Staruri care au spus stop! Preliminariile CE 2016 încep fără mulţi jucători de legendă, retraşi de la naţionalele lor

Staruri care au spus stop! Preliminariile CE 2016 încep fără mulţi jucători de legendă, retraşi de la naţionalele lor

„Orice început are şi sfârşit. Pentru mine s-a terminat!”, a spus spaniolul Xavi Hernandez, anunţându-şi retragerea de la naţionala Spaniei. După 14 ani sub tricoul „La Roja”, timp în care a câştigat de două ori Campionatul European (2008 şi 2012) şi o dată Campionatul Mondial (2010), creierul naţionalei iberice a spus „Adio!” primei reprezentative. Va împlini 35 de ani de ianuarie şi vrea să mai joace, cât se va putea, la FC Barcelona, clubul căruia îi datorează totul şi căruia i-a dăruit totul. Xavi şi-a luat rămas bun de la naţională după 133 de meciuri şi 13 goluri, dar nu e singurul care face acest lucru. Preliminariile Euro 2016 vor fi mai sărace pentru că o serie de vedete şi-au anunţat retragerea de la naţională. Cei mai mulţi au fost forţaţi de vârstă, dar sunt şi cazuri mai greu de înţeles.


Philip Lahm este unul dintre ele. Acum o lună şi jumătate îşi conducerea echipa către câştigarea titlului mondial în Brazilia. La puţin timp după ce a triumfat cu Germania la CM 2014, Lahm a decis să renunţe la naţională. Decizie bizară, ţinând cont că fundaşul lui Bayern Munchen n-are decât 30 de ani. „Zece ani îmi ajung. E momentul potrivit pentru mine să las locul altora”, şi-a motivat Lahm hotărârea. Între 2004 şi 2014, el a jucat 113 meciuri şi a înscris 5 goluri pentru Germania. Primul dintre ele a fost reuşit pe Giuleşti în acel memorabil România – Germania 5-1, disputat în 2004. Lahm are în palmares un titlu mondial.


Miroslav Klose a devenit golgheterul absolut al Cupei Mondiale, cu 16 goluri marcate la patru turnee finale. Fotbalistul de 36 de ani şi-a îndeplinit obiectivele la CM 2014. A doborât recordul brazilianului Ronaldo (15 goluri la CM) şi a ieşit campion mondial, ştergând amărăciunea de la CM 2002 când a pierdut finala în faţa Braziliei. Era de aşteptat ca Miroslav Klose să renunţe la naţională după turneul final din Brazilia şi chiar aşa s-a întâmplat. 137 de meciuri şi 71 de goluri în 13 ani au fost de ajuns. Nu e doar golgheterul Cupei Mondiale, ci şi al naţionalei Germaniei, din toate timpurile.

Per Mertesacker e al treilea neamţ care se retrage de la naţională în această vară şi e oarecum în situaţia lui Lahm. Face 30 de ani în septembrie, a jucat zece ani pentru Germania şi a strâns 104 selecţii şi 4 goluri pentru „panzere”. „Am avut un final de aur”, a spus fundaşul lui Arsenal Londra, completând: „E timpul să vină altcineva”. Deja au venit Hummels şi Boateng, care formează cuplul de fundaşi centrali ai Germaniei, Per fiind în ultimul an o variantă mai degrabă de rezervă.

Steven Gerrard a fost căpitanul Angliei în ultimii patru ani şi e unul dintre cei mai iubiţi fotbalişti din istoria naţionalei Albionului. Gerrard are 34 de ani şi s-a oprit la 114 meciuri şi 21 de goluri pentru britanici şi va juca de acum doar pentru Liverpool. „M-am bucurat de fiecare minut petrecut acolo şi faptul că nu voi mai juca pentru Anglia e un motiv de întristare”, a spus el. „Stevie G” a jucat la şapte turnee finale de CM şi CE dar n-a câştigat niciunul. Cu el în echipă însă Anglia a pierdut doar de 16 ori în 14 ani. 71 de meciuri au fost victorii, iar 27 egaluri.

