Condițiile candidaturilor și procedura alegerii președintelui FIFA

Condițiile candidaturilor și procedura alegerii președintelui FIFA

Federația Internațională de Fotbal (FIFA) își va alege, vineri, 29 mai, în cadrul Congresului de la Zurich, președintele pentru un mandat de patru ani, la scrutin urmând să participe reprezentanții celor 209 membri ai forului mondial, toți cu vot egal. 

* Joseph Blatter, eternul președinte al FIFA, vrea al cincilea mandat

* Ali Bin Al-Hussein, candidat împotriva lui Blatter, sprijinit de Platini, Figo și Van Praag

Pentru a putea depune candidatura, o persoană trebuie, conform regulamentului FIFA, să fi jucat un rol activ în fotbal în doi din ultimii cinci ani care preced propunerea, fiind, de asemenea, obligatorii declarații de sprijin de la cel puțin cinci federații membre, care nu vor vota pentru candidatul propus. Data-limită de depunere a candidaturilor a fost 29 ianuarie, iar în prezent au rămas în cursă Joseph Blatter, actualul președinte, 79 de ani, de 17 ani în funcție, și prințul iordanian Ali Bin Al-Hussein, cu 40 de ani mai tânăr.

Candidaturile depuse au fost supuse unui control al Comisiei de etică a FIFA, care le-a acordat un "vot de integritate". Totodată, FIFA a creat un comitet independent, numit oficial "Ad Hoc Electoral Committee", care supervizează procedura.

Votul este secret, chiar dacă ar exista un singur candidat, spre deosebire de alte scrutinuri din fotbal, cum este cel pentru alegerea președintelui UEFA, de pildă, unde Michel Platini, unicul candidat la realegerea din martie, a fost votat "prin aclamații".

Înaintea votului, fiecare candidat se poate adresa Congresului timp de 15 minute.

Pentru a fi ales din primul tur, un candidat trebuie să obțină două treimi din voturile exprimate. Dacă acest lucru nu se întâmplă, se organizează turul al doilea, când este necesară doar majoritatea simplă (50 la sută din voturi plus unu).

Dacă este un singur candidat este necesară tot majoritatea simplă. AGERPRES 


populare
astăzi

1 DOCUMENT „Nicușor Dan a obținut 12 milioane de euro în cea mai strălucită afacere politică din istoria României”

2 Dezvăluiri cutremurătoare! / „Evaziune de peste 5 miliarde de lei pe an” / Scrisoarea integrală a „Grupului vameșilor care s-au săturat”

3 BREAKING „De ce să sufere toată România din cauza celor 1.000 de șmecheri?” / Iancu Guda a publicat lista cu cei mai mari 1000 de datornici la stat

4 BREAKING Bolojan a încasat în 2007 echivalentul a 71 de salarii medii lunare ca membru al Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigu…

5 VIDEO Clip viral cu Iliescu la liftul înspre Rai...