Președintele Iohannis, consultări cu BNR și liderii europeni, pe fondul situației din Grecia

Pe fondul situatiei tensionate din Grecia, presedintele Klaus Iohannis a avut discutii cu BNR, dar si convorbiri externe in care s-a consultat cu lideri europeni, au precizat surse din cadrul Administratiei Prezidentiale pentru caleaeuropeana.ro

Posibilitatea iesirii Greciei din zona euro a provocat ingrijorare in intreaga lume. Presedintele SUA, Barack Obama a avut discuții telefonice cu cancelarul german Angela Merkel, președintele francez Francois Hollande și cu premierul britanic David Cameron despre situatia Greciei. Cei trei au convenit asupra ”importanței repornirii dialogului pentru a ajunge la un acord privind pachetul de reforme și finanțare” între Grecia și creditori.

Premierul elen Alexis Tsipras a anunţat organizarea unui referendum pentru data de 5 iulie asupra planului de ajutor financiar propus de creditori. Reacţionând la acest anunţ surpriză, zona euro a decis să nu mai prelungească asistenţa pentru Grecia.

Astfel, Grecia riscă să intre în incapacitate de plată, în lipsa fondurilor necesare pentru achitarea marţi, 30 iunie, a unei tranşe de 1,5 miliarde de euro către FMI. 

Situatia rămâne fără un răspuns momentan, în condițiile în care preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a făcut o ofertă de acord de ultim moment autorităţilor de la Atena, în care premierul elen Alexis Tsipras ar trebui să accepte în scris condiţiile propuse duminică de creditori şi să susţină votul în favoarea programului de reforme la referendum.


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Luni se declanșează operațiunea de curățare a României de PSD. Vin vremuri noi, oameni buni

2 Gata? Țiitoarea lui Dragnea a renunțat la inelul de logodnă și s-a vopsit blondă

3 Bătaie de joc! Asta ia spor de 3.000 lei pentru condiții grele de muncă!!! E angajată la Parlament și are un s…

4 VIDEO Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. Imagini cu „pădurea” de excavatoare şi camioane mob…

5 Hoții României! Curtea de Conturi și AEP îngroapă PSD! Plăți fără documente și semnătură, sume publice și priv…

recomandări

Te ia DNA: Cristi Bâgiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Avem apă pe Marte. Dar viață?