PREZIDENȚIALE Campania electorală pentru alegerile prezidențiale a început

PREZIDENȚIALE Campania electorală pentru alegerile prezidențiale a început

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale a început, cei 14 candidați înscriși în cursa pentru Cotroceni având la dispoziție 30 de zile pentru a convinge alegătorii să-i reprezinte în cea mai înaltă funcție în stat în următorii cinci ani.

Potrivit legislației, campania electorală începe cu 30 de zile înainte de data alegerilor și se încheie în dimineața zilei de sâmbătă, de dinaintea datei alegerilor, la ora 7,00, adică 1 noiembrie.

Primul tur al alegerilor prezidențiale va fi pe 2 noiembrie, iar cel de-al doilea se va desfășura pe 16 noiembrie.

Campania electorală la posturile de radio și de televiziune publice și private debutează tot vineri, 3 octombrie, ora 0,00 și se încheie sâmbătă, 1 noiembrie, ora 7,00. Accesul la serviciile publice și private de radio și televiziune pentru candidații la funcția de președinte al României este egal și gratuit.

În campania electorală, candidații au dreptul să își exprime opiniile în mod liber și fără nicio discriminare prin mitinguri, adunări, marșuri, precum și prin intermediul mass-media.

Este interzisă introducerea spoturilor publicitare electorale în alte emisiuni decât cele electorale.

În unitățile militare, în unitățile de învățământ, în timpul programului de învățământ, în sediile reprezentanțelor diplomatice, precum și în penitenciare, acțiunile de campanie electorală sunt interzise.

În cursa electorală pentru Cotroceni au intrat Victor Ponta (PSD-UNPR-PC), Klaus Iohannis (Alianța Creștin-Liberală), Elena Udrea (Partidul Mișcarea Populară), Kelemen Hunor (Uniunea Democrată Maghiară din România), Dan Diaconescu (Partidul Poporului — Dan Diaconescu), Constantin Rotaru (Partidul Alianța Socialistă), Corneliu Vadim Tudor (Partidul România Mare), William Brînză (Partidul Ecologist Român), Mirel Mircea Amariței (Prodemo) și Szilagyi Zsolt (Partidul Popular Maghiar din Transilvania).

De asemenea, vizează funcția de șef al statului și patru independenți — Teodor Meleșcanu, Călin Popescu-Tăriceanu, Monica Macovei și Gheorghe Funar.

Au drept de vot la primul tur al alegerilor prezidențiale 18.313.698 de cetățeni români și 18.321.512 pe 16 noiembrie, potrivit ultimelor date furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă. 


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…