Procesul ICA s-a încheiat. Până joi vor fi depuse concluziile scrise. Instanţa a rămas în pronunţare

Procesul ICA s-a încheiat. Până joi vor fi depuse concluziile scrise. Instanţa a rămas în pronunţare

După audierile maraton de ieri, judecătorii Camelia Bogdan și Mihai-Alexandru Mihalcea au reluat marţi audierile în dosarul ICA, în care Dan Voiculescu a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare. Reamintim că Dan Voiculescu şi alți 12 inculpați au fost trimişi în judecată în acest dosar la începutul lunii decembrie 2008. Procurorii DNA susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.

LIVE TEXT al audierilor de marţi

22.10 Dezbaterile s-au încheiat. Instanţa rămâne în pronunţare. Până joi se vor depune concluziile scrise.

21:53 O tânără din staff-ul lui Dan Voiculescu şuşoteşte ceva cu magnatul după care fata merge la Alexandru Petre şi-l roagă sa intre în direct într-o emisiune la Antena 3. "La Gâdea!", se miră bătrânul, şi ies amândoi din sală.

 21:45 Dan Voiculescu ia nişte bomboane mentolate, cutia pocneste cu ecou în sală. Îşi serveşte politicos avocaţii, Mateuţ nu-l refuză, ia o pastiluţă cu două degete. Magnatul se intoarce in banca si-i serveste pe ceilalti din staff-ul sau. Nimeni nu refuza bomboanele mentolate. In sala e cald. Fostul cenzor ICA Alexandru Petre isi incheie cuvantul, coplesit de caldura si de vârstă.

21.30 La Antena3 a început Festivalul Dezinformării. Cei doi prezentatori, Gâdea şi Ursu, un fel de Ţociu şi Palade titrează că Dosarul Telepatia este sub comanda lui Băsescu. Este greu de suportat. În platou se mai află filosoful Ioan Ghişe, cunoscut şi respectat pentru lucrările de referinţă care au făcut ţara noastră celebră în lume, dar şi piticul de grădină evadat în realitate Dan Şova, un nimeni ilustru care în loc să bea a ales să fure de la stat.

21:21 Sorin PantiŞ: "Dl Voiculescu nu avea cum să mă influenţeze pentru că eram într-o situaţie antagonică, membri a două partide diferite. Din punct de vedere politic, eu eram liberal, îl cunoşteam pe dl Voiculescu încă de pe băncile facultăţii, dar asta era tot. Nu aveam nicio relaţie".

21.15 Sunt şanse mari ca instanţa să rămână în pronunţare.

21:09 Rând pe rând, inculpaţii iau cuvântul şi îşi susţin nevinovăţia.

 21:08 Voiculescu: "Eu aveam prin Grivco 100% din ICA, iar in Grivco aveam 93%". Voiculescu a încheiat cuvântarea în circa 15 minute şi a revenit în bancă, între avocaţii săi.

21:01 Dan Voiculescu: "Sunt martori care afirmă, în dosar, că procurorul Eva le cerea sa declare ceva rău despre mine. Eu eram vânat de procuror". Este vorba de procurorul Emilian Eva, procurorul DNA care a facut rechizitoriul

21:00 Dan Voiculescu: Procurorul susţine că diabolicul Voiculescu a urmărit 12 ani să pună mâna pe ICA, marea perlă a economiei româneşti. Voiculescu îi acuză pe procurorii DNA de minciuni, interpretări şi date eronate.

20:56 Dan Voiculescu: Rechizitoriul este incorect, nu se bazează pe nicio probă materială. Este o poveste creată de un procuror care porneşte din 1991, deşi faptele imputate sunt din 2003. Este o naraţiune scrisă cu talent, dar cu talent de scriitor, nu de procuror.

 20:53 Dan Voiculescu ia ultimul cuvţnt în faţa instanţei, nu pare să mai aibă răbdare să îl asculte pe Mateuţ.

