Patapievici, către Ponta: Falsificaţi şi răstălmăciţi tot ce atingeţi, domnule prim-ministru

Patapievici, către Ponta: Falsificaţi şi răstălmăciţi tot ce atingeţi, domnule prim-ministru

Horia-Roman Patapievici spune, într-o declaraţie de presă transmisă MEDIAFAX, că Victor Ponta "falsifică şi răstălmăceşte" tot ce atinge şi îi cere premierului să retragă imediat "afirmaţiile calomnioase" proferate la adresa lui, a Taniei Radu, a lui Mircea Mihăieş şi a lui Dan Croitoru.

Fostul preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR) Horia-Roman Patapievici spune că, prin acuzaţiile aduse lui Mircea Mihăieş, Victor Ponta îşi dezonorează funcţia de prim-ministru.

"Domnule prim-ministru, aţi spus despre Mircea Mihăieş că este un «fascist bătrîn». La care vă răspund: cine acuză de fascism un om care a sprijinit întotdeauna valorile democraţiei arată că nu dă doi bani nici pe democraţie, nici pe bun simţ, nici pe datoria de a fi drept. Ca prim-ministru, aveţi datoria de a fi drept, de a judeca cu bun simţ şi de a respecta democraţia. Or, felul în care bagatelizaţi grozăvia fascismului, acuzând de fascism un om care nu are nimic de-a face cu fascismul, vă dezonorează ca prim-ministru, dezvăluindu-vă cinismul: un cinism pentru care fascismul şi democraţia sunt interşanjabile, simple etichete de lipit pe oameni după plac ori interes. De aceea vă spun: prin acuzaţiile aduse lui Mircea Mihăieş vă dezonoraţi funcţia de prim-ministru şi demonstraţi că vă trataţi cetăţenii ca supuşi, iar principiile, ca etichete", spune Horia-Roman Patapievici în declaraţia de presă transmisă MEDIAFAX, în care se semnează "cetăţean român, fost preşedinte ICR".

De asemenea, Horia-Roman Patapievici spune că este "o minciună" afirmaţia lui Victor Ponta potrivit căreia Curtea de Conturi ar fi constatat o fraudă la ICR.

"Aţi spus că echipa pe care am condus-o a deturnat bani publici şi că această fraudă a fost constatată de Curtea de Conturi. La care vă răspund: este o minciună, domnule prim-ministru. O minciună pe care o tot repetaţi din 2012 încoace şi care deja întruneşte toate criteriile calomniei calificate. Curtea de Conturi nu a constatat niciodată vreo deturnare de fonduri publice, în perioada 2005 - 2012, cât am condus institutul", spune Patapievici.

De asemenea, Horia-Roman Patapievici spune că Victor Ponta "falsifică şi răstălmăceşte" tot ce atinge.

"Aţi spus că în conducerea ICR «erau persoane care au făcut deseori declaraţii anti-româneşti». La care vă răspund: falsificaţi şi răstălmăciţi tot ce atingeţi, domnule prim-ministru. Când ICR a fost condus de persoanele pe care le incriminaţi, ICR a obţinut cele mai mari succese în promovarea culturii române peste hotare. Când ICR a fost condus de persoanele pe care le consideraţi animate de sentimente anti-româneşti, ICR a condus toate institutele naţionale de cultură din Uniunea Europeană (EUNIC). Puteţi să probaţi, în favoarea dumneavoastră, un patriotism la fel de eficace? Nu puteţi. Atât e de spus despre sentimentele dumneavoastră româneşti", spune Horia-Roman Patapievici.

Acesta mai spune că Victor Ponta foloseşte puterea de care dispune "pentru a discredita reputaţia a patru cetăţeni români", cărora premierul le neagă "dreptul la demnitatea persoanei, la imagine publică şi la securitate personală".

"Vă acuz de atac la demnitatea publică a Taniei Radu, a lui Mircea Mihăieş, a lui Dan Croitoru şi a mea. Din iunie 2012, când aţi început distrugerea Institutului Cultural Român (pe care aţi dus-o la bun sfîrşit într-un timp record: v-a luat mai puţin de un an), nu aţi încetat să ne hărţuiţi cu calomniile dumneavoastră. Ceea ce comiteţi, domnule prim-ministru, echivalează cu utilizarea funcţiei publice pe care o deţineţi pentru a terfeli reputaţia a patru din cetăţenii acestei ţări. Fără probe, fără alt motiv decât agenda dumneavoastră politică. Şi nu e vorba numai de noi patru, cei agresaţi azi, ci de felul cum concepeţi dumneavoastră, ca prim-ministru, statutul cetăţeanului acestei ţări. În locul respectului, dispreţul; în locul dreptului, bunul plac; bunul plac al celui care are puterea, împotriva celor care nu o au", spune Horia-Roman Patapievici.

Totodată, Horia-Roman Patapievici îi cere lui Victor Ponta să îşi retragă afirmaţiile calomnioase proferate împotriva lui, a Taniei Radu, a lui Mircea Mihăieş şi a lui Dan Croitoru.

"Protestez împotriva manevrei dumneavoastră de a ne transforma în victime de serviciu şi de a ne folosi ca instrumente în lupta care vă opune preşedintelui ţării! Vă cer să retrageţi imediat afirmaţiile calomnioase proferate împotriva noastră! Acestei lupte stupide, iraţionale şi anti-naţionale refuz categoric să îi fiu şi victimă, şi erou", mai spune Horia-Roman Patapievici.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis, marţi, preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre prim-ministru, pe de o parte, şi preşedintele României, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei.

În sesizarea adresată Curţii Constituţionale de preşedintele Traian Băsescu se spune că premierul Victor Ponta a refuzat nemotivat să contrasemneze decretele de decorare pentru Horia-Roman Patapievici, Tania Radu, Mircea Mihăieş şi Dan Croitoru, din fosta conducere a ICR.

Ulterior, Victor Ponta a spus că nu poate contrasemna pentru decorarea "unor indivizi care au gestionat greşit sau au deturnat bani publici", iar unii dintre ei "au avut deseori opinii anti-româneşti sau chiar fasciste" şi că, dacă preşedintele doreşte să îi decoreze, o poate face, dar nu cu semnătura sa.

"Am două rezerve: prima rezervă este legată de faptul că, în baza raportului Curţii de Conturi care a fost transmis mai departe către toate instituţiile competente, conducerea de atunci a ICR, aşa spune Curtea de Conturi, nu spun eu, a folosit în mod greşit o mulţime de fonduri publice, deci să-i decorăm pe cei care au cheltuit prost banii publici sau chiar au deturnat mi se pare un lucru greşit. Şi, în al doilea rând, erau acolo persoane care au făcut deseori declaraţii şi au exprimat opinii anti-româneşti, chiar fasciste, nu exagerez, pentru că, dacă vă uitaţi la domnul, e un domn Mihăieş (Mircea Mihăieş - vicepreşedinte ICR în perioada 2005 - 2012), dânsul e de extremă dreaptă, e un fascist bătrân aşa, că nu credeam că mai există neonazişti în Europa, uite, există şi în România. Or eu nu pot să contrasemnez decorarea unor indivizi care, pe de o parte, repet, au gestionat greşit bani publici şi, pe de altă parte, exprimă poziţii împotriva României. Dacă domnul preşedinte Băsescu doreşte să-i decoreze, să o facă, dar nu cu semnătura mea", a declarat Victor Ponta.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro