Ponta: România nu va exploata niciun metru cub de gaze de şist în următorii cinci ani

Ponta: România nu va exploata niciun metru cub de gaze de şist în următorii cinci ani

„Deocamdată, în următorii cinci ani, în România nu se va exploata un metru cub de gaze de şist. Mă uit pe harta Europei şi cam toţi vecinii noştri au dat autorizaţii pentru explorări. România are obligaţia de a-şi pune la punct cea mai performantă legislaţie de protecţie a mediului. Dacă nu avem gaze din producţie internă, le cumpărăm de la Gazprom. Cred că, pentru România, să asigure independenţa energetică e un obiectiv atât de important, încât toate modurile prin care putem să avem aceste resurse trebuie să le folosim ca să nu depindem de gazul din Rusia“, a spus Ponta.

În ce priveşte recentele inundaţii din judeţul Teleorman, premierul a subliniat că există o problemă de mentalitate, iar persoanele afectate trebuie convinse să îşi mute gospodăria din calea viiturii.

„Eu cred că problema nu este legislaţia. Problema este de mentalitate. Este foarte greiu să-i convingi pe oameni să-şi mute gospodăria. Niciodată nu vor asigura toate cursurile de apă. Debitul de apă a crescut de 120 de ori în râul Vedea şi Teleorman. Este foarte dificil să-i muţi pe oameni“, a declarat Ponta.

Întrebat dacă zonele afectate de inundaţii nu pot fi ajutate prin intermediul fondurilor europene, premierul Victor Ponta a spus că este un proces care durează, prima datorie fiind a Guvernului.

„Apar precipitaţii şi pericole de inundaţii. Toată lumea este mobilizată. Există posibilitatea, dar la fondurile europene vorbim de o perioadă destul de lungă pentru întocmirea proiectului. Avem baza acum. Ca să te duci la UE să ceri să faci un dig trebuie să ai o bază“, a mai spus Ponta.

Guvernul va aloca bani pentru construirea unui dig care să protejeze zonele inundabile din judeţul Teleorman de ape, autorităţile locale promiţând că, dacă fondurile sunt acordate, construcţia va fi finalizată până în luna august.

Dacă nu facem digul, aşa o să fie mereu, nu ? Autorităţile mi-au spus că digul e gata în august dacă le dăm banii acum. Banii îi dau, dar vreau să văd pe ce. Soluţia e doar cu digul”, a spus Ponta oamenilor.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Raed Arafat: „Oamenii refuză să fie evacuaţi, dar când situaţia se agravează, ne cer ajutorul!”

Medicul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), susţine că foarte multe persoane care au fost afectate de inundaţiile din ultimele zile au refuzat iniţial evacuarea. Ulterior, acestea au revenit şi au solicitat ajutorul pompierilor. „Situaţia este sub control”, a explicat Arafat într-un interviu acordat „Adevărul”.

Sute de oameni au trăit un coşmar de Sărbători, după ce zeci de localităţi din mai multe judeţe, printre care Teleorman, Argeş, Prahova, Buzău şi Olt au fost măturate de ape. Bilanţul este sumbru: patru morţi, trei dispăruţi, drumuri blocate şi sute de gospodării afectate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...