 20:47  Antena 3: Bogdan Chirieac, editorialist DC News, prezice că finalul de mandat al lui Traian Băsescu va fi o "baie de sânge".

 20:45 Şedinţa s-a reluat, inculpaţii primesc ultimul cuvânt. Avocatul Mateuţ mai susţine o contestaţie, pe final.

20.15 Pauză. Urmează pledoariile inculpaţilor. Dan Voiculescu n-a mai ieşit din sală.

 20:14 Ministerul Agriculturii solicită menţinerea deciziei Tribunalului Bucureşti cu privire la latura civilă, având în vedere că ministerul s-a constituit parte civilă pentru recuperarea prejudiciului.

 20:12 Procurorul DNA şi-a încheiat pledoaria: zeci de minute de legi, articole, proceduri, totul fără artificii verbale, strict la obiect.

 19:45 Ia cuvântul procurorul DNA, Elena Matiesescu. Trei inculpaţi au cerut până acum schimbarea încadrării juridice: Mencinicopschi, Popa si Dan Voiculescu. Voiculescu notează atent, cu ochelarii pe nas, în timp ce procurorul îşi susţine acuzaţiile.

19.40  Prima victorie majorĂ pentru un avocat la termenul de marţi: judecătorul a afirmat că va ridica sechestrul asigurător asupra imobilului lui Alexandru Petre, fost cenzor la ICA. Avocatul este chiar fiul inculpatului

19.30 Voiculescu şi-a dat sacoul jos, are o cămaşă albă cu butoni similară cu cea cu care venise dimineaţa. Îi sună mobilul în sală. A răspuns şi a vorbit în timp ce avocata Vasii îşi tinea pledoaria. Voiculescu s-a chircit cum fac cei care vorbesc la telefon şi vor să fie discreţi, dar el se afla în prima bancă, în centrul sălii. A încheiat scurt convorbirea. Intră la cuvânt avocaţii altor inculpaţi.

19.15 Dan Voiculescu s-a întors la Curtea de Apel Bucureşti.

18.57  Mai au de ţinut ultima pledoarii avocatii a trei inculpati, urmaţi de procurorul DNA. Apoi, dacă instanţa decide continuarea şedinţei, inculpaţii vor avea ultimul cuvânt.

18.50 La Antena3 a început emisiunea Danei Grecu. Această nimfomană a minciunii, asortată cu crenvurştiul Adrian Ursu, susţine că Băsescu s-a dus la B1 pentru a le da un semnal judecătorilor ce decizie trebuie să ia în Dosarul ICA. Noaptea minţii..

18.50 Avocatul lui Pantiş a terminat pledoaria cerând achitarea.

18.40 Voiculescu nu s-a întors încă în sala de judecată. A spus că lipseşte o oră şi au trecut trei.

 18.30 Avocatul mai arată că Pantiş şi-a îndeplinit sarcinile de serviciu, adică de director Grivco, iar dacă nu şi le îndeplinea ar fi fost sancţionat de angajator. Adică de familia Voiculescu, până la urmă. La un termen anterior, Pantiş işi prezenta dimensiunea sa politică, de fost ministru al Comunicaţiilor, fost lider de grup parlamentar, încercând astfel să arate că nu se află sub influenţa politică a lui Voiculescu.

18.23 Ia cuvântul avocatul ministrului Pantiş: "Nu există probe împotriva dlui Sorin Pantiş". Avocatul cere achitarea pentru ca "fapta nu exista". In banca, Pantiş ascultă atent, cu ochelarii de soare la gulerul cămăşii.
 18.20 O altă avocată a profesorului Sin preia pledoaria: "Ce vreau eu să vă rog, dna Preşedintă... "Sa sintetizaţi", i-o scurtează judecătoarea. Avocata cere achitarea: "dl. profesor Sin nu a comis nici o infracţiune", încheie avocata

 18.18 Avocaţii contestă evaluarea prejudiciului din rechizitoriul DNA pe preţurile pieţei imobiliare din 2008, în condiţiile în care privatizarea ICA a fost făcută in 2003. "60 de milioane euro înseamnă 60 de km cu autostrada pe ei", se revoltă avocatul lui Baciu şi Sin. Judecătorii îl întrerup şi îi cer să concluzioneze. Avocatul cere infirmarea condamnărilor.

