Președintele Iohannis, consultări cu BNR și liderii europeni, pe fondul situației din Grecia

Pe fondul situatiei tensionate din Grecia, presedintele Klaus Iohannis a avut discutii cu BNR, dar si convorbiri externe in care s-a consultat cu lideri europeni, au precizat surse din cadrul Administratiei Prezidentiale pentru caleaeuropeana.ro

Posibilitatea iesirii Greciei din zona euro a provocat ingrijorare in intreaga lume. Presedintele SUA, Barack Obama a avut discuții telefonice cu cancelarul german Angela Merkel, președintele francez Francois Hollande și cu premierul britanic David Cameron despre situatia Greciei. Cei trei au convenit asupra ”importanței repornirii dialogului pentru a ajunge la un acord privind pachetul de reforme și finanțare” între Grecia și creditori.

Premierul elen Alexis Tsipras a anunţat organizarea unui referendum pentru data de 5 iulie asupra planului de ajutor financiar propus de creditori. Reacţionând la acest anunţ surpriză, zona euro a decis să nu mai prelungească asistenţa pentru Grecia.

Astfel, Grecia riscă să intre în incapacitate de plată, în lipsa fondurilor necesare pentru achitarea marţi, 30 iunie, a unei tranşe de 1,5 miliarde de euro către FMI. 

Situatia rămâne fără un răspuns momentan, în condițiile în care preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a făcut o ofertă de acord de ultim moment autorităţilor de la Atena, în care premierul elen Alexis Tsipras ar trebui să accepte în scris condiţiile propuse duminică de creditori şi să susţină votul în favoarea programului de reforme la referendum.


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Rareș Bogdan îi dă în vileag: Ciuma Roșie a simțit mirosul miliardelor de la UE, de aceea vrea dărâmarea Guver…

2 Document / Un studiu care aruncă în aer 3 luni de exagerări: Cei care sunt asimptomatici nu-i pot contamina pe c…

3 Mare dreptate are omul ăsta!

4 VIDEO Priviți unde s-a ajuns în America!

5 Stare de asediu la Washington după noi manifestaţii lângă Casa Albă / Președintele Trump a fost dus într-un bun…

recomandări

Te ia DNA: MIZDRAN MIHAITA MARIAN

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cel mai spectaculos sport revine cu un super video