Frank Lampard, perechea lui Gerrard la mijlocul terenului, a încheiat şi el conturile cu naţionala Angliei. La 36 de ani, după 106 meciuri şi 29 de goluri, el a spus stop. Iar fi fost greu să mai joace, după ce s-a transferat la New York City, chiar dacă această echipă l-a împrumutat pentru şase luni la Manchester City. Lampard a debutat pentru Anglia în 1999 şi e unul dintre cei opt fotbalişti englezi care au trecut de 100 de selecţii la echipa naţională.


Xabi Alonso a considerat şi el că este momentul să lase locul altora. Asemenea lui Xavi Hernandez, Alonso are şi el în palmares două titluri europene (2008 şi 2012) şi unul mondial (2010). A jucat 11 ani pentru naţionala Spaniei, 2003-2014, şi a purtat tricoul roşu de 114 ori, marcând şi 16 goluri. Alonso s-a transferat săptămâna trecută de la Real Madrid la Bayern Munchen dar asta n-a avut nicio legătură cu decizia retragerii de la naţională. Unde ar mai fi putut juca la cei 32 de ani pe care îi are.

Franck Ribery lasă Franţa la numai 31 de ani. „Trebuie să ştii când să te opreşti, iar la cum a arătat Franţa la Mondiale nu sunt motive de îngrijorare pentru naţionala noastră. Avem mulţi tineri de viitor”, a spus Ribery, care a ratat CM din Brazilia, din cauza unor probleme la spate. Ribery termină conturile cu naţionala după opt ani, 81 de meciuri şi 16 goluri şi o finală de Campionat Mondial, pierdută în 2006, în faţa Italiei.


Georgios Karagounis e cel mai selecţionat jucător din istoria naţionalei Greciei, cu 139 de meciuri pentru eleni. La 37 de ani a abandonat nu doar reprezentativa elenă ci şi fotbalul. El a făcut parte din echipa care a uluit Europa în 2004, câştigând titlul continental în faţa Portugaliei, chiar pe terenul acesteia.

Daniel Van Buyten a încheiat şi el relaţia cu fotbalul, lăsându-se atât de la naţională, cât şi de la echipa de club, Bayern Munchen. „Corpul meu îmi spune să mă opresc”, a declarat el. A jucat 13 ani pentru Belgia, având 84 de apariţii şi 10 goluri sub tricoul „dracilor roşii”.

Drogba şi Eto o renunţă şi ei
Doi dintre cei mai buni atacanţi din istoria Africii şi-au anunţat retragerea de la naţională. Ivorianul Didier Drobga (36 ani) îşi va continua activitatea doar la Chelsea. E golgheterul all-time al naţionalei „elefanţilor” cu 65 de goluri în 104 meciuri, performanţă ce va fi greu de egalat. Ceva mai tânăr, camerunezul Samuel Eto o (33 ani) nu-şi va mai continua nici el cariera internaţională, după 17 ani petrecuţi în atacul „leilor”. Eto o e golgheterul all-time al Camerunului, cu 56 de goluri în 118 meciuri şi va juca de acum numai la Everton. El e unul dintre puţinii jucători care au participat la patru Cupe Mondiale (1998, 2002, 2010 şi 2014) şi dacă naţionala sa n-ar fi ratat calificarea la CM 2006 ar fi egalat recordul lui Mattheus(Germania) şi Carbajal (Mexic), singurii fotbalişti din lume care au jucat la cinci turnee finale de CM.

S-a retras şi Fred

Dacă plecarea de la naţională a celor mai mulţi dintre jucători e un motiv de tristeţe, există şi cazuri care au fost întâmpinate cu bucurie. Brazilienii au salutat anunţul atacantului Fred, care a decis să joace doar pentru echipa de club, întrucât acesta e socotit unul dintre cei mai slabi înaintaşi din istoria „Selecao”. Comicul Fred are 30 de ani şi a marcat 28 goluri în 39 de partide pentru Brazilia, dar s-a făcut remarcat prin numeroasele sale ratări.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /