Președintele Iohannis, consultări cu BNR și liderii europeni, pe fondul situației din Grecia

Președintele Iohannis, consultări cu BNR și liderii europeni, pe fondul situației din Grecia

Pe fondul situatiei tensionate din Grecia, presedintele Klaus Iohannis a avut discutii cu BNR, dar si convorbiri externe in care s-a consultat cu lideri europeni, au precizat surse din cadrul Administratiei Prezidentiale pentru caleaeuropeana.ro

Posibilitatea iesirii Greciei din zona euro a provocat ingrijorare in intreaga lume. Presedintele SUA, Barack Obama a avut discuții telefonice cu cancelarul german Angela Merkel, președintele francez Francois Hollande și cu premierul britanic David Cameron despre situatia Greciei. Cei trei au convenit asupra ”importanței repornirii dialogului pentru a ajunge la un acord privind pachetul de reforme și finanțare” între Grecia și creditori.

Premierul elen Alexis Tsipras a anunţat organizarea unui referendum pentru data de 5 iulie asupra planului de ajutor financiar propus de creditori. Reacţionând la acest anunţ surpriză, zona euro a decis să nu mai prelungească asistenţa pentru Grecia.

Astfel, Grecia riscă să intre în incapacitate de plată, în lipsa fondurilor necesare pentru achitarea marţi, 30 iunie, a unei tranşe de 1,5 miliarde de euro către FMI. 

Situatia rămâne fără un răspuns momentan, în condițiile în care preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a făcut o ofertă de acord de ultim moment autorităţilor de la Atena, în care premierul elen Alexis Tsipras ar trebui să accepte în scris condiţiile propuse duminică de creditori şi să susţină votul în favoarea programului de reforme la referendum.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce face fosta soţie a lui Mihai Neşu, la șapte ani de la divorț

2 Uff, găina bătrână se screme să pară „bună”...

3 Într-un gest fără precedent, toți europarlamentarii români cer șefei Comisiei mai multe posturi pentru români …

4 ULTIMA ORĂ Grave nereguli în calculul pensiilor militare: unele pensii din MAI sunt prea mari, cele din MApN s…

5 ALERTĂ Elena Udrea a fost condamnată la 8 ani de închisoare, Ioana Băsescu, 5 ani de închisoare în dosarul fin…