Ponta, ÎNGENUNCHEAT de tata-socru?

Ponta, ÎNGENUNCHEAT de tata-socru?

Incoltit din mai toate partile, Victor Ponta pare sa mai aiba alaturi de el doar familia. Care insa, din nefericire pentru actualul sef al Guvernului, este la randul sau macinata de mai multe anchete de coruptie in care apar numele mamei, surorii si cumnatului premierului. Ce-i drept, tactica de tergiversare a lui Victor Ponta pare sa fi dat pana acum rezultatele scontate, astfel ca se poate aprecia ca, daca premierul reuseste sa treaca si peste luna septembrie cu bine, atunci i-ar creste considerabil sansele de a iesi din corzile politice. Unde l-au varat, sinceri sa fim, mai mult anchetele DNA, decat strategiile adoptate de adversarii sai politici. 

Numai ca Ponta poate primi lovitura de gratie de acolo de unde se asteapta mai putin: din partea tatalui socru. Si asta chiar daca Ilie Sarbu ar putea rasturna chiar actualul Guvern, fara voia sa. Numai ca, in anumite medii, se vehiculeaza tot mai insistent informatia ca un nou scandal de proportii, cu efecte internationale, in familia premierului i-ar fi fatala acestuia. Si ultimul lucru care ii trebuie acum lui Ponta, al carui socru face eforturi disperate in Parlament, unde se bucura inca de o imensa influenta, ca sa-i tina spatele politic, ar fi ca Ilie Sarbu sa fie varat intr-un scandal urias, prin gasirea de noi dovezi privind racolarea sa de Securitate. Pentru ca, desi CNSAS-ul l-a scos basma curata pana acum, pe baza documentelor gasite in tonele de maculatura puse la dispozitie, sa nu uitam ca un mare numar de dosare nu au mai ajuns in cele din urma in custodia Consiliului National pentru Studierea Arhivei fostei Securitati. Asa ca surprize de proportii inca mai pot aparea…

Directia Culte si Secte 

Desigur, pana in momentul de fata cel putin, atat de dezbatutul subiect al posibilei apartenente a lui Ilie Sarbu la structurile de ofiteri acoperiti ai Directiei a I-a (Culte si Secte) a fostei Securitati si apoi chiar la cele ale Directiei de Informatii Externe pare sa fi fost inchis de o hartie oficiala a Consiliului National pentru Studierea Arhivei fostei Securitati. Care, prin decizia nr. 1442 din 02.11.2006, a constatat ca “Domnul Sarbu Ilie, fiul lui Ilie si Octavia, nascut la data de 26.05.1950, in Ciuta, judetul Caras-Severin, nu a fost agent/ collaborator al politiei politice”. Mai mult, in urma verificarii dosarului de urmarire informativa nr. I 93346, corespunzator perioadei 1983-1988, predate de catre SRI civililor de la CNSAS, Ilie Sarbu ajunge chiar in postura unui mic erou, care ar fi avut “relatii suspecte cu cetateni straini si ar fi audiat si colportat emisiunile postului de radio Europa Libera”. Deci, in urma cercetarii dosarului primit de la SRI, cei de la CNSAS au decis ca Ilie Sarbu nu a facut politie politica. Mai mult chiar, a reiesit ca el insusi ar fi fost urmarit de catre Securitate. 

Numai ca, fara a avea musai legatura cu acest caz, initiatii sistemului stiu foarte bine ca orice serviciu secret – si exceptie nu facea in niciun caz tocmai malefica fosta Securitate! – obisnuieste ca atunci cand vrea sa-si infiltreze un ofiter acoperit intr-un mediu ostil, sa-l “vopseasca” pe acesta intr-un adversar propriu. Si chiar sa se faca, prin mijloace specifice, cum ca il urmaresc chiar ei pentru “relatii suspecte”.

Se coace ceva!

Totusi, din 2006 si pana acum, multe s-au mai schimbat! Mai ales in ultima vreme. Asa ca, dupa cum sustin sursele noastre, nu ar trebui sa mire pe nimeni daca s-ar mai gasi unele documente ratacite in trecut pe drumul dintre arhiva SRI si cea a CNSAS. Dar sa nu uitam ca si SIE are propria arhiva, una extrem de interesanta. Iar principalele acuze aduse de-a lungul vremii lui Ile Sarbu au fost tocmai ca, dupa o scurta stagiatura la Securitatea interna, acesta ar fi fost trimis in Elvetia, devenind cadru operativ al Directiei de Informatii Externe. Si cum conducerea SIE tocmai a fost schimbata, surpiza poate aparea si de aici. Iar daca se adevereste zvonul tot mai insistent ca se  coace ceva pe aceasta linie, atunci chiar ca efectele ar fi catastrofale pentru cariera politica, oricum serios zdruncinata, a lui Victor Ponta.  Cătălin TACHE

Să nu uităm lista lui Liviu Turcu

1. Adrian Nastase, deputat PSD: fond informativ la nivelul UM 0625, UM 0195, UM 0544;

2. Teodor Melescanu, senator si prim-vicepresedinte al PNL: fond informativ la nivelul UM 0544, UM 0195, UM 0625;

3. Mircea Cosea, deputat PNL: fond informativ la nivelul UM 0544, UM 0625, UM 0195;

4. Mircea Pascu, deputat PSD: fond informativ la nivelul UM 0544, UM 0195, UM 0110;

5. Radu Vasile, fost premier: fond informativ la nivelul UM 0610 si al Securitatii Municipiului Bucuresti;

6. Eugen Dijmarescu: fond informativ la nivelul UM 0544, UM 0195, UM 0625;

7. Alin Teodorescu, deputat PSD: fond informativ la nivelul Directiei a II-a, Securitatea Municipiului Bucuresti;

8. Viorel Hrebenciuc, deputat PSD: fond informativ la nivelul UM 0110, UM 0195;

9. Serban Mihailescu, senator PSD: fond informativ UM 0544, UM 0195;

10. Ilie Sarbu, senator PSD: fond informativ la UM 0610;

11. Gelu Voican Voiculescu: fond informativ la nivelul Securitatii Municipiului Bucuresti.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /