PASARELĂ PIETONALĂ unică în România. Cum arată aceasta şi cât a costat - FOTO

PASARELĂ PIETONALĂ unică în România. Cum arată aceasta şi cât a costat - FOTO

Premierul Ponta, care a inspectat, joi, şi lucrările la diverse obiective din Mamaia, l-a asigurat pe Radu Mazăre că marţi va fi emisă o Ordonanţă de Urgenţă care va permite autorităţilor locale să poată construi şi în sezonul estival în cazul proiectelor care sunt începute cu fonduri europene.

După ce a fost în cartierul de locuinţe "Henri Coandă" din Constanţa, premierul Victor Ponta a inspectat, alături de primarul Radu Mazăre , şi o parte din lucrările care au loc în staţiunea Mamaia.

El a mers şi pe pasarela pietonală construită în formă de iaht în zona statului de vacanţă, care a fost deschisă circulaţiei începând de joi şi a fost încântat de aceasta.

"Chiar arată special, chiar e frumos, chiar e spectaculos", a spus Ponta, după ce a urcat pe pasarelă.

Premierul l-a întrebat pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea , aflat lângă el, dacă există şi la Craiova asemenea pasarele.

Radu Mazăre i-a arătat premierului că această pasarelă are şi lifturi pentru bătrâni şi persoanele cu dizabilităţi.

Cât au mers pe pasarelă, atât Victor Ponta, cât şi Radu Mazăre i-au salutat pe oamenii aflaţi acolo, apoi au coborât în zona piaţetei Perla.

Radu Mazăre i-a prezentat premierului pe scurt proiectul de modernizare a staţiunii Mamaia şi în ce stadiu se află acum lucrările, cerându-i acestuia să se poată construi şi în timpul sezonului estival, pentru că altfel se pierd fondurile europene.

În piaţeta Perla, Radu Mazăre i-a arătat premierului că acolo au fost montate şi pavele de culoare închisă pentru trafic greu, pe unde vor trece carele alegorice în timpul carnavalului din această vară.

Primarul a spus că prima defilare a carelor alegorice va avea loc în 27 iunie.

Întrebat de Victor Ponta dacă sunt pregătite carele alegorice pentru carnaval, Mazăre i-a spus că urma să aibă o şedinţă cu reprezentanţii cluburilor care deţin care alegorice chiar în ziua în care a fost reţinut de DNA.

"Aveam o şedinţă cu cei de la cluburi care au care alegorice, ca să-i mai impulsionez, dar nu am putut ajunge că era în ziua în care m-au băgat la beci", a spus primarul Constanţei, iar Victor Ponta a răspuns râzând: "Cred că erau invidioşi pe carele tale alegorice".

Radu Mazăre i-a mai spus premierului că a primit asigurări din partea constructorului că o parte din lucrările din Mamaia vor fi gata până în 15 iunie şi că dacă nu va fi adoptată o Ordonanţă de Urgenţă lucrările trebuie întrerupte la 15 mai.

"Constructorul a promis că până pe 15 iunie este gata, este o ordonanţă de urgenţă dată de madam Udrea când era ministru, ca să nu se mai construiască între 15 mai şi 15 septembrie nimic în staţiunile de pe litoral", a mai afirmat Mazăre, Ponta întrebându-l: "Şi când să construieşti, iarna?", Mazăre replicând că nici iarna nu este voie pentru că nu permite Inspectatoratul de Stat în Construcţii.

"Iarna te ia ISC-ul, vara te ia Udrea", a afirmat Victor Ponta.

Premierul a mai spus că a fost convins de Radu Mazăre de necesitatea continuării lucrărilor şi în timpul verii. "E logic, altfel pierdem bani europeni. M-ai convins. Ideea este să se lucreze în continuare, nu să rămână aşa".

"Am şi eu 30 de ani de când vin la Mamaia şi nu-mi vine să cred că în sfârşit după 30 de ani o să se facă toate lucrurile acestea. Cu atât mai tare mă bucur că nu sunt din bani locali sau din bani de la Guvern, ci sunt bani europeni. Sunt absolut convins, aşa cum îl cunosc pe Radu, că o să le facă cu siguranţă, condiţia e să-l lăsăm să muncească. E o idee bună să lucreze în continuare, nu să lăsăm şantier aici până pe 15 septembrie şi să umble lumea prin pietre şi gropi şi moloz. Evident că dăm ordonanţa, l-am întrebat şi pe ministrul Dezvoltării, că Programul Operaţional Regional este la domnul Dragnea, l-am întrebat şi pe ministrul pentru IMM şi Turism şi toată lumea a spus să fim deştepţi şi să-i lăsăm să lucreze", a declarat Victor Ponta.

Întrebat când va fi adoptată această ordonanţă, premierul a răspuns că marţi.

Victor Ponta a fost însoţit în timpul vizitei de vicepremierul Liviu Dragnea , de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, dar şi de soţia sa, Daciana Sârbu .

În staţiunea Mamaia sunt în construcţie trei pasarele pietonale din metal, în formă de iaht, năvod şi val, care vor costa 10,5 milioane de lei.

Prima dintre acestea, cea deschisă circulaţiei joi şi care este în formă de iaht, se află la trecerea de pietoni de la intrarea în Mamaia dinspre satul de vacanţă. Aceasta prezintă în mod stilizat prora şi catargul unui iaht, iar porţiunea pietonală va fi placată cu lemn pentru a sugera puntea iahtului. Accesul dinspre satul de vacanţă se va face pe scări, perpendicular pe bulevardul Mamaia, scări ce vor fi amplasate pe mijlocul aleii principale de acces în satul de vacanţă.

Pasarela "Iaht" se află în imediata vecinătate a punctului de plecare a telegondolei şi lângă Aqua Magic.

Cea de-a doua pasarelă, intitutală "Năvod şi pescăruş", este construită în zona Cazino. Accesul dinspre Cazino se va face pe o rampă înclinată în formă de melc, iar accesul pe pasarelă dinspre lacul Sutghiol se va face tot pe o rampă înclinată, care va pleca în curbă de pe pasarelă, în lungul bulevardului Mamaia, spre Năvodari. La jumătatea ei, rampa va fi întoarsă cu 180 grade şi va continua până la nivelul trotuarului.

Cea de-a treia pasarelă este construită în apropierea Hotelului Rex şi poartă numele "Val retro". Pasarela va avea un design retro de sfârşit de secol XIX, realizat din fier forjat, care reprezintă creasta unui val înspumat. Această pasarelă este dedicată amplasamentului din faţa hotelului Rex, ce are o vechime considerabilă. Accesul se va face pe scări paralele cu bulevardul Mamaia. Astfel, scara din faţa hotelului Rex va coborî spre Năvodari, iar cea dinspre lacul Siutghiol va coborî spre Constanţa".

Mazăre susţinea că lucrările la cele trei pasarele vor fi încheiate la sfârşitul lunii noiembrie, reprezentanţii Primăriei dorind ca inaugurarea lor să aibă loc în 1 decembrie.

Lucrările sunt realizate cu fonduri europene, valoarea totală a proiectului este de 10,5 milioane de lei, contribuţia Uniunii Europene fiind de aproape 7 milioane de lei.

Pasarelele au fost proiectate de către arhitectul Vlad Pelin, iar antreprenorul general al lucrărilor este firma Polaris M Holding, subantreprenori fiind SC Mobitom SA şi Flash Lighting Service SRL.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale