Penalul, încă o MINCIUNĂ în față la DNA

Penalul, încă o MINCIUNĂ în față la DNA

Premierul penal al României, Victor Ponta, a mințit din nou la ieșirea din sediul DNA. După ce livrase, la intrare, faza cu audierea la cerere, Penalul a comis-o și la ieșire. Stresul îl macină, și-l face chiar și mai dobitoc și nemernic decât este. A spus că a vorbit cu procurorul să disjungă speța lui din dosarul Turceni-Rovinari.

Victor Ponta a parasit sediul DNA dupa o ora si 40 de minute, declarand ca a cerut ca situatia sa sa fie disjunsa din dosarul Turceni - Rovinari, in care este acuzat de de fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 infractiuni), complicitate la evaziune fiscala, in forma continuata si spalarea banilor, pentru a fi "rezolvata" mai repede.

"Am venit ca orice cetatean, mi-am spus punctul de vedere, dl procuror a intrebat, am raspuns la absolut toate intrebarile, asa e normal", le-a declarat Ponta ziaristilor care il asteptau in fata DNA.

"Am facut o cerere ca situatia mea sa fie disjunsa, nu are legatura cu dosarul mare, sa se rezolve mai repede, interesul este sa nu stea bucatica mea in dosarul mare", a precizat primul ministru. 

Potrivit procurorilor "exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ca o parte insemnata din sumele obtinute de catre SCA 'Sova si Asociatii' de la cele doua complexe energetice (Turceni si Rovinari) a fost destinata exclusiv interesului personal al lui Sova Dan-Coman si a persoanelor din sfera sa relationala".

In 6 mai 2015, in contextul documentarii, de catre procurori, a aspectelor privind relatiile contractuale ale societatii de avocatura SCA "Sova si Asociatii, s-a dispus predarea, de catre autoritatea fiscala competenta, a tuturor inscrisurilor existente privind actele de inspectie fiscala efectuate la Cabinetul de Avocat "Ponta Victor Viorel", se arata in comunicatul DNA.

In urma analizarii inscrisurilor, in raport de probele ce fusesera deja administrate in cauza, a rezultat urmatoarea stare de fapt (sursa - comunicat DNA):

La data de 30.08.2007, intre SCA "Sova si Asociatii" reprezentata de Sova Dan-Coman si Cabinetul Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel" reprezentat de Ponta Victor-Viorel, s-a incheiat o conventie de conlucrare profesionala, avand ca obiect conlucrarea celor doua parti in dosarele de natura penala, de drept penal al afacerilor, precum si in alte cauze in care se va ivi necesitatea. Conventia s-a incheiat pe o perioada nedeterminata. In conventie s-a prevazut ca pentru lucrarile profesionale efectuate in conlucrare, onorariile sa fie incasate de societatea de avocati, iar avocatul Victor Ponta sa primeasca o suma fixa de 2.000 euro, pentru care va emite o factura lunara.

Prin act aditional, incepand cu luna aprilie 2008, s-a majorat la suma de 3.000 euro/luna onorariul avocatului Ponta.

Conventia de conlucrare s-a incheiat in luna decembrie 2008, moment in care Ponta a devenit ministru.

Pentru presupusele activitati efectuate in conlucrare, Victor Ponta a emis in perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un numar de 17 facturi fiscale in valoare de 181.439,98 lei.

Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societatii de avocati SCA "Sova si Asociatii" care a efectuat plata contravalorii lor dupa care le-a inregistrat in contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezinta cheltuieli ce nu au la baza operatiuni reale, avand in vedere ca, in realitate, Victor Ponta nu a efectuat nici un fel de activitate profesionala in temeiul conventiei de conlucrare. Dan Sova a fost singura persoana cu drept de dispozitie in privinta oricaror actiuni de orice natura care implicau societatea de avocati.

Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfasurate in perioada mai-octombrie 2011, Victor Ponta s-a inteles cu Dan Sova ca acesta sa intocmeasca in cadrul societatii de avocati rapoarte de activitate juridica, pretins a fi prestata de Victor Ponta, corespunzatoare celor 16 luni cat a durat conventia.

Intrucat specializarea juridica lui Victor Ponta este dreptul penal s-a stabilit ca activitatile sa vizeze asistenta juridica in dosare de natura penala in legatura cu clientii societatii de avocati.

Astfel, in cursul lunii august 2011, s-au intocmit in fals, 16 inscrisuri corespunzatoare cate unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008.

Cele 16 inscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda "copy paste" dupa modelul inscrisurilor privind activitatea juridica desfasurata de mai multi avocati din cadrul SCA "Sova si Asociatii", avocati care au declarat ca nu au conlucrat niciodata cu Victor Ponta. In realitate, Victor Ponta nu a efectuat nici una din activitatile respective, nici macar in parte.

Victor Ponta a folosit o parte din sumele obtinute de la SCA "Sova si Asociatii" pentru cumpararea a doua apartamente de lux intr-un complex rezidential situat in Bucuresti.

In perioada 11.11.2008 - iunie 2009, Victor Ponta a mai beneficiat de foloase din partea societatii de avocati, constand in transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. In tot acest timp, societatea de avocati a platit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/luna) si alte obligatii catre firma de leasing, in total, 79.641,11 lei.

In luna iunie 2009, Victor Ponta a preluat leasingul autoturismului fara sa mai achite vreo suma de bani societatii de avocati. Autoturismul a fost achizitionat de societatea de avocati SCA "Sova si Asociatii", la solicitarea expresa a lui Victor Ponta.

In cauza, procurorii au instituit masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile ce apartin inculpatului Ponta Victor-Viorel.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bă, ghiolbanilor din fruntea Ro, citiți asta! / Emerging Europe: Maia Sandu e pe punctul de a deveni cel mai put…

2 A fost sau nu Firea amanta lui Tăriceanu? I-a spart casa fostului soț, Răsvan?

3 VIDEO Cel mai prost interlop din România! / El este dobitocul arestat după ce și-a uitat pistolul în cabina de p…

4 Explodează alcovul bucureștean? / „Vă fac de panaramă, bolnavele Bucureștiului! Se f...teau la show! Are HIV… a …

5 Așa o fi?