1 Mai, zi de doliu în Formula 1. Acum 20 de ani a murit celebrul pilot Senna. Reconstituirea cumplitului accident

1 Mai, zi de doliu în Formula 1. Acum 20 de ani a murit celebrul pilot Senna. Reconstituirea cumplitului accident

Ayrton Senna a fost, poate, cel mai mare pilot din toate timpurile în sporturile cu motor. Pe numele său complet Ayrton Senna da Silva, brazilianul a câştigat trei titluri mondiale de Formula 1. Însă, destinul a făcut ca acesta să moartă într-un accident, chiar pe pista de concurs, la 1 Mai 1994, în timpul Marelui Premiu al statului San Marino, la Imola. 

Decesul brazilianului a survenit după ce monopostul Williams Renault, pe care îl pilota, nu a mai putut fi controlat în primul viraj al celui de-al şaptelea tur al cursei şi s-a izbit violent de parapet. Senna a plecat în cursă ca din puşcă şi a ajuns rapid în frunte, chiar după primul tur. După cinci tururi parcurse cu Safety car-ul pe circuit, cursa s-a reluat normal, dar, în turul al şaptelea brazilianului a ieşit în decor şi s-a lovit de zidul de beton la o viteză de 218 km/h. Înainte de impact, viteza maşinii conduse de Senna era de 312 km/h.

Ayrton a fost ultimul pilot care a murit în timpul unei curse de Formula 1, după decesul său oficialii Formulei 1 luând măsuri drastice pentru siguranţa şi integritatea piloţilor.

Mai mulţi piloţi în activitate de Formula 1, între care Alonso, Vettel sau Hamilton, l-au comemorat pe Senna, la 20 de ani de la moartea sa.

"Vorbesc adesea de el. Când eram mic, aveam toate cărţile, toate casetele video, el era pilotul pe care îl admiram, chiar înainte de a începe să pilotez. El m-a incitat să devin pilot şi, evident, ziua în care a murit a fost foarte grea pentru mine, mi-a fost greu să-mi ascund emoţia în familie, a trebuit, aşadar, să plec într-un loc liniştit şi multe zile, nu m-am simţit prea bine, murise eroul meu. Era un pilot incredibil, un pilot de legendă", a spus Hamilton, citat de digisport.ro.

"Îmi amintesc că mă uitam la televizor împreună cu tatăl meu şi, cum eram încă mic, nu puteam înţelege cu adevărat ce s-a întâmplat. Dar chiar şi după reacţia tatălui meu, care era un mare fan Senna, am priceput că era ceva foarte grav, o mare pierdere pentru F1. Mult mai târziu am reuşit să înţeleg ce pierdere enormă fusese, pentru că am început să lucrez cu oameni care îl cunoscuseră, care au lucrat cu el", a menţionat şi Sebastian Vettel.

"Era o sursă de inspiraţie. Îmi amintesc de anumite curse despre care puteam avea informaţii de la televizor, pentru că în Spania nu aveam drepturile F1. Mergeam la şcoală, iar pe caietul meu îl aveam pe Ayrton, în camera mea, de asemenea, un mare poster cu Ayrton, chiar primele mele karturi erau în culorile McLaren a lui Ayrton, pentru că şi tatăl meu îl îndrăgea", a completat Alonso.

3 titluri mondiale a câştigat Ayrton Senna în cariera sa (1988, 1990, 1991)

41 de victorii a avut Senna în carieră, 80 de podiumuri şi 65 de pole-position-uri

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / O fostă agentă a Secret Service dezvăluie ce i-a spus Putin lui Bush, în 2008, la București

2 „Ce ne va trimite data viitoare? Perne?” / Vitali Klitschko, „fără cuvinte” după ajutorul militar promis de Germ…

3 N-au leac! / Priviți ce hartă le-au prezentat ucrainenii americanilor!

4 VIDEO Încă o dovadă că USR este doar un hârdău de rahat care încă n-a explodat

5 De belea! Alexandra Stan, din ce în ce mai fierbinte! Să nu dea iar în clocot...