Preşedintele comisiei SIE cere audierea conducerii Serviciului după declaraţiile lui Băsescu

Preşedintele comisiei SIE cere audierea conducerii Serviciului după declaraţiile lui Băsescu

Preşedintele Comisiei parlamentare de control SIE, Mihăiţă Calimente, a declarat, marţi, că va solicita audierea conducerii interimare a SIE în legătură cu acuzaţiile preşedintelui Traian Băsescu la adresa lui Teodor Meleşcanu şi a faptului că premierul Victor Ponta ar fi fost ofiţer acoperit.

”Pentru că domnul preşedinte a prezentat şi unele documente, pentru că îl încriminează într-un fel sau altul şi pe fostul director al Serviciului, şi domnia sa spunea că după acest incident nici nu a mai purtat legătura cu serviciul prin intermediul domnului Meleşcanu, ci prin adjuncţii domniei sale, care sunt ofiţeri, vrem să avem o discuţie cu domnul Predoiu, care este în acest moment interimar la conducerea serviciului, să vedem dacă cele afirmate de domnul preşedinte se adeveresc sau nu”, a spus Calimente.

Preşedintele Comisiei SIE a spus că discuţiile vor avea loc cu mai mulţi oficiali din conducerea SIE.

El a menţionat că speră ca audierile să aibă loc ”cât de repede”.

”Dacă voi reuşi şi cât de repede voi reuşi să convoc colegii, care după cum ştiţi sunt în campanie electorală şi e greu să-i aduni, dar eu voi încerca să-i adun”, a precizat Calimente, întrebat când vor avea loc audierile.

De asemenea, el a susţinut că emiterea hotărârii de guvern prezentată de Traian Băsescu , cu caracter nesecret, a deconspirat activitatea SIE.

”În condiţiile în care există acea hotărâre de Guvern, numai că cea dinainte făcea referire direct la instituţie, pe când tocmai asta acuza preşedintele, că sub semnătura domnului Ponta s-a făcut o altă hotărâre, prin care erau făcute adăugiri şi prin care s-a şi deconspirat tipul de activităţi al Serviciului, având în vedere că în prima hotărâre acea parte era secretizată”, a mai afirmat Calimente.

Preşedintele Comisiei SIE a fost întrebat cum a transmis Teodor Meleşcanu adresa privind ofiţerii acoperiţi, dacă i s-au solicitat precizări în acest sens.

”În momentul când preşedintele a făcut acele afirmaţii eu am primit un telefon de la domnul Sârbu, care este vicepreşedintele Comisiei, să convocăm comisia. Pentru că eram acasă, în colegiu, era joi sau vineri când s-a întâmplat acest lucru, am aşteptat până luni să vin la Bucureşti să convoc comisia. Spre surprinderea mea, când am ajuns la Parlament, la comisie, deja era răspunsul venit, spunându-ni-se că instituţia s-a autosesizat”, a spus Calimente.

El a confirmat că răspunsul transmis de Meleşcanu preciza că nu sunt ofiţeri acoperiţi în Guvern.

”Am convocat comisia şi am comunicat ceea ce se putea comunica din el. În esenţă, ideea că nu se confirmă, la vremea respectivă, cele afirmate de preşedinte”, a mai declarat Calimente.

El a fost întrebat dacă precizarea era legată de ofiţeri acoperiţi sau erau inclusă şi categoria foştilor ofiţeri.

”Că nu sunt ofiţeri acoperiţi era la vremea respectivă răspunsul”, a menţionat deputatul PNL.

De asemenea, el a menţionat că documentul nu făcea referire la ”posibili foşti ofiţeri acoperiţi”, dar făcea referire la faptul că şeful statului ”a solicitat informaţii în mod repetat serviciului, iar domnul Meleşcanu spunând că nu i-a dat niciun fel de răspuns, conform legii”.

”Aţi văzut că preşedintele tocmai acest lucru îl reclama aseară. Şi domnia sa aseară a subliniat foarte clar că el nu a cerut lista ofiţerilor acoperiţi ai serviciului, ci dacă în Guvern există ofiţeri acoperiţi”, a mai spus Calimente.

Preşedintele Comisiei SIE a fost întrebat cine poate avea astfel de informaţii dacă nu şeful statului.

”Conform legii, la informaţia pe care a cerut-o preşedintele, pentru că aţi văzut că a făcut şi dânsul o specificare. Nu a cerut lista tuturor ofiţerilor acoperiţi, a cerut lista dacă sunt ofiţeri acoperiţi în Guvern. Şi la acest segment cred că este îndrituit să aibă acces”, a mai declarat deputatul PNL.

El a menţionat că, în cazul în care Comisia de control va constata că anumiţi oficiali din conducerea SIE au încălcat legea, nu va putea face altceva decât să sesizeze organele în drept, respectiv Parchetul Militar.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...