată fi înlocuiţi cu persoanele propuse de MAE», Ministerul Afacerilor Externe lansează un apel către toţi membrii desemnaţi în birourile secţiilor de votare din străinătate de a se prezenta în ziua votării la secţiile de votare şi a-şi îndeplini, fără excepţie, atribuţiile care le revin în desfăşurarea celui de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Totodată, MAE atrage atenţia că Legea 370/2004 prevede, la articolul 55 litera u şi articolul 56, alin. (1) şi alin. (2), că încălcarea de către membrii birourilor electorale a obligaţiei de a participa la activitatea acestor birouri constituie contravenţie.

"În contextul eforturilor depuse pentru identificarea de măsuri suplimentare, în baza legii, care să permită o fluidizare sporită a votului în străinătate la turul doi al actualului scrutin, Ministerul Afacerilor Externe subliniază că prezenţa şi activitatea tuturor membrilor desemnaţi în birourile secţiilor de votare în străinătate este absolut necesară pentru asigurarea derulării în condiţii optime a votului în străinătate în data de 16 noiembrie 2014", se mai arată în comunicat.

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, marţi, că printre propunerile înainte BEC s-a numărat şi posibilitatea înlocuirii reprezentanţilor partidelor politice care nu se prezintă în ziua alegerilor în comisia de votare cu persoane din lista întocmită de MAE.

"Am propus, de exemplu, să se accepte posibilitatea înlocuirii reprezentanţilor partidelor care nu sunt prezenţi la alegeri în ziua alegerilor şi care, de fapt, descompletează comisiile de votare, ceea ce creează greutăţi deosebite. La primul tur al alegerilor electorale au fost peste 130 de reprezentanţi ai partidelor din România care nu s-au prezentat în comisiile electorale şi ne aşteptăm ca la turul II, având în vedere că au rămas numai doi candidaţi, probabil partidele care nu mai au candidaţi să manifeste un interes chiar mai mic decât în primul tur. De aceea, ni se pare absolut necesar să se adopte decizia de a putea suplimenta cu diplomaţi din MAE toate aceste birouri unde nu se prezintă reprezentanţi ai partidelor", a declarat Meleşcanu, după şedinţa de guvern.

 


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ZVON / Dragnea și Vâlcov participau doar la discuții unde comisionul sărea de 10 milioane de euro! Ce rol avea ț…

2 Rechizitoriu DNA / Schema ingenioasă prin care „nașul” Mircea Sandu ar fi luat o șpagă de 200.000 de euro de la …

3 Faceți diferența! Bulgaria cumpără F-16 de ultimă generație, de trei ori mai scumpe decât cele cumpărate de Ro…

4 Filmul atacului de la Săpoca în care au fost uciși 4 oameni și răniți alți 9: „Totul s-a petrecut în mai puţin…

5 Trei năpârci. Atenție la aroganța voit afișată...

recomandări

Te ia DNA: Nicolae Moga

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Uitați-vă la crocodilul ăsta gigantic!