Traian Băsescu poate fi URMĂRIT PENAL în Dosarul Hayssam/Răpirea ziariștilor!

Traian Băsescu poate fi URMĂRIT PENAL în Dosarul Hayssam/Răpirea ziariștilor!

Magistrații Judecătoriei Sectorului 5 au confirmat cererea Parchetului General de redeschidere a urmăririi penale împotriva fostului președinte Traian Băsescu pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în dosarul răpirii jurnaliștilor români în Irak. 

De asemenea, instanța a constatat ca rămasă fără obiect cererea de redeschidere a urmăririi penale față de Vasile Blaga.

Reacția fostului președinte

"Nu ma surprinde, pentru ca reclamatia depusa de raposatul Corneliu Vadim Tudor nu mi-a fost opozabila cat timp am indeplinit functia de presedinte. A putut fi chemat Vasile Blaga si a fost scos din cauza. Trebuie sa am si eu posibilitatea sa dau o declaratie pentru a clarifica lucrurile", a declarat Basescu.

Intrebat daca statul roman a platit o despagubire pentru jurnalisti, Basescu a raspuns:  "Nu eu detin dreptul de secretizare a acestui dosar. Este secretizat de SRI si de SIE si nu am dreptul sa fac niciun fel de declaratii legat de continutul dosarului. In mod cert, in Romania oamenii sunt tarati in fata procurorilor pe baza unor delatiuni. Ma voi duce in fata procurorilor. Nu contest procedura, era firesc sa se intample asa."

"Cand un presedinte este acuzat ca pentru a salva niste cetateni si-a insusit bani, acest lucru nu poate fi decat umilitor si pentru presedinte si pentru tara. Astept ca Parchetul sa actioneze cat mai repede", a mai precizat Basescu.

Acest dosar a fost deschis după ce Corneliu Vadim Tudor a depus o plângere penală la Parchetul General în care îi acuza pe Traian Băsescu și pe președintele PDL de la acea vreme, Vasile Blaga, că și-au însușit o parte din răscumpărarea plătită de statul român pentru eliberarea celor trei jurnaliști români răpiți în Irak în anul 2005.

În plângerea penală depusă la Parchet, Vadim Tudor aducea ca argumente afirmațiile făcute într-o carte de fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu, și anume că din suma plătită de statul român pentru eliberarea jurnaliștilor ar fi dispărut 4 milioane de euro. Potrivit lui Nastasiu, autoritățile de la București ar fi trimis la Bagdad, prin intermediul SIE și cu implicarea lui Traian Băsescu, aproximativ 12 — 13 milioane de euro, însă răpitorii ar fi primit doar 9 milioane de euro. El îl acuza pe Traian Băsescu de faptul că a clasificat pentru 50 de ani documentele despre negocierile din Irak și suma reală plătită răpitorilor.

Inițial, dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Sectorului 5, care și-a declinat competența în acest caz pe 28 mai 2015. Cauza a ajuns apoi la Înalta Curte de Casație și Justiție, instanță care a retrimis dosarul la Judecătoria Sectorului 5.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina