VIDEO-Teodor Meleșcanu DESPRE ofiţerul acoperit: ”Au fost diverse discuţii legate de această temă. Am înţeles că este o preocuparte a preşedintelui''

VIDEO-Teodor Meleșcanu DESPRE ofiţerul acoperit: ”Au fost diverse discuţii legate de această temă. Am înţeles că este o preocuparte a preşedintelui''

Şeful SIE Teodor Meleşcanu a fost întrebat dacă preşedintele Băsescu a cerut o listă a foştilor ofiţeri acoperiţi, el răspunzând că ”au fost diverse discuţii legate de această temă” şi că a înţeles că preşedintele e preocupat în legătură cu atribuţiile pe care le are la numirile de membri în Guvern.

Întrebat dacă şeful statului a cerut o listă cu ofiţerii acoperiţi, Teodor Meleşcanu a răspuns: ”Au fost diverse discuţii legate de această temă. Am înţeles că este o preocuparte a preşedintelui în legătură cu obligaţiile pe care le are în privinţa numirii de miniştri şi membri ai Guvernului, de a-şi da o părere, de a putea să îi refuze”.

Întrebat dacă acest lucru înseamnă că preşedintele a cerut, iar SIE nu a răspuns, Meleşcanu a precizat: ”Nu, a fost o discuţie”.

Referitor la informarea transmisă comisiei SIE din Parlament, prin care se preciza că niciunul dintre candidaţi, parlamentari sau miniştri, nu este ofiţer acoperit, directorul SIE a precizat că a existat o cerere din partea comisiei. A fost ”un răspuns din partea noastră, pe baza datelor pe care le avem”, a adăugat Meleşcanu.

Despre afirmaţia lui Traian Băsescu, că ar putea fi vorba despre ”un fost ofiţer acoperit”, Teodor Meleşcanu a precizat că nu i se poate face cunoscută identitatea.

Meleşcanu a mai spus că la această listă nu are acces decât un număr foarte mic de persoane, două-trei persoane, pentru că ele constituie secret de stat, potrivit legii.

”Orice deconspirare constituie infracţiune şi se poate pedepsi”, a spus Meleşcanu.

”Declaraţiile preşedintelui, din câte am înţeles din precizările dânsului, s-au făcut pe materiale publice, pe discuţii, pe alte teme, nu pe dovezi scrise sau pe documente care oricum ar fi avut un caracter care nu permitea folosirea lor în relaţia cu presa. Dacă a fost bine sau rău, o să vedem în perioada următoare”, a spus Meleşcanu, întrebat dacă declaraţiile preşedintelui au făcut rău pe plan extern.

El a precizat că nu se poate pronunţa dacă era vorba de zvonuri, dar ”oricum nu erau informaţii ale SIE”.

”Aceste subiecte nu pot fi făcute publice, din motive legate de legislaţia în vigoare privind statutul SIE”, a mai precizat Meleşcanu.

Întrebat ce înseamnă această ”dublă comandă”, Meleşcanu a spus că această dublă comandă nu poate exista într-un serviciu de informaţii, pentru că toate serviciile sunt puse sub autoritatea politicului, în societatea democratică.

”Nimeni nu face în serviciile de securitate ce îl taie pe el capul, nimeni nu adoptă decizii politice. Obligaţia serviciilor de securitate este să furnizeze informaţii, date pentru beneficiari, în primul rând preşedintele, primul-ministru, Guvernul, preşedinţii celor două Camere, pe baza cărora dânşii iau decizii. La noi nu se iau decizii politice, deci nu am ce comandă să dau nimănui, chiar dacă ar exista, prin absurd, aşa ceva”, a comentat Teodor Meleşcanu.

 Preşedintele Băsescu a declarat recent, despre faptul că unii candidaţi la Preşedinţie nu şi-ar fi completat CV-ul, că trebuie să spună dacă au fost sau nu ofiţeri acoperiţi şi a precizat că, dacă nu se va întâmpla, o va face el, arătând că nu este corect să duci o asemenea funcţie "având două butoane".

Referindu-se la ”lucrurile ascunse din CV-urile candidaţilor la prezidenţiale”, despre care a făcut referire în trecut, Traian Băsescu a spus că toate afirmaţiile pe care le-a făcut pe această temă au rămas valabile.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

4 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

5 Foarte interesante amănunte...