18.10 Antena3 delirează. Cu fostul ministru Daniel Barbu pe post de om indignat. Pe ecran se titrează TELEPATIA-Răzbunare pentru suspendare

 17.40 A terminat avocatul lui Mencinicopschi. Urmează avocaţii inculpaţilor Baciu şi Gheorghe Sin.

15.00 Avocaţii lui Gheorghe Mencinicopschi cer achitarea sa, susţinând că fapta pusă în sarcină nu există.
 16:40 S-a reluat şedinţa, cu pledoariile avocaţilor. Apărătorii se succed la cuvânt, încercând să obţină achitarea clienţilor lor.
 16:18 O nouă pauză. Şedinţa a fost suspendată pentru 5 minute.

 15.50 Imbecil la Antena 3: Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale Alma Mater: Mi-ar plăcea să asistăm la o decizie corectă, nu ştiu însă dacă acest lucru e posibil

15.41 Dan Voiculescu a ieşit din sala de judecată.  

15.40 Dan Voiculescu a cerut ultimul cuvânt pentru a putea pleca să mănânce, dar judecătoarea Bogdan l-a refuzat pe motiv că intâi trebuie să-şi termine pledoariile şi avocaţii celorlalţi inculpaţi din dosar.

 15.24 tOATĂ LUMEA RĂSUFLĂ UŞURATĂ. După peste 3 ore de logoree, probabil înfometat, Mateuţ cere achitarea lui Dan Voiculescu: sub aspectul infracţiunii de tăinuire, în urma schimbării încadrării, vă solicit să dispuneţi achitarea inculpatului, desfiinţând sentinţa de condamnare pentru că fapta nu există. Preia colega sa, Maria VasIi, care cere si ea achitarea lui Dan Voiculescu.

 15.15 Gheorghe Mencinicopschi s-a ghemuit cu capul pe antebraţe, sprijinit de bancă, cu ochii închişi. Alţi inculpaţi în vârsta se arată la fel de vlăguiţi. Mateuţ nu a încheiat încă pledoaria
 15.13 Judecătoarea Camelia Bogdan îl intrerupe pe avocatul Mateuţ "din respect faţă de instanţă". "Depuneţi concluziile la instanţă şi am să vă rog să incheiaţi, da?", îi spune lui Mateuţ. Apărătorul lui Voiculescu nu protestează, dând asigurări că va incheia in curând. Mateuţ vorbeşte deja de aproape trei ore.

 15.05 Voiculescu desface o cutiuţă cu bombonele pe care o ţinea pe masă, le serveşte amabil pe avocata sa, Maria Vasii, şi pe o alta care se aşezase lângă el, după care îşi aruncă în gură câteva pastiluţe mentolate. Mateuţ continuă pledoaria: "dna preşedintă, condiţia consimţământului...', 'legalitatea contractului este evidenţiată...procedura privatizării a întrunit toate condiţiile de legalitate...'.
 15.04 După ce a cerut preschimbarea infracţiunii de spălare de bani în infracţiunea de tăinuire, Mateuţ arată că oricum temeiurile invocate de procurori pentru condamnarea iniţială a lui Voiculescu pentru spălare de bani nu reprezintă elemente constitutive ale unei infracţiuni.

 14.46 Şedinţa se reia cu pledoariile finale ale avocaţilor. Şeherezada, pardon, Gheorghiţă Mateuţ, după ce a vorbit deja aproape doua ore inainte de pauza, vorbeşte iar.

 14.10 Dan Voiculescu se întreţine pe hol cu avocaţii şi alţi inculpaţi.
 14.08 Pauză de 10 minute pentru aerisirea sălii. Avocatul lui Vlad Savulescu şi-a încheiat pledoaria finală susţinând că acesta trebuie achitat pentru că nu există fapta.

13.47 Voiculescu a ieşit din sală şi a mers la toaletă. Mircea Badea şi-a făcut timp să  mai jignească. pe Facebook, pe unul dintre ziariştii care relatează de la proces. Jignirile nu pot fi reproduse. Badea jignise mai devreme si alţi reporteri.

 13.42 Mateuţ a fost întrerupt de Dan Voiculescu. Avocatul inculpatului Săvulescu voia să intre la cuvant pentru că soacra sa tocmai suferise un infarct şi el trebuia să meargă la spital. Aşa că Dan Voiculescu şi-a întrerupt propriul apărător pentru a-i da prioritate celuilalt avocat. "Cu scuze, dle Profesor", a intervenit Voiculescu la avocatul său, Gheorghiţă Mateuţ, care mai avea de vorbit în apărarea stăpânului.

13.37 Sluga Mircea Badea şi-a schimbat cămaşa udă-transpiră ca un bou în jug-ci una uscată adusă de sluga Felix Rache.

13.30 O slugă a plecat. Gâdea, cam grăsuţ pentru căldura din sala de judecată, n-a mai rezistat.

13.05 Prostul de Gâdea a ieşit din sală şi dă interviu la Antena3. Starea lui de spirit nu este prea bună. Mai are puţin şi plânge. Nu înainte de a-l lăuda pe cel mai corupt fost procuror din România, Eugen Iacobescu. Lansează din nou atacuri la adresa DNA şi Băsescu. Preşedintele şi procurorii DNA sunt complici. Bate câmpii mai rău ca Mateuţ în sală.

12.45 La Curtea de Apel a venit și Mihai Gâdea, realizatorul emisiunii ”Sinteza zilei” de la Antena 3.

12.33 Dan Voiculescu conversează amabil cu o avocată care s-a aşezat lângă el. Varanul se mută puţin, să-i faca loc femeii. Mai în spate, Sorin Pantiş urmăreşte şedinţa prin lentilele fumurii ale ochelarilor RayBan.

12.20 Mateuţ şi-a cam pierdut controlul şi face tot felul de cerei pe fon şi pe procedură. La Antena3 se titrează: Compunerea completului, ilegală.

 12.12 Pe fond, Mateuţ mai încearcă o cale de apărare. Vrea retrimiterea dosarului spre rejudecare la Tribunalul Bucureşti pe motiv de nereguli în procesul iniţial.

 12.09 Voiculescu îl ascultă pe Mateuţ cu mâinile în san, rezemat de spatarul băncii. Mai bea dintr-o sticla de apa, iar celalalt avocat isi face aer cu un evantai de care mai profita si Dan Voiculescu. E cald, sala e neincapatoare in zona deschisa publicului

 12.07 Mateuţ susţine schimbarea încadrării juridice a lui Dan Voiculescu din spălare de bani, pedepsită cu 3-10 ani închisoare, în tăinuire, pedepsită cu 1-5 ani de închisoare sau amendă penală, cu respectarea principipiului aplicării legii mai favorabile inculpatului

 11.56 Mateuţ cere respingerea cererii procurorului DNA de adăugare a unei noi litere la infracţiunea de spălare de bani in sarcina lui Dan Voiculescu. În plus, avocatul lui Voiculescu depune la dosar o opinie a unui alt profesor universitar, Valerian Cioclei, in susţinerea cererii lui de schimbare a încadrarii juridice a lui Voiculescu de la spălare de bani la tăinuire. "Astel cum e definită ea de Codul Penal, nu este alteva decat infracţiune de tăinuire. Se suprapune perfect pe infracţiunea de tăinuire, cum este prevazută în noul Cod Penal", a spus Mateuţ.

11.50  Avocatul lui Voiculescu o roagă pe judecătoarea Camelia Bogdan să "lectureze" legea penala şi să o aplice.

 11.43 Voiculescu ăi-a dat jos haina şi a rămas într-o cămaşa albă, se uită din prima bancă la schimbul de replici dintre avocatul său şi judecătoarea Camelia Bogdan. Mateuţ solicită noi proceduri pentru schimbarea incadrarii juridice a lui Voiculescu. Profesorul Mateut citeaza si dintr-o carte scrisa de judecatoarea Bogdan in argumentatia sa: "Dna presedinta, ne aflam in prezenta unei pluralitati de infractiuni"

11.35. Judecătoarea Camelia Bogdan îi spune avocatului Mateuț să pună concluzii pe schimbarea încadrării juridice. Acesta trage de timp ca la un meci de fotbal. Mai mult, citează dintr-o carte a magistratei.

11.30 Instanţa a respins cererea de recuzare. Procesul se judecă în continuare. A fost a treia cerere de recuzare în două zile. În paralel, la Antena3 se prezintă o variantă parfumată a cazului, cu un Dan Voiculescu în rol de salvator.

11.12 Sluga a ieşit din sală, prilej cu care a înjurat un reporter de la B1, pe Cristian Vasilcoiu.

Ora 11.09: Pauză de deliberare pe cererea de recuzare depusă în scris de avocaţii lui Dan Voiculescu

Ora 11.07: Procurorul DNA cere respingerea pe loc a cererii de recuzare a completului

Ora 11.05: Profesorul Mateuţ se agită de un sfert de ora într-un monolog întrerupt sporadic de judecătoarea Camelia Bogdan. Mateuţ gesticulează cu ochelarii într-o mână şi solicită ca cererea sa de recuzare a judecătorilor sa fie judecată de un alt complet. Aceeaşi cerere şi din partea colegei Maria Vasii

 10.51. Avocatul Gheorghiță Mateuț a recuzat-o iarăși pe judecătoarea Camelia Bogdan, pe motiv că ”există suspiciunea că imparțialitatea completului este afectată”. Și ieri a încercat de două ori, dar fără succes.

10.50. Judecătoarea Camelia Bogdan a respins solicitarea avocatului lui Dan Voiculescu  de amânare a dosarului.

 10.40. Procesul a început. În sala de judecată sunt prezenți toți inculpații, însoțiți de avocați. Primul vorbește Gheorghiță Mateuț, apărătorul lui Dan Voiculescu. Acesta este nemulțumit că s-a intrat în dezbaterea apelului, înainte de a se discuta despre schimbarea încadrării juridice. Mateuț cere amânarea cauzei. Mircea Badea îl ascultă încruntat, la fel și Varanul.Nutriționistul Gheorghe Mencinicopschi pare cel mai dărâmat. Fostul ministru Sorin Pantiș, condamnat și el la șase ani de închisoare în acest dosar, pare relaxat.

10.25. Ca de obicei, Dan Voiculescu s-a așezat în prima bancă. Mircea Badea stă înpicioare, în spatele stăpânului.

10.15. Așa cum a promis, comicul TV Mircea Badea, realizatorul emisiunii ”În gura presei” de la Antena 3, a venit la Curtea de Apel pentru a-și susține stăpânull.

10.00. Dan Voiculescu a fost foarte punctual. S-a prezentat la Curtea de Apel la ora 10.00. ”Sunt pregătit pentru orice. În momentul în care intri intr-o bătălie cu șeful statulu, care are toate pârghiile, toate serviciile secrete...mă rog, nu mai vorbim. Sper ca completul să judece corect. Totuși, mi s-a părut o grabă căreia nu-i văd rostul”, a declarat Voiculescu, care a insistat că nu este vinovat.

09.45. Nutriționistul Gheorghe Mencinicopschi, condamnat la 6 ani de închisoare în acest dosar, a sosit primul la Curtea de Apel București. De fiecare dată, el a fost cel mai matinal inculpat. Ca și la termenele trecute, a declarat că este nevinovat.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro