Fostul campion mondial de Formula 1, Jack Brabham, a încetat din viaţă la 88 de ani

Fostul campion mondial de Formula 1, Jack Brabham, a încetat din viaţă la 88 de ani

Fostul campion mondial australian la Formula 1, Jack Brabham, a încetat din viaţă la 88 de ani după o lungă boală, au anunţat familia fostului pilot şi federaţia locală de automobilism.

Fostul campion mondial de Formula 1, Jack Brabham, a încetat din viaţă la 88 de ani

"Este o zi tristă pentru noi toţi. Tatăl meu a murit acasă, în această dimineaţă, la 88 de ani. El a avut o viaţă incredibilă, şi-a îndeplinit mai multe vise ca oricine", a declarat David Brabham, unul dintre cei trei fii ai lui Jack Brabham.

El a murit din cauza unei boli la ficat, a precizat un responsabil al AGPC (Australian Grand Prix Corporation).

Pilotul australian a câştigat titlul mondial de trei ori, în 1959 şi 1960 cu echipa Cooper şi în 1966 cu un monopost al propriei sale echipe.

În 1959, el a rămas fără carburant la Grand Prix-ul SUA, dar a reuşit să împingă monopostul său Cooper Climax până după linia de sosire şi astfel să ocupe locul 4, ce i-a permis să câştige titlul de campion mondial, o premieră pentru un australian.

"Monopostul meu nu mai avea carburant şi mai erau circa 800 de metri până la sosire. Nu puteam face nimic altceva decât să-l împing. Dacă m-ar fi ajutat cineva, aş fi fost descalificat. A fost o imensă bucurie să descopăr, când eram întins la pământ, epuizat, că am câştigat titlul. A fost fantastic", povestea Jack Brabham.

Şapte ani mai târziu, el a devenit primul pilot care câştigă un titlu mondial la monopostul propriei echipe Brabham BT19. El a câştigat şi titlul la constructori în acel an şi din nou anul următor.

În total, acest pilot legendar a participa la 126 Grand Prix-uri, în perioada 1955 - 1970, obţinând 14 victorii, 31 de poziţii pe podium şi 13 pole-position.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cifrele ultimului sondaj de pe masa PSD. Se prefigurează o mare surpriză

2 VIDEO „Este o combinație de neomenie cu prostie rară” / CTP îl calcă-n picioare pe Orban după numirea fostului p…

3 FOTO Priviți, oameni buni! Ciolacu, Tudose și Romașcanu, în această seară, la Sărata Monteoru!

4 Slugile lui Dan Voiculescu, plantate pe listele PSD pentru alegerile parlamentare

5 Elliott Broidy, omul care l-a dus pe Dragnea la Trump, a pledat vinovat pentru acuzația de lobby ilegal în fav…