Ciclism: Turul Spaniei la jumătatea traseului, cu favoriții încă în plan secund

Ciclism: Turul Spaniei la jumătatea traseului, cu favoriții încă în plan secund

Turul ciclist al Spaniei a luat, marți, prima zi de pauză, la jumătatea cursei, practic, de vreme ce s-au disputat 10 etape din cele 21 prevăzute, dar favoriții încă nu au ieșit la rampă, în afara nefericitului incident al italianului Vincenzo Nibali, eliminat din pluton încă din prima etapă în linie, a doua a ediției nr. 70, pentru o greșeală de care poate fi acuzată, mai degrabă, echipa.

Concret, victimă a uneia dintre nenumăratele căzături în grupuri mari din Vuelta-70 (aceea a fost prima, dar în fiecare etapă au fost câteva astfel de accidente), Nibali s-a agățat de mașina directorului tehnic al Astana, aparent pentru a sta de vorbă, dar șoferul acesteia a accelerat la peste 80 km/h, ostentativ, astfel că juriul de comisari a decis eliminarea învingătorului din 2010.

În aceste condiții, singurul dintre cicliștii de prim-plan care a avut o ieșire pozitivă din planul secund a fost spaniolul Alejandro Valverde, câștigător al etapei cu sosire la Vejer de la Frontera. Dar nici el nu se simte prea bine, după o căzătură din etapa de duminică, echipa sperând să-l poată reface în ziua de odihnă, deși se gândise la un moment dat chiar la un abandon.

Chris Froome, plecat în cursă cu gânduri mari, dublă consecutivă inedită Turul Franței — Vuelta, și-a arătat limitele în etapa de duminică, fiind depășit la un sprint în cățărare de purtătorul tricoului roșu, olandezul Tom Dumoulin, revelația actualei ediții. Specialist în contratimp, liderul echipei Giant a demonstrat, cu cei 1,85 m ai săi, neașteptate calități de cățărător, răspunzând mai mult decât onorabil provocărilor muntelui.

Alături de Dumoulin, o surpriză agreabilă a furnizat columbianul de la Orica, Johan Esteban Chaves, purtător al tricoului roșu timp de o săptămână, tot un rutier atipic, la cei doar 1,64 m ai săi descurcându-se foarte bine la sprinturile masive, în luptă cu specialiștii efortului final.

Totuși, căzăturile rămân evenimentele cele mai pregnante ale acestor prime 10 zile ale anului 80 al Turului ciclist al Spaniei, 2015 fiind marcat de aceste 2 aniversări, ediția a 70-a și 8 decenii de existență. Mai ales că unul din rutierii victimă, belgianul Kris Boeckmans, este în stare gravă și în comă indusă de câteva zile în spitalul Virgen de Arriaxaca, din Murcia.

Miercuri, Turul Spaniei se reia cu etapa a 11-a, Andorra La Vella — Cortals d'Encamp, 138 km (munte înalt), considerată cea mai dură etapă din toate cele trei mari tururi. Argumentele sunt convingătoare: 6 puncte de cățărare (1 de categorie specială, 4 de primă categorie), cu ascensiunea finală pe Alto Els Cortals d'Encamp (2.100 m). Această primă etapă din Vuelta desfășurată în întregime în Principatul Andorra mai are o problemă deosebită: este programată imediat după prima zi de pauză, iar organismele rutierilor reacționează cu dificultate la astfel de provocări.

Iată clasamentul general în partea lui superioară după 10 etape:
1. Tom Dumoulin (Olanda/Giant) 38:34:56
2. Joaquim Rodriguez (Spania/Katiușa) +57"
3. Esteban Chaves (Columbia/Orica) +59"
4. Fabio Aru (Italia/Astana) +1:13
5. Alejandro Valverde (Spania/Movistar) +1:17
6. Nairo Quintana (Columbia/Movistar)
7. Chris Froome (Marea Britanie/Team Sky)+1:18
8. Rafal Majka (Polonia/Tinkoff — Saxo) +1:47
9. Domenico Pozzovivo (Italia/AG2R) +1:52
10. Mikel Nieve (Spania/Team Sky) +2:17

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...