VIDEO/Pendiuc a fost dus la DNA Bucureşti pentru audieri

VIDEO/Pendiuc a fost dus la DNA Bucureşti pentru audieri

 Primarul Piteștiului, Tudor Pendiuc, a fost adus la sediul central al DNA

Primarul oraşului Piteşti, Tudor Pendiuc, este vizat într-un dosar de corupţie. Procurorii au descins în această dimineaţă, atât la sediul primăriei, cât şi la casa edilului. Conform unor surse judiciare, primarul ar fi atribuit contracte cu dedicaţie, iar în schimb ar fi primit un milion de euro mită, în bani şi imobile. Tudor Pendiuc a fost luat de procurori de acasă şi dus la sediul Primăriei. Ulterior, a fost adus la sediul central al DNA.
  Tudor Pendiuc a fost ridicat de acasă și dus la sediul Primăriei. La DNA București au fost aduse deja pentru audieri trei persoane, între care șii fiica primarului, Ema Pendiuc. 

 Procurorii au suspiciuni în legătură cu un contract între Consiliul Local și mai multe firme privind achiziționarea de autobuze. Respectivul contract ar fi scos din bugetul local peste 56 de milioane de lei. Potrivit unor surse judiciare, Tudor Pendiuc ar fi primit 1 milion de euro mită pentru atribuirea contractului.

Asta în condițiile în care acele firme nu îndeplineau condițiile din caietul de sarcini.  

18 percheziţii au loc, în această dimineață, la mai multe adrese din Bucureşti şi din judeţul Argeş. Descinderi sunt şi la Primăria din Piteşti, precum și la locuința primarului Tudor Pendiuc.
 Secţia de combatere a infracțiunilor conexe infracţiunilor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni de săvârșire, în perioada 2007 - 2014, a unor infracțiuni de corupţie și asimilate celor de corupție. 

Potrivit unor surse judiciare, sunt percheziții și la cabinetul viceprimarului Constantin Ionică, precum și la sediile mai multor societăți comerciale și la locuințele mai multor oameni de afaceri care ar fi primit, preferențial, contracte cu Primăria Pitești.

Aceste contracte ar fi fost atribuite cu încălcarea prevederilor legale, potrivit bănuielilor pe care le au procurorii.

Unul dintre aceste contracte are legatura cu achizitiile facute de Regia de Transport Public Pitesti, privind cumpararea mai multor autobuze, potrivit Mediafax

.

Primarul a iniţiat. în februarie 2007, un proiect pentru modernizarea trasportului public din Piteşti, prin asocierea între compania de transport urban (SC PUBLITRANS 2000 SA) şi alte firme. Deşi asocierea putea fi făcută doar cu firmă care avea autobuze, comisia de evaluare a desemnat oferta asocierii dintre S.C. CNCD S.A. (administrată de Valentin Vişoiu) şi S.C. GIREXIM UNIVERSAL S.A. (administrată de Gheorghe Văsîi) ca singura care îndeplinea condiţiile de calificare şi criteriile de desemnare în vederea încheierii contractului, deşi nu avea autobuze în proprietate.

Ulterior S.C. CNCD S.A. a încheiat un contract cu S.C. BMC TRUCK & BUS S.A., care se obliga să vândă către S.C. CNCD S.A. un număr de 80 de bucăţi de autobuze urbane marca BMC tip 250 SLF. Prin urmare, prin încheierea acestui contract, S.C. CNCD S.A. nu era proprietara autobuzelor, aşa cum era cerinţa prevăzută la pct.1 din caietul de sarcini.

Conform contractului, S.C. PUBLITRANS 2000 S.A. a pus la dispoziţia asocierii mijloace fixe, terenuri, personal calificat etc., iar asociatul a contribuit cu un aport social constând în 80 de autobuze transport persoane.

Prin urmare, numitul Văsîi Gheorghe, în calitatea sa de administrator a pus la dispoziția comisiei de evaluare a ofertelor date nereale cu privire la proprietatea celor 80 de autobuze.

Cu toate acestea din fondul Consiliului local a fost virată suma cu titlu de subvenţie, virându-se până la data 31.12.2012 suma de 56.930.743 lei. Procentul privind repartizarea beneficiilor şi a pierderilor sunt calculate eronat. Comisia de negociere a condiţiilor de asociere înscrise în contractul cadru a hotărât repartizarea beneficiilor sau a pierderilor realizate din activitatea comună realizată de coasociaţi în funcţie de aportul fiecăruia în asociaţiune, respectiv 24,92% pentru S.C. PUBLITRANS 2000 S.A. şi 75,8% pentru asociaţia S.C. CNCD S.A. – S.C. GIREXIM UNIVERSAL S.A.

