Radu Mazăre a ieşit din sala de judecată vizibil obosit şi abătut: I-am spus doamnei judecătoare că am obosit şi voi renunţa la primăria Constanţei

Radu Mazăre a ieşit din sala de judecată vizibil obosit şi abătut: I-am spus doamnei judecătoare că am obosit şi voi renunţa la primăria Constanţei

Lui Radu Mazare i-a expirat mandatul de arestare si asteapta acasa decizia ICCJ daca va fi arestat preventiv pentru 30 de zile sau va fi cercetat in libertate. Vizibil obosit si abatut, Mazare a comparat in fata sediul ICCJ conditiile din arest cu cele ale inchisorilor comuniste, a vorbit "despre oamenii chinuiti" pe care i-a gasit acolo si sustine ca i-a spus judecatoarei ca "a obosit si se gandeste sa renunte la Primaria Constantei".

Intrebat de un reporter "ce a gasit in beciul domnesc", asa cum denumise in gluma primarul arestul general, Mazare a spus ca nu e momentul pentru glume ca situatia e grea si sunt oameni de calitate care sufera acolo.

Procesul in care DNA solicita arestarea preventiva a primarului Constantei, Radu Mazare, pentru trei infractiuni de luare de mita, doua de conflict de interese si abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, a inceput marti, in jurul orei 16,30, la ICCJ.

Istoricul cazului

In acelasi dosar, DNA cere arestarea preventiva si a omului de afaceri Sorin Strutinsky, arestat in alta cauza, pentru trei infractiuni de complicitate la luare de mita.

Potrivit unor surse judiciare, in dosarul lui Radu Mazare este cercetat penal si deputatul PSD Eduard Martin.

Procurorii DNA au dispus luni retinerea lui Radu Mazare.

DNA precizeaza ca, in perioada 2006-2009, Radu Mazare, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, a solicitat si primit circa 2 milioane de euro de la reprezentantii a doua societati comerciale, in scopul facilitarii emiterii documentatiilor de urbanism necesare dezvoltarii unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intentionau sa le dezvolte in Constanta.

"Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive incheiate de reprezentantii societatii respective cu o firma controlata de Mazare atat direct, cat si prin intermediul celuilalt inculpat. In perioada 2008-2014, Mazare, cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la o societate comerciala peste 7 milioane de euro pentru ca a asigurat acesteia castigarea unei licitatii organizate de Primaria Constanta pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orasului. In acelasi timp, intre firma respectiva si institutia publica condusa de Mazare a fost incheiat un contract avand ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioada de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 lei - cca 335 milioane de euro", precizeaza DNA.

Potrivit sursei citate, in perioada noiembrie 2006-2013, edilul Constantei a participat la incheierea a 12 contracte intre primarie si societatea controlata de el si de celalalt inculpat, in valoare totala de peste 6 milioane lei.

"In perioada noiembrie 2008-2012, Mazare a semnat 13 contracte, acorduri cadru si contracte subsecvente incheiate intre primarie si o societate la care era asociat Strutinsky, in valoare totala de peste 23 milioane lei. Aceste contracte au vizat achizitia unor servicii artistice desfasurate cu diverse ocazii, organizarea unor spectacole artistice, serviciul de paza a bunurilor publice si private apartinand municipiului Constanta, serviciul de protectie a functionarilor Primariei Municipiului Constanta aflati in exercitiul functiunii in perioada 15 februarie 2009-15 februarie 2012, etc", arata DNA.

Procurorii au constatat ca, in ambele cazuri, au fost obtinute foloase atat pentru sine, prin societatea pe care o controla si cu care Radu Mazare s-a aflat in raporturi comerciale in ultimii 5 ani, inainte de comiterea faptei, cat si pentru Sorin Strutinsky.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”