Tăriceanu, despre declarațiile lui Băsescu: O atitudine iresponsabilă, care creează o vulnerabilitate la adresa SIE

Tăriceanu, despre declarațiile lui Băsescu: O atitudine iresponsabilă, care creează o vulnerabilitate la adresa SIE

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, candidat independent la Președinție, susține că Traian Băsescu creează "o vulnerabilitate" la adresa SIE prin declarațiile referitoare la premierul Victor Ponta care ar fi fost ofițer sub acoperire în perioada 1997 - 2001.

Foto: (c) CRISTIAN NĂSTASE/AGERPRES FLUX

"Această diversiune are menirea să ajute protejata președintelui și să-i discrediteze pe ceilalți candidați. Atât Ponta, cât și Meleșcanu sunt două persoane pe care aseară Băsescu a încercat să le discrediteze", a declarat Tăriceanu marți, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că pune declarațiile președintelui la categoria "golănii marca Băsescu din 1990 încoace".

"Toate aceste lucruri intră la capitolul diversiune. Președintele nu a găsit un alt moment mai potrivit, mai propice, decât în timpul campaniei electorale să facă niște declarații pe care eu le pun în categoria golănii marca Băsescu din 1990 încoace. Dacă președintele a avut cunoștință de aceste lucruri, el nu trebuia niciun moment să aștepte un așa-zis moment prielnic și trebuia să sesizeze imediat organele de procuratură pentru încălcarea legii, în caz contrar, nu îmi revine decât să spun că este o atitudine iresponsabilă a președintelui, care creează o vulnerabilitate la adresa Serviciului de Informații Externe și acest lucru este inacceptabil, inadmisibil din partea unei persoane care ar trebui să aibă o minimă responsabilitate a declarațiilor și faptelor sale", a afirmat Tăriceanu.

Potrivit acestuia, în momentul în care astfel de informații apar din interior, ele sunt considerate veridice.

"Sigur că se creează o vulnerabilitate, pentru că un personaj precum președintele poate să divulge și alte secrete la un moment dat și ne punem după aceea întrebarea în mod logic care mai este credibilitatea celor care dețin secrete de stat, în ce măsură ele pot fi încredințate, ne punem întrebări în legătură cu funcționarea serviciilor. În momentul în care președintele vine aseară și spune că Serviciul este impecabil, că s-a comportat ireproșabil, dar în același timp tot el spune că s-a încălcat legea, pentru că legea spune că nu este permis să existe ofițeri acoperiți între magistrați, e o contradicție", a spus liderul PLR.

În opinia sa, Traian Băsescu trebuia să sesizeze organele în drept.

"Nu mai vorbesc de faptul că aceste lucruri nu se fac la televizor. Trebuia să sesizeze organele în drept. Nu vreau să înțelegeți că iau apărarea cuiva, a lui Ponta. Nu, asta este problema lui. Mie mi se pare inacceptabilă atitudinea președintelui și, bineînțeles, când am zis că este o diversiune, suntem în plină campanie pentru alegerile prezidențiale acum, sigur, toată presa, sunteți îndreptățiți să discutați aceste subiecte. Nu e normal în campania electorală. În loc dezbaterile publice să fie dedicate unor subiecte profunde, de perspectivă, discutăm aceste lucruri", a afirmat Tăriceanu.

Fiind întrebat dacă toate aceste informații ar trebui verificate de Comisia parlamentară de control al SIE, el a răspuns: "Probabil".

Președintele Traian Băsescu a declarat luni seară că premierul Victor Ponta a fost ofițer SIE sub acoperire în perioada 1997 — 2001, fapt care explică ''propulsarea'' acestuia la Parchetul General. ''Victor Ponta trebuie să recunoască că în perioada 1997 — 2001 a fost ofițer acoperit al SIE (...). A fost ofițer SIE, ceea ce explică și propulsarea lui de la parchetul de la judecătoria de sector direct în Parchetul General'', a afirmat șeful statului la Realitatea TV.

AGERPRES/(A — autor: Florin Bărbuță, editor: Antonia Niță)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina