Condițiile candidaturilor și procedura alegerii președintelui FIFA

Condițiile candidaturilor și procedura alegerii președintelui FIFA

Federația Internațională de Fotbal (FIFA) își va alege, vineri, 29 mai, în cadrul Congresului de la Zurich, președintele pentru un mandat de patru ani, la scrutin urmând să participe reprezentanții celor 209 membri ai forului mondial, toți cu vot egal. 

* Joseph Blatter, eternul președinte al FIFA, vrea al cincilea mandat

* Ali Bin Al-Hussein, candidat împotriva lui Blatter, sprijinit de Platini, Figo și Van Praag

Pentru a putea depune candidatura, o persoană trebuie, conform regulamentului FIFA, să fi jucat un rol activ în fotbal în doi din ultimii cinci ani care preced propunerea, fiind, de asemenea, obligatorii declarații de sprijin de la cel puțin cinci federații membre, care nu vor vota pentru candidatul propus. Data-limită de depunere a candidaturilor a fost 29 ianuarie, iar în prezent au rămas în cursă Joseph Blatter, actualul președinte, 79 de ani, de 17 ani în funcție, și prințul iordanian Ali Bin Al-Hussein, cu 40 de ani mai tânăr.

Candidaturile depuse au fost supuse unui control al Comisiei de etică a FIFA, care le-a acordat un "vot de integritate". Totodată, FIFA a creat un comitet independent, numit oficial "Ad Hoc Electoral Committee", care supervizează procedura.

Votul este secret, chiar dacă ar exista un singur candidat, spre deosebire de alte scrutinuri din fotbal, cum este cel pentru alegerea președintelui UEFA, de pildă, unde Michel Platini, unicul candidat la realegerea din martie, a fost votat "prin aclamații".

Înaintea votului, fiecare candidat se poate adresa Congresului timp de 15 minute.

Pentru a fi ales din primul tur, un candidat trebuie să obțină două treimi din voturile exprimate. Dacă acest lucru nu se întâmplă, se organizează turul al doilea, când este necesară doar majoritatea simplă (50 la sută din voturi plus unu).

Dacă este un singur candidat este necesară tot majoritatea simplă. AGERPRES 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Scârboasă șobolănime mai colcăie la vârful acestei țări!

3 Zvon / Râcă mare în PSD după ce l-au prins pe Dîncu jucând la două capete

4 Idiotul ăsta ar trebui interzis în spitalele din România! / Mama anti vaccinistului Răzvan Constantinescu este „…

5 Gastronomia sexuală din Evul Mediu / Tinerele imprimau pîinea cu labiile