Fotbal: Justiția germană examinează suspiciunile de corupție legate de atribuirea CM 2006

Fotbal: Justiția germană examinează suspiciunile de corupție legate de atribuirea CM 2006

Parchetul din orașul Frankfurt analizează procedura de atribuire a Cupei Mondial de fotbal 2006 Germaniei, în anul 2000, cu un examen preliminar care vizează să stabilească dacă există suspiciuni de corupție, a indicat luni procurorul general Nadja Niesen.

"Ar putea fi vorba de corupție, fraudă sau malversațiune", a declarat pentru agenția SID, filială a AFP, procurorul din capitala financiară germană, în care-și are sediul și federația germană de fotbal (DFB). "Noi nu am lansat încă o anchetă (formală), o vom face dacă suspiciunea se confirmă", a adăugat doamna Niesen.

Într-o primă fază, magistrații "vor examina documentele aflate la dispoziția lor", a precizat ea, dar "suntem doar la început".

Potrivit revistei Der Spiegel, comitetul de candidatură german ar fi cumpărat voturi pentru a obține organizarea Cupei Mondiale în urmă cu nouă ani. Federația germană de fotbal (DFB) a negat aceste dezvăluiri, recunoscând totuși plata unei sume de 6,7 milioane de euro către FIFA, dar fără legătură cu această competiție.

DFB a precizat că nu s-au găsit indicii că acești bani ar fi fost implicați în procesul de obținere a organizării CM 2006 de către Germania, dar va urmări dacă această sumă de bani a fost utilizată într-un program cultural al FIFA, destinația preconizată a acestor fonduri.

"Eu nu am dat bani nimănui pentru a obține voturi care să asigure atribuirea Cupei Mondiale 2006 Germaniei", a asigurat duminică Franz Beckenbauer, legenda fotbalului german, care a condus candidatura germană, apoi comitetul de organizare a competiției.

Germania a obținut organizarea cu 12 voturi, față de 11 Africa de Sud, după ce neozeelandezul Charles Dempsey s-a abținut în ultimul tur de scrutin.

Mondialul 2006, câștigat de Italia, a lăsat o amintire puternică în Germania, grație climei foarte blânde și atmosferei foarte plăcute. Germanii vorbesc despre această competiție ca fiind "povestea de vară" din 2006. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...