STENOGRAME/ Romeo Stavarache A FOST ARESTAT în dosarul în care este cercetat pentru luare de mită

STENOGRAME/ Romeo Stavarache A FOST ARESTAT în dosarul în care este cercetat pentru luare de mită

Procurorii cer Romeo Stavarache a fost arestat pentru 30 de zile în dosarul în care este cercetat pentru luare de mită.

DNA a cerut arestarea primarului municipiului Bacău, Romeo Stavarache, pentru că acesta a încălcat măsurile impuse de controlul judiciar si s-a întâlnit cu mai mulţi martori din dosar. 

Cererea procurorilor s-a judecat la Curtea de Apel Bacău.

Pe 27 iunie, Curtea de Apel Bacău a decis eliberarea sub control judiciar a primarului Romeo Stavarache, reţinut joi pentru luare de mită.

Tot sub control judiciar au fost puşi  si Liviu Goian si Liviu Vasile Cenuşă, cei doi oameni de afaceri cercetaţi în acelaşi dosar pentru complicitate la luare de mită.

Surse judiciare susţin că Romeo Stavarache, Liviu Cenușă și Liviu Goian, ar fi părăsit împreună, în același autoturism,  sediul poliției municipale în seara în care au fost eliberați, ceea ce încalcă decizia judecătorească conform căreia  li s-a interzis să se întâlnească după eliberarea condiționată.

Potrivit hotărârii judecătorești, Romeo Stavarache și ceilalți doi suspecți reținuți împreună cu acesta, oamenii de afaceri Liviu Cenușă și Liviu Goian, proprietari de firme media în județul Bacău, trebuie să se prezinte la organele de cercetare sau la instanță ori de câte ori sunt chemați, să nu ia legătura unul cu altul și cu ceilalți coinculpați sau martori, să nu părăsească țara fără să anunțe și să se prezinte la poliție după un program stabilit.

Romeo Stavarache este acuzat că a primit peste 800.000 de lei mita de la mai multi oameni de afaceri, carora le-a cerut ‘’ un procent de 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău, aferentă fiecărui stâlp de iluminat public la care firma administrată de acesta efectua lucrări în baza contractului încheiat cu această instituţie, valoare ce era de 38 de euro/stâlp.

În baza acestei solicitări, în perioada martie 2008 – octombrie 2011, inculpatul Stavarache Romeo a primit, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 810.670 lei’’

Procurorii DNA mai sustin ca primarul Bacaului, Romeo Stavarache, a mai primit 150.000 de lei mita de la un om de afaceri caruia i-a acordate mai multe contracte publice. Tot de la acelasi om de afaceri a mai primit peste un million doua sute de mii de lei.

‘’În luna aprilie 2009, inculpatul Stavarache Romeo a pretins de la același om de afaceri, un procent de 10% din valoarea unui contract de antrepriză generală, încheiat între această societate şi Agenţia Naţională pentru Locuinţe Bucureşti, având ca obiect construcţia unui bloc cu 45 de locuinţe în Bacău, lucrare în valoare de 2.688.769,90 euro, inclusiv TVA.
În baza acestei solicitări, în perioada aprilie 2008 – septembrie 2011, Stavarache Romeo a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 1.259.789,03 lei
În luna martie 2010, inculpatul Stavarache Romeo i-a solicitat, administratorului unei societăți comerciale să încheie contracte de publicitate cu o anumită firmă, pentru ca primăria să îşi execute în mod corespunzător obligaţiile ce decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacău încheiat cu această societate. În baza acestei solicitări, au fost încheiate două contracte în lunile martie 2010 şi aprilie 2011, în baza cărora omul de afaceri a plătit sumele de 40.000 lei, respectiv 30.000 lei.
În perioada martie – aprilie 2009, împreună cu o altă persoană, i-a solicitat lui unui om de afaceri suma de 100.000 lei cu titlu de sponsorizare a unei asociații sportive, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism, bani care au fost primiţi în data de 24.04.2009’’ se arata in comunicatul DNA

STENOGRAME

Romeo Stavarache a fost interceptat în timp ce vorbea la telefon cu fiul lui Liviu Goian, complice în dosar, deşi edilul avea interdicţie de a lua legătura cu alte părţi implicate în cauză.

        În referatul trimis în instanţă de DNA cu propunerea de arestare preventivă se arată că printre interdicţiile impuse de instanţă pe data de 26 iunie se afla şi aceea că Romeo Stavarache, Liviu Cenuşă şi Liviu Goian nu au voie să comunice direct sau indirect cu ceilalţi inculpaţi sau martori din dosar.

Verificând din oficiu modul de respectare de către cei trei a obligaţiilor impuse de judecătorul de drepturi şi libertăţi, DNA a constatat că aceştia au încălcat cu rea-credinţă obligaţia de a nu se apropia şi de a nu comunica cu ceilalţi coinculpaţi.

În acest context, în timp ce se afla încă în sediul poliţiei, la data de 26 iunie, ora 22,49, Romeo Stavarache l-a contactat telefonic pe Claudiu Robert Goian, fiul lui Liviu Goian, între cei doi fiind purtată următoarea convorbire:

Claudiu Robert Goian: Alo!

Romeo Stavarache: Alo! CLAUDIU!

Claudiu Robert Goian: Da, şefu’!

Romeo Stavarache: Vino să-l iei pe taică-tu la Poliţia…

Romeo Stavarache: În faţă acolo!

Claudiu Robert Goian: Da! Ştiu! Da, da, da! Da’…plec…Şi de acolo vă ia şi pe dumneavoastră, da?

Romeo Stavarache: Nu! Acuma problema-i aşa: Ăă…o să dau telefon să vină! Nu! Eu vin…ies …ei ies pe-acolo, să nu-i vadă nimenea, eu tre’ să dau declaraţie la presă, că n-am cum! Ştii? Da? Mă…mă duc şi dau la…la Municipiu! Mă duc la Municipiu şi să…văd cine vine să mă ia de acolo. Da!

Claudiu Robert Goian: Şefu’! BOBY e cu mine şi cu băiatu’ lu’…lu’ LIVIU. Da’…o singură chestie! Pe aicea-i o grămadă de presă!

Claudiu Robert Goian: Da, de asta tot noi încercăm să vă scoatem din …declaraţii. Mai bine ieşiţi şi dumneavoastră acolo şi-i daţi mâine, frumos, la costum, în Primărie şi…

Romeo Stavarache: Da! Corect! Haide să ieşim…

Claudiu Robert Goian: Ok?

Claudiu Robert Goian: Şefu’! Şefu’!

Romeo Stavarache: Da! Zi-i !

Claudiu Robert Goian: Vin…Vin doar…ăă…îmi daţi beep când sunteţi gata? Veniţi, v-am luat şi-am plecat! Nu mai stăm! Da?

Romeo Stavarache: La Municipiu! La Municipiu!

Claudiu Robert Goian: Şefu’! Da’ când sunteţi toţi trei, ca să vă iau pe toţi!

Romeo Stavarache: Perfect!

Claudiu Robert Goian: Vă iau doar eu şi…Da? Ok!

Romeo Stavarache: Aa! Tu vii la Judeţ! La Judeţ vii!

Claudiu Robert Goian: La Judeţ! Corect, corect, corect!

Romeo Stavarache: Da!

Claudiu Robert Goian: Îmi daţi beep când…

Romeo Stavarache: Ei, da’ ce? Da! La Judeţ! Tu unde eşti? Unde eşti acuma?

Claudiu Robert Goian: La Municipiu!

Romeo Stavarache: Eşti la Municipiu, da? Ăă…Stai un pic! Nu! …Eu sunt gata, mă! Dar…ăă…ieşim să vedem! Dacă ne dă voie să ieşim pe-acolo!

Claudiu Robert Goian: Păi vorbi…. Rugaţi-i să …să ieşiţi pe-acolo, da? Şi…şi când sunteţi gata, eu am venit, v-aţi urcat în maşină ş-am plecat!

Romeo Stavarache: Da! Acuma! Ok! Vii la Judeţ! Vii la Judeţ! În faţă la Judeţ, da?

Claudiu Robert Goian: Da, da! Să ieşiţi repede !

Romeo Stavarache: Da, da! Imediat! Da’ sunt şi-aicea? Sunt şi-aicea?

Claudiu Robert Goian: Acolo nu sunt! Acolo nu sunt!

Romeo Stavarache: Da, da! Hai! Pa! Acuma! Hai! Hai c-acuma ieşim! Bine! Pa! Pa!

***

La ora 22,52, aflându-se la ieşirea din sediul IPJ Bacău, Romeo Stavarache l-a contactat din nou pe Claudiu Goian cu care a purtat următorul dialog:

Claudiu Robert Goian: Da, şefu’! Îs în faţă! Haideţi!

Romeo Stavarache: Hai! Gata! Hai!

***

Potrivit imaginilor înregistrate de camera de supraveghere situată la ieşirea din sediul IPJ Bacău, cei trei inculpaţi au părăsit în acelaşi timp sediul instituţiei şi s-au urcat toţi trei în autoturismul condus de Claudiu Robert Goian, care îi aştepta în faţa porţii de acces.

În timp ce se aflau în autoturism, Liviu Cenuşă, utilizând telefonul lui Romeo Stavarache, a apelat-o pe soţia sa, Carmen Gabriela Cenuşă, cu care a purtat următoarea discuţie:

Carmen Gabriela Cenuşă: Da?

Liviu Cenuşă: Bună, iubita!

Carmen Gabriela Cenuşă: Bună, iubitule! Unde eşti?

Liviu Cenuşă: Uite, mă plimb prin oraş …(râde – n.n.)…cu primaru’ şi cu LIVIU! …(râde – n.n.)…

***

Din coroborarea conţinutului convorbirilor telefonice cu imaginile înregistrate de camera de luat vederi de la sediul IPJ Bacău şi înscrisurile înaintate de Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă rezultă că Romeo Stavarache, Liviu Cenuşă şi Liviu Goian au părăsit împreună sediul IPJ Bacău, s-au urcat în acelaşi autoturism şi s-au deplasat cu acesta la domiciliul celui dintâi. Aici se aflau şi soţiile primarului Romeo Stavarache şi a lui Liviu Cenuşă, Anca Stavarache şi, respectiv, Carmen Gabriela Cenuşă.

Romeo Stavarache şi Liviu Cenuşă au coborât împreună din autoturism şi au rămas la domiciliul celui dintâi.

“Din conţinutul convorbirilor telefonice rezultă şi reaua-credinţă a celor trei inculpaţi. Astfel, toţi inculpaţii au avut posibilitatea efectivă de a părăsi separat sediul Poliţiei municipiului Bacău, fiind aşteptaţi fiecare de câte un autoturism condus de şofer (pentru inculpatul Stavarache Romeo) sau membrii familiei (pentru inculpaţii Cenuşă Liviu Vasile şi Goian Liviu). Pe de altă parte, inculpaţii au realizat că încalcă obligaţia stabilită de judecător, fiind ironici cu privire la acest aspect: “Am voie să …?”, “Uite, mă plimb prin oraş…cu primaru’ şi cu Liviu!”.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Judecați voi / 31 de deputați USR PLUS, inclusiv Dan Barna, s-au opus finanțării schitului românesc de la muntel…

2 Cartea Proastei, la fel ca ea: Plină de erori de scriere, gramaticale, dezacorduri

3 ULTIMA ORĂ Noi reguli la schimbarea furnizorului de energie electrică / Consumatorii casnici vor trebui să comun…

4 Îl ascultă cineva sau sunt amețiți de aromele ciolanului? / Rareș Bogdan, avertismente în rafală pentru miniștri…

5 ULTIMA ORĂ Detalii de culise / Începe „Operaţiunea renumărarea voturilor de la Sectorul 1”