Procurorii au constatat că primarul a făcut un favor firmei, în schimbul unor beneficii de 1 milion de euro, din care jumătate sub forma unor imobile situate în Bucureşti, complexul rezidenţial „QUADRA PLACE”, situat pe str. Fabricii nr.47. În incinta acestui complex rezidenţial, deţine un apartament şi fiica primarului.

Comunicat DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a infracțiunilor conexe infracţiunilor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni de săvârșire, în perioada 2007 - 2014, a unor infracțiuni de corupţie și asimilate celor de corupție.

În cursul zilei de 06 noiembrie 2014, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate 18 percheziții domiciliare în locații situate în municipiile București, Pitești și localități învecinate acestora, dintre care una este sediul unei instituții publice, iar restul sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

Averea lui Pendiuc

Social-democratul Tudor Pendiuc este unul dintre cei mai longevivi primari din România. El a fost ales primar al municipiului Piteşti pentru prima dată în anul 1992 şi de atunci ocupă fără întrerupere această funcţie, fiind reales de piteşteni la fiecare patru ani.

Conform CV-ului postat pe site-ul Primăriei Piteşti, Pendiuc este preşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România, membru în Comitetul Regiunilor de la Bruxelles şi este şi conferenţiar universitar doctor la Universitatea ”Constantin Brâncoveanu” din Piteşti.

Anul acesta, primarul Piteştiului a primit din partea Asociaţiei Municipiilor din România ”Trofeul de Excelenţă pentru contribuţia adusă la dezvoltarea, modernizarea şi eficientizarea administraţiei publice din România”.

În anul 2011, Tudor Pendiuc a fost decorat de către preşedintele Traian Băsescu cu  Ordinul Naţional ”Pentru Merit” în grad de Ofiţer.

În prezent, Tudor Pendiuc conduce PSD Argeş, după ce fostul preşedinte al organizaţiei judeţene, Constantin Nicolescu, a fost condamnat definitiv pentru conflict de interese.

Potrivit declaraţiei de avere din iulie 2013, Tudor Pendiuc are două apartamente în Piteşti de 58, respectiv 86 de metri pătraţi, cumpărate în anii 1990 şi 1996 împreună cu soţia sa, precum şi o casă în suprafaţă de 712 metri ptraţi, construită în anul 2005.

Primarul Piteştiului şi soţia sa mai au o casă de 60 de metri pătraţi în comuna Salcia, judeţul Telorman, moştenită de soţia lui Pendiuc în anul 1995. Tot în comuna Salcia, soţia lui Pendiuc a moştenit două terenuri agricole de 1,38 hectare, respectiv 0,40 hectare, precum şi un teren intravilan în suprafaţă de 0,05 hectare.

Pendiuc mai are, la Piteşti, suprafeţe de 2.064 de metri pătraţi de vii, livezi, teren arabil, curţi şi construcţii, toate cumpărate în 1998.

Primarul Piteştiului deţine şi un autoturism Dacia Logan, din anul 2008. Totodată, el are două conturi de 22.095 de lei şi 5.069 de euro, precum şi un depozit bancar de 16.390 de lei.

Tudor Pendiuc are şi un credit de 9.500 de euro contractat în 2010 şi scadent în 2014.

În ceea ce priveşte veniturile, Pendiuc a obţinut în anul fiscal anterior declaraţiei de avere venituri de 52.433 de lei, din salariul de primar, iar soţia acestuia, Gabriela Pendiuc, a obţinut 36.270 de lei ca director la Şcoala Populară de Arte şi Meserii.

Pendiuc a mai notat în declaraţia de avere venituri de 22.300 de lei, obţinute din funcţia de conferenţiar universitar doctor la Universitatea ”Constantin Brâncoveanu”, 9.418 lei obţinuţi ca membru în Comisia naţională de avizare a împrumuturilor de la Ministerulşui Finanţelor şi 6.715 de euro ca membru în Comitetul Regiunilor de la Bruxelles.

În declaraţia de interese, primarul Piteştiului menţionează că este preşedinte sau vicepreşedinte al mai multor fundaţii sau asociaţii. Astfel, el este preşedinte al Fundaţiei Doina şi Ion Aldea Teodorovici, al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Argeş şi al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Termoserv, precum şi vicepreşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Servsal.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…