VIDEO Revoltă printre alegătorii din străinatate. Londra: Sunt mii de oameni şi trei ştampile. Se scandează jos comuniştii/ Munchen: Sunt de aproape cinci ore la coadă/ Nemulţumirea este foarte mare/ Bruxelles: E incredibil cum au putut să-şi bată joc. BEC: Nu prelungim votul, MAE trebuia să organizeze mai bine

VIDEO Revoltă printre alegătorii din străinatate. Londra: Sunt mii de oameni şi trei ştampile. Se scandează jos comuniştii/ Munchen: Sunt de aproape cinci ore la coadă/ Nemulţumirea este foarte mare/ Bruxelles: E incredibil cum au putut să-şi bată joc. BEC: Nu prelungim votul, MAE trebuia să organizeze mai bine

Revoltă printre alegătorii din străinatate. Londra: Sunt mii de oameni şi trei ştampile. Se scandează jos comuniştii/ Munchen: Sunt de aproape cinci ore la coadă/ Nemulţumirea este foarte mare/ Bruxelles: E incredibil cum au putut să-şi bată joc. BEC: Nu prelungim votul, MAE trebuia să organizeze mai bine

Un alegator din Anglia a semnalat faptul ca la sectia de votare 152 Londra situata la Brand Civic Center "sunt mii de oameni si doar trei stampile" si ca se voteaza "urcand cu liftul" in sectia de votare. Emanuel Diaconu, un alegator roman in Anglia, semnaleaza ca "sunt 300 de persoane la etaj care stau de 2 ore. Încă 1000-1100 la parter si probabil 6-700 în afara complexului".

 Cetatenii romani din strainatate care nu pot vota pot sa solicite masuri pentru fluidizarea/prelungirea votului la adresele de mail: ministru@mae.ro , cabinet.bs@mae.ro , presa@mae.ro , drco@mae.ro , dprrp@mae.ro , secretariat@bec2014.ro , be48strainatate@bec2014.ro .

 Chestionat de HotNews.ro daca autoritatile romane pot lua in considerare prelungirea votului peste ora 21.00, in sectiile din strainatate, daca mai raman alegatori la cozi, reprezentati ai MAE au precizat ca numai Biroul Electoral Central poate lua o astfel de decizie. BEC, insa, a subliniat ca nu va prelungi votul, criticand MAE ca nu a organizat suficient d ebine procesul electoral din strainatate.

"Nu vom prelungi votul. Solutia este ca MAE sa organizeze mai bine, data viitoare, sectiile de vot. MAE trebuia sa organizeze mai bine sectiile de vot", a declarat purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet.

In jurul orei 18.00, ora Romaniei, Biroul Electoral pentru Strainatate (BES) era in sedinta, incercand sa ia masuri pentru fluidizarea votului, au declarat, pentru HotNews, membri ai personalului tehnic din BES.

Intre timp, BES a decis ca alegatorii sai aiba posibilitatea sa completeze declaratia pe proprie raspundere (ca nu vor vota de mai multe ori) in afara sectiei de votare si sa o semneze in fata unui membru al biroului electoral al sectiei de votare.

In urma unei cereri depuse de PMP, s-a decis cu majoritate urmatoarea procedura privind completarea de catre alegator a declaratiei pe proprie raspundere  prevazuta de art. 44 alin.5 din legea nr. 370/2004:
formularul declaratiei pe proprie raspundere va fi pus la dispozitia alegatorului de catre un membru al biroului sectiei de votare,
alegatorul are posibilitatea de a completa declaratia pe proprie raspundere si in proximitatea sectiei de votare, cu datele personale solicitate, fara a o semna
semnarea declaratiei completate in conditiile mai sus mentionate va fi realizata  in fata unui membru al biroului electoral al sectiei de votare, care va verifica datele mentionate.
Un alt alegator roman aflat la Londra care dorea sa voteze la sectia de votare de la ICR (adresa Belgrave Square) a relatat pentru HotNews.ro in jurul orei 18.23 ora Romaniei (16.23 ora Londrei) ca sunt cateva sute de oameni la coada pentru a vota: "Proababil ca dureaza cel putin doua trei ore sa ajungi sa votezi, sunt foarte multi oameni, majoritatea tineri. Nu stiu sincer daca apuc sa votez".

Cozi mari la sectiile de votare din strainatate s-au semnalat aproape in toate tarile europene. In Germania, de pilda, la Munchen, o cititoare a transmis in jurul orei 17 ca sta la coada de cinci ore si tot nu a reusit sa voteze. "Atmosfera e incrancenata imptriva lui Ponta. Deja toata lumea isi face planuri cum sa procedeze la turul doi sa nu patim la fel. Toti sunt determinati sa voteze si acum, si in turul doi. Nemultumirea este foarte mare. Injuraturi la greu. Oameni veniti de la sute de km distanta".

 O alta cititoare  care a votat la Bruxelles ne-a transmis in urma cu putin timp ca a stat patru ore la coada pana cand a reusit sa voteze: "Am stat aproape 4 ore. E INCREDIBIL cum au putut sa-si bata joc. In ritmul asta nu voteaza nici jumatate din cei de acolo. Sint oameni cu copii in brate care stau de ore. Am facut scandal si ni s-a spus ca 'organizatorii' au dorit asa."

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Urmează „îngroparea” definitivă a lui Băsescu?

2 VIDEO Priviți, primele imagini cu „dihăniile” americane HIMARS în acțiune în Ucraina!

3 Nu, nu este un desen de bășcălie! Armata belarusă desfășoară în zonele de frontieră tancuri false din lemn!

4 Cum a eliminat o capră din Ucraina 40 de soldați ruși

5 ULTIMA ORĂ Disensiuni la vârful Ucrainei? / Zelenski vrea să-l demită pe șeful serviciului de spionaj, Ivan Bakanov, cu care este prieten din copilărie