Preşedintele CJ Bacău, Dragoş Benea, a fost dus cu duba mascaţilor la sediu/Dimineaţa, la 7, când au bătut mascaţii la poarta vilei, Benea s-a speriat şi a declanşat alarma de pază a locuinţei

Preşedintele CJ Bacău, Dragoş Benea, a fost dus cu duba mascaţilor la sediu/Dimineaţa, la 7, când au bătut mascaţii la poarta vilei, Benea s-a speriat şi a declanşat alarma de pază a locuinţei

Preşedintele CJ Bacău, Dragoş Benea, a fost dus cu duba mascaţilor la sediul Consiliului Judeţean. Dimineaţa, la 7, când au bătut mascaţii la poarta vilei, Benea s-a speriat şi a declanşat alarma de pază a locuinţei. Agenţii firmei de pază care s-au prezentat la obiectiv au dat nas în nas cu mascaţii.

Procurorii DNA fac percheziţii, joi, la sediul Consiliului Judeţean Bacău, într-un dosar în care mai mulţi funcţionari ar fi suspectaţi de fapte de corupţie, afirmă surse judiciare.

Conform unor surse judiciare, ancheta ar viza mai mulţi funcţionari ai Consiliului Judeţean (CJ) Bacău suspectaţi de fapte de corupţie.

Comunicatul oficial DNA:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea, în perioada 2005-2012 a unor infracţiuni de corupţie.

În cursul zilei de 17 iulie 2014, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate un nr. de 28 de percheziţii domiciliare în locaţii situate pe raza județului Bacău, între care 3 instituţii publice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii, precum şi al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

Consiliul Judeţean Bacău este condus, din 2004, de Dragoş Adrian Benea, lider al filialei judeţene a PSD, şi de vicepreşedinţii Ionel Floroiu, care este şi vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a PSD, şi Claudiu Constantin Năstasă (PNL).

UPDATE   Anchetatorii au venit la CJ Bacău de la ora 7 și primul lucru pe care l-au făcut a fost să sigileze Direcția de achiziții publice și contracte. S-ar părea că procurorii au descins la Consiliul Județean în urma unui denunț ce vizează contractele de achiziții derulate de instituția băcăuană de lucrări în județ. De aceea anchetatorii ar avea în vizor și patronii firmelor beneficiare. În atenția procurorilor DNA ar fi și Dorina Popouțanu, administratorul public al județului, care însă nu era la serviciu, iar anchetatorii o căutau de zor. La sediul CJ Bacău era așteptată să ajungă și Elena Zară, secretarul județului, dar în calitate de martor la percheziția realizată de procurori.

Percheziţiile la sediul Consiliului Judeţean Bacău au loc la trei săptămâni de la descinderile făcute de procurorii DNA la Primăria Bacău.

Cine este Dragoş Benea, şeful CJ Bacău:

În 14 ani de administraţie locală, averea lui Dragoş Benea, din declaraţiile de avere, nu a crescut deloc. Asta, deşi liderul social democrat nu este cunoscut cu vicii precum poker-ul, alcoolul sau fumatul. Singurii care s-au îmbogăţit din 2000 până în prezent sunt familia, clientela de partid şi concubina lui Dragoş Benea, Andreea Nistor. În ultima declaraţie de avere, din mai 2013, preşedintele judeţului Bacău are doar două ceasuri IWC şi Rado, de 3 mii de euro, un teren de 3120 de metri păraţi, dar nu şi vila somptuasă care a crescut pe acesta, lângă casa lui Corneliu Iacobov, de pe Calea Moldovei. Imobilul este realizat pe numele tatălui său, Laurenţiu Benea, în 2002 şi este evaluat la aproape jumătate de milion de euro.

 Dragoş Benea are doar două ceasuri şi pământul de sub vila în care locuieşte 

 Benea mai are 40 de mii de lei într-un cont şi o asigurare de studii pentru fiica Andrada Nistor. Preşedintele Consiliului Judeţean Bacău a făcut şi două deplasări la Bruxelles, ca mebru în Comitetul Regiunilor, pe care şi le-a decontat ulterior. În perioada 28-30 noiembrie 2012, Dragoş Benea a cheltuit pe cazare, transport şi indemnizaţie forfetară 2039 de euro, iar în perioada 30 ianuarie-1 februarie 213, încă 2441 de euro. Benea câştigă anual, din fotoliul de preşedinte al Consiliului Judeţean Bacău aproximativ 50 de mii de lei.

Însă adevărata avere a lui Dragoş Benea pare a ţine de secretul notarial. Surse din PSD afirmă că preşedintele CJ Bacău a avut acţiuni la restaurantul Amarante, la un xerox de la lângă un liceu băcăuan, dar şi mai multe spaţii comerciale în centrul Bacăului şi la Piaţa Centrală, ultimile fiind trecute pe numele tatălui său, Laurenţiu Benea. Mai mult, unul din spaţii a fost închiriat chiar de Blue Air, firmă care aparţine omului de afaceri Nelu Iordache, aflat acum în arest, care a primit în concesiune Aeroportul Bacău.

Traseul celor doi baroni ai Bacăului: Stavarache şi Benea

Atât primarul municipiului Bacău, Romeo Stavarache (arestat preventiv pentru fapte de corupţie), cât şi preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Dragoş Benea, se află la al treilea mandat. Din punct de vedere politic şi administrativ, cei doi lideri şi-au împărţit demult sferele de influenţă. Primarul Bacăului a fost lăsat să aibă o organizaţie puternică PNL, în municipiu, iar Dragoş Benea, în judeţ.

La ultimul scrutin, ambii conducători ai administraţiei locale au obţinut un scor de peste 50% şi un număr de mandate de consilieri suficient de mare încât să aibă majoritate simplă în Consiliul Local şi Judeţean.

Chiar dacă în 2012 alegerile locale i-au prins pe amândoi în USL, listele comune de candidaţi au fost făcute în aşa fel, încât primii 12-13 de pe listele de Consiliul Local Bacău să fie liberali, iar primii de la Consiliul Judeţean, social democraţi. Fiecare şi-a luat o măsură de precauţie, în cazul ruperii Uniunii Social Liberale să aibă în continuare putere de decizie în forurile locale. Alianţa între cei doi lideri funcţionează şi în cazul alegerilor parlamentare.

În timp ce PSD are zona securizată în localităţile de munte, unde candidează, de regulă, liderii Viorel Hrebenciuc, Gabriel Vlase şi Iulian Iancu cu politicieni aproape necunoscuţi, aceeşi reţetă este şi în municipiul Bacău, unde candidaţii liberali au mandatul asigurat, prin lipsa unei concurenţe politice reale. Romeo Stavarache şi Dragoş Benea împart prin Compania Regională de Apă Bacău (CRAB) contracte de mai multe milioane de euro. Firma Branpis, înfiinţată de Răzvan Găină, şeful CRAB, care acum se află pe numele unui apropiat, Dan Brânduşoiu dar şi al socrului lui Găină şi-a adjudecat contracte grase atît la CET Bacău, cât şi la CRAB.

Clientela politică din jurul celor doi lideri a fost alimentată an de an, cu bani publici, prin adjudecarea unor contracte şi chiar prin finanţări nerambursabile. În timp ce numele lui Romeo Stavarache apare deja în mai multe dosare penale, în cazul lui Dragoş Benea, o prezenţă mai discretă în peisajul public, situaţia pare mai bună.

Romeo Stavarache a fost trimis recent în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Bacău pentru tentativă la abuz în serviciu la acordarea locuinţelor sociale.  Dealtfel, acordarea de locuinţe sociale, ANL, pentru apropiaţii din partid a fost una dintre metodele de răsplătire a celor care şi-au dovedit loialitatea. Tot în cazul lui Romeo Stavarache şi conducerii liberale din Primăria Bacău s-au declanşat recent alte cercetări penale, în cazul finanţării cu fonduri nerambursabile (pe legea 350/2005) a unor asociaţii sportive. 


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Încep să apară dezvăluirile „hard” despre „fratele” Tate în presa tabloidă britanică

2 Pesedistul Bădălău despre șefa CNI: Fă, mânca-mi-ai …(cuvânt obscen)…dacă nu te calc în picioare, dacă nu îmi dai sala de sport.”

3 Răsturnare de situație? / Fanii Craiovei au provocat întreruperea partidei cu Sepsi pentru a se răzbuna pe Mititelu jr

4 Cea mai tare imagine cu noul președinte al Cehiei!

5 Polițiști mână în mână cu o „gardiancă” a fraților Tate? / Mărturia care dă fiori a uneia dintre victime