Sondaj INSCOP: Aproape 70% dintre români susțin reducerea mandatului prezidențial la 4 ani

Sondaj INSCOP: Aproape 70% dintre români susțin reducerea mandatului prezidențial la 4 ani

Majoritatea românilor sunt de acord cu reducerea mandatului președintelui la patru ani (69,9%), relevă barometrul INSCOP "Adevărul despre România" dat marți publicității.

"69,9% dintre respondenți cred că reducerea mandatului la 4 ani este o idee bună, în timp ce 17,4% susțin că aceasta este o idee proastă. 12,7% nu știu sau nu răspund la această întrebare. Raportat la procentul care declară că vor merge sigur la vot în turul I, 73,2% dintre respondenți susțin ideea reducerii mandatului președintelui României la 4 ani, 16,8% consideră că este o idee proastă, iar 10% nu știu sau nu răspund", arată sondajul.

Potrivit sondajului, 45,5% dintre respondenți agreează un mandat de 2 ani al viitorului președinte pentru a se putea organiza alegeri prezidențiale în 2016, în același timp cu parlamentarele, 38,9% nu sunt de acord cu acest lucru și 15,6% nu știu sau nu răspund la această întrebare. Dintre cei care declară că merg la vot în mod sigur în turul I, 47,7% cred că este o idee bună reducerea mandatului prezidențial la patru ani, în timp ce 39,2% nu susțin un astfel de scenariu și 13,1% nu știu sau nu răspund la întrebare.

În condițiile în care au fost informați că reducerea mandatului prezidențial la 4 ani și organizarea simultană de alegeri prezidențiale și parlamentare în 2016 vor avea drept rezultat faptul că se vor organiza alegeri mai rar, 65,5% dintre respondenți valorizează pozitiv o asemenea idee, 19,5% cred în continuare că un asemenea scenariu este o idee proastă, în timp ce 15% nu știu sau nu răspund. Raportat la populația care declară ca votează în mod cert în primul tur, 70,6% dintre respondenți susțin reducerea duratei mandatului prezidențial și organizarea concomitentă a alegerilor prezidențiale și parlamentare, 17,4% se declară împotrivă iar 12% nu știu sau nu răspund.

"Acest lucru nu trebuie înțeles ca pe un refuz popular al exercițiului democratic al votului. Chiar dacă ratele de prezență la vot s-au diminuat mult în ultimii ani, mai ales la alegerile parlamentare, românii își doresc alegeri mai rare în primul rând din cauza asocierii momentelor electorale cu tensiuni, instabilitate și crize politice care diminuează energia alocată efortului de guvernare. Numai în ultimii 7 ani românii au venit deja de 10 ori la urne pentru alegeri prezidențiale, parlamentare, europene plus două referendumuri separate, la care putem adăuga și al unsprezecelea moment electoral prilejuit de alegerile prezidențiale din acest an. În 5 din ultimii 7 ani, românii s-au prezentat o dată sau de mai multe ori la urne, lucru care a provocat o anumită stare de oboseală față de consecințele campaniilor electorale succesive. Acest climat s-a caracterizat adesea printr-o conflictualitate politică ridicată în spațiul public, irosirea unor oportunități importante în procesul de bună guvernare care a stimulat o deconectare a politicilor publice față de nevoile de modernizare a țării", afirmă directorul INSCOP, Remus Ștefureac.

Barometrul "Inscop — Adevărul despre România" a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul în perioada 2-8 octombrie. Volumul eșantionului a fost de 1.095 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...