Ponta despre Băsescu: E o problemă medicală să folosești în campanie justiția și serviciile de informații

Ponta despre Băsescu: E o problemă medicală să folosești în campanie justiția și serviciile de informații

Premierul Victor Ponta, candidat al PSD în alegerile prezidențiale, a declarat joi, la Galați, referindu-se la președintele Traian Băsescu, că este o problemă medicală să folosești în campania electorală justiția și serviciile de informații.

Ponta a explicat că Traian Băsescu a avut la dispoziție un an și jumătate pentru a sesiza eventuale nereguli în Hotărârea de Guvern din aprile 2013 privind SIE, dar nu a făcut acest lucru și a așteptat să folosească subiectul în campania electorală, fapt care îi reduce credibilitatea la zero și îl face apropiat de epoca Ceaușescu.

,,Hotărârea este din aprilie 2013, de un an și șase luni. Dacă era ceva rău, dânsul n-a sesizat, a sesizat acum când suntem în campanie electorală. Vă dați seama, credibilitatea domnului Băsescu este zero. Eu cred că în seara asta dacă domnul Băsescu iese și spune că îl cheamă Traian Băsescu, 99% dintre români o să spună că minte. Deci, dacă era ceva ilegal, într-un an și șase luni, domnul Băsescu, ca șef al statului, avea obligația să atragă atenția nu să iasă în campanie electorală, că asta înseamnă folosirea instituțiilor statului în campanie electorală. Mi se pare extrem de grav faptul, așa că pot să văd zece fișe medicale, eu vă spun că e o problemă medicală să folosești în campanie electorală justiția, să folosești serviciile de informații, să ceri date despre oponenții politici, asta numai pe vremea lui Ceaușescu, probabil că nici el nu făcea, să ceri la serviciile de informații date despre adversarii politici', a spus Ponta.

Premierul a precizat că el a solicitat informații de la serviciile secrete numai atunci când i-au trebuit în susținerea activităților funcției. ,,Eu vă spun foarte clar, ca prim-ministru și vicepreședinte CSAT am putut să beneficiez tot timpul de datele serviciului de informații legate de activitatea mea. Mă duc într-o țară străină îi întreb pe cei de la SIE dacă e ceva important ce trebuie să știu. Am o problemă în țară, de securitate națională, îi întreb pe cei de la SRI. Dumneavoastră ce credeți? Dacă eu aș face o adresă mâine la SIE sau la SRI să-mi dea dosarul domnului Băsescu, sau al domnului Iohannis, sau al doamnei Udrea, evident că aș încălca legea și evident că oamenii ăia ori m-ar pune sub urmărire penală, ori m-ar trimite la analize psihiatrice', a afirmat Ponta.

Șeful Guvernului a mai spus că din punctul lui de vedere Băsescu a încălcat legea, dar că sunt instituții abilitate care să certifice acest lucru. ,,Din punctul meu de vedere este o încălcare flagrantă a legii, dar sunt instituții publice și fiecare trebuie să certifice acest lucru. Spun tot timpul că domnul Băsescu trebuie să răspundă în fața legii pentru răul pe care l-a făcut celor șase milioane de pensionari din România sau medicilor sau profesorilor. Le spuneam pensionarilor că mă simt ca în noiembrie 2012. Și-atunci domnul Băsescu ieșea în fiecare seară și mă făcea în toate felurile. M-a promovat. De la pisic la agent secret e deja o promovare și mă rog să iasă în fiecare seară că înseamnă că luăm 60% la alegeri... Cele două servicii nu se află sub controlul Guvernului și nici al președintelui, se află sub controlul Parlamentului, deci ei au obligația doar în comisiile de specialitate și cu păstrarea unui secret special să dea toate datele respective. Dacă eu aș scrie azi către SRI și SIE 'dați-mi date despre Băsescu sau despre Iohannis', ar trebuie să fiu arestat azi. Așa cred și așa e normal', a mai afirmat Ponta.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale