UDMR pregăteşte legea privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Un deputat PSD ripostează: Să scoatem UDMR în afara legii

UDMR pregăteşte legea privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Un deputat PSD ripostează: Să scoatem UDMR în afara legii

Surse parlamentare ne-au declarat că în laboratorul politic al UDMR se coace un proiect de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Marton Arpad, deputat UDMR, admite acest lucru, dar spune că la noul proiect de lege contribuie şi academicieni români. „Legea privind autonomia teritorială a Ţinutului secuiesc se află în stadiul de formulare. Avem o comisie de specialişti din diferite domenii, politic, academic, care lucrează la o formulă. Personalităţile care lucrează la proiect sunt inclusive din comunitatea academică română. Când se va ajunge la o formă aproape de consens, proiectul va fi supus dezbaterii publice“, a comentat deputatul Marton Arpad.

 

Confirmarea a venit şi din tabăra PSD, partid aflat la guvernare cu UDMR. „În urmă cu vreo trei săptămâni, UDMR a anunţat că urmează să depună în Parlament un proiect de lege privind autonomia în Harghita şi Covasna. La circa zece minute, am făcut cunoscut faptul că, dacă intenţia UDMR se va concretiza, voi iniţia un proiect de lege prin care să scot UDMR în afara legii“, a explica pentru Bogdan Diaconu pentru „Adevărul“.

 

Întrebat despre intenţia deputatului PSD, Marton Arpad a răspuns, scurt, că locul acestuia nu e în PSD, ci mai degrabă în PRM. „Este o persoană adeptă mai degrabă unei viziuni de naţionalism extremist“.

 

„Iniţiative legislative contrare intereselor UDMR“


Deputatul PSD Bogdan Diaconu este recunoscut pentru luările dese de poziţie împotriva intereselor maghiarii din Ţinutul Secuiesc a căror doleanţă supremă este autonomia. Diaconul este chiar iniţiatorul unui proiect legislativ menit să pună capăt extremismului în România şi care se află la un pas de votul final din Camera Deputaţilor, for decizional. 

 

De asemenea, Diaconu a susţinut că intenţionează să blocheze şi proiectul iniţiat, recent, de 42 de colegi deputaţi prin care se dă gir arborării steagului secuiesc: „Este rezultatul unei negocieri politice care are ca scop asigurarea majorităţii parlamentare. Voi vota împotrivă. UDMR are ca obiectiv obţinerea autonomiei teritoriale şi cred că niciun român nu este de acord cu aşa ceva. Înţeleg din punct de vedere politic, dar ca parlamentar, ca reprezentant al românilor, nu pot să fiu de acord cu aşa ceva“, a declarat Bogdan Diaconu.  Diaconu mai spune că propunerea este iniţiată de parlamentarii UDMR şi a fost doar semnată de PSD. Însă, pe proiectul de lege nu apare nicio semnătură a unui ales maghiar. Recent, un grup de deputaţi PSD în frunte cu Victor Ponta, a depus un proiect legislativ care permite arborarea steagului Ţinutului Secuiesc în faţa instituţiilor publice din judeţele predominant maghiare, ca parte a înţelegerii politice cu UDMR. 

 

O rezoluţie care încurajează obţinerea autonomiei 


La începutul lunii martie, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), for fără putere decizională, a adoptat o rezoluţie iniţiată de maghiarul Ferenc Kàlmar, care propune desfiinţarea conceptului de stat naţional şi încurajează obţinerea autonomiei de către minorităţi.

 

Rezoluţia vorbeşte despre autoguvernare teritorială şi  sprijină diversitatea etnică, răspândită în Europa şi văzută drept un motiv suficient pentru ca graniţele statului naţional, aşa cum se menţionează în constituţiile multor ţări din Europa, să fie abolite.

 

Rezoluţia a picat ca o mânuşă pentru maghiari. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a susţinut fără rezerve  că  rezoluţia APCE privind minorităţile menţionează exemple pe care formaţiunea le va include în proiectul de lege privind autonomia. „Textul documentului adoptat îndeamnă statele europene la întărirea autonomiei teritoriale şi, din acest punct de vedere,  menţionează ca exemple de urmat modelul de autonomie din Tirolul de Sud, respectiv reţeaua de protecţie a minorităţii suedeze din Finlanda“, a declarat liderul UDMR.

 

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dobitocul ăsta prezintă știri la Antena 3! / Citiți și voi ce personaje adăpostește cloaca lui Voiculescu!

2 Așa o fi?

3 Cuplu de sătmăreni ucis cu brutalitate. Suspectul a violat soţia şi apoi i-a omorât pe cei doi soţi

4 Fiul lui Sile Cămătaru, la un pas de închisoare din cauza Giorgianei, fosta iubită. Ordin încălcat

5 Tânără care a făcut armata în Marina americană, găsită moartă într-o pădure din Rusia