11 reţineri după perchezițiile de la MEDIA PRO. Suspecţii foloseau firme fantomă. Prejudiciul: 1,5 MILIOANE de euro

11 reţineri după perchezițiile de la MEDIA PRO. Suspecţii foloseau firme fantomă. Prejudiciul: 1,5 MILIOANE de euro

Mai multe percheziții au avut loc, marţi, la studiourile MediaPro din Buftea şi 25 de adrese din Capitală şi din judeţul Ilfov, într-un dosar ce vizează evaziunea fiscală cu facturi fictive, prejudiciul estimat de anchetatori fiind de aproximativ 1,5 milioane de euro. 11 persoane au fost reținute, pentru 24 de ore, urmând a fi prezentate mâine în fața magistraților cu propunere de arestare preventivă. Alți doi dintre suspecți au fost lăsați în libertate. Numele celor reținuți sunt: Tudorel Bilciurescu, Valentin Şoachete, Silviu Ştefan Dorobanţu, Roxana Petchi, Ion Tudor, Mihai Vişinescu, Dan Cristian Răileanu, Răzvan Adrian Răduţiu, Vlad Ioan Panaitescu, Elena Calapereanu şi Puiu Prescure.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2009 - 2014, inculpații au pus la punct mai multe circuite financiare pentru a frauda bugetul de stat și a spăla şi recicla banii provenind din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală. În acest circuit erau implicate 66 de firme, iar prejudiciul adus statului fiind de 1,5 milioane de euro.

Cele 13 persoane vizate, în calitate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale din domeniul producţiilor media şi de publicitate, au înregistrat în evidențele contabile facturi fictive, provenind de la 17 societăţi comerciale de tip "fantomă", cu același obiect de activitate. Ulterior, sumele erau transferate în conturile acestor societăți, de unde erau retrase în numerar de reprezentanţii acestora, cu diferite justificări şi predate în numerar celor care dispuseseră transferul acestora.

La acţiunea de marţi au participat 90 de poliţişti şi trei procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, totodată urmând a fi puse în executare 13 mandate de aducere