Oamenii președintelui. Câteva legături periculoase

Oamenii președintelui. Câteva legături periculoase

In jurul presedintelui Klaus Iohannis s-a strans o echipa de consilieri cu legaturi nebanuite intre ei si in lumea afacerilor. Ultimul intrat in echipa consilierilor de stat este Dudu Ionescu, fost ministru de interne in guvernarea CDR. Multa lume s-a intrebat cum a ajuns la Cotroceni, dar putini isi amintesc ca actualul sef al SRI, Eduard Helvig, a  fost consilierul fostului ministru de interne in 1999. Dudu Ionescu este nasul de cununie al sefului SRI. Pana sa fie numit consilier la Cotroceni, fostul ministru a figurat ca asociat intr-o firma cu cu Ovidiu Tender, condamnat in prima instanta la inchisoare. 

 Eduard Helvig a lucrat nu doar cu Dudu Ionescu, ci si intr-o firma condusa de Dan Mihalache. Helvig a avut contract de consultanta cu firma SC DIB MEDIA CONSULTANCY SRL, al carei administrator a fost Dan Mihalache, pana in 2011. Pe baza acestui contract a avut un proces cu ANI, pe care l-a castigat intre timp, dar in urma acuzatiilor de incompatibilitate a trebuie sa demisioneze din functia de ministru.

Atat Dan Mihalache, cat si Eduard Helvig au fost colaboratori apropiati ai fostului lider liberal, Crin Antonescu. Dupa ce fostul lider PNL a pierdut sefia partidului si a iesit din cursa pentru Cotroceni, cei doi s-au mutat in echipa lui Klaus Iohannis. Chiar daca au schimbat tabara, n-au pierdut si legaturile.

De pilda, Dan Mihalache a ramas pe toata durata campanieie electorale din 2014 asistentul local al europarlamentarului Adinei Valean (sotia lui Crin Antonescu). A incheiat acest contract putin inainte sa fie numit oficial sef al administratiei prezidentiale. De notat ca pe durata campaniei electorale, cand Dan Mihalache era strategul lui Klaus Iohannis, functiona in paralel si ca asist local al Adinei Valean. Nimic ilegal, doar ceva oportunism, cele doua tabere fiind rivale. Din documentele de mai jos rezulta ca acest contract a fost reziliat abia in 20 decembrie 2014, cu doua zile inainte de a fi numit de Iohannis consilier la Cotroceni.

Acte Inchidere Contract AV

Nici fostul consilier pe probleme de scuritate, George Scutaru, intre timp demisionat, n-a venit din neant la Cotroceni. Acesta a fost coleg in PNL cu acelasi Dan Mihalache. Intre cei doi exista o mai veche relatie de prietenie de pe vremea cand erau membri in ApR-ul lui Teodor Melescanu. Presedintele a refuzat sa explice de ce l-a eliberat din functie pe Scutaru, precizand doar ca au fost motive personale.

Potrivit unor surse HotNews.ro, motivul demisiei ar fi implicarea sa in dosarul de coruptie al fostului presedinte al CJ Buzau, Cristian Bagiu. Acesta ar fi declarat ca o parte din banii luati drept sapaga ar fi fost canalizati in campania electorala a liberalilor. In 2008, ca si in 2012, Scutaru era seful PNL Buzau.

Constantin Dudu Ionescu figura, pana sa fie numit consilier de stat la Cotroceni, asociat intr-o firma cu Ovidiu Tender, condamnat in prima instanta la 11 ani de inchisoare. Potrivit datelor de la Registrul Comertului din data de 28.11.2014, Constantin Dudu Ionescu era asociat la Codecs SA cu 2,414% din actiuni, alaturi de firma controlata de Ovidiu Tender - Prospectiuni SA (50.991%), si alti 18 actionari. Intre timp, Dudu Ionescu pare sa fie iesit din firma deoarece nu mai figureaza la Registrul Comerului infirma Codecs.

Ovidiu Tender a fost condamnat in 16 decembrie 2014 la 11 ani si 4 luni de inchisoare in dosarul RAFO-Carom. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.
Codecs a fost infiintata in 1993, Ionel Chera fiind cel care a pus bazele companiei, potrivit Wall-street.ro. Pe parcursul timpului, Codecs s-a transformat intr-un conglomerat educational, care detine o divizie de training, o tipografie, o fundatie, precum si un program de MBA, oferit pe piata locala prin parteneriat cu Open University School din Marea Britanie.

In fine, un alt consilier prezidential, Andrei Muraru, a ajuns protagonistul unor legaturi periculoase, dupa ce presedintele Iohannis l-a decorat pe Octav Bjoza, simpatizant legionar. Vladimir Tismaneanu a cerut demisia fostului director ICCMER. Muraru are o proasta reputatie de gestionar al unor fonduri primite de la fundatii germane pe vremea cand se afla in fruntea Institutului.

Andrei Muraru este frate geaman cu Alexandru Muraru, care s-a remarcat printr-un atac virulent la adresa presedintei Inaltei Curti, Livia Stanciu, intr-un text in care ii lua aprarea fostului ministru al justitiei, Tudor Chiuariu, condamnat la inchisoare pentru coruptie. Alexandru Muraru a fost consilier personal al fostului lider liberal, Relu Fenechiu si consilier al lui Tudor Chiuariu la ministerul justitiei. Fratele sau geaman, Andrei Muraru, a fost director IICMER.

Sursa  HotNews.ro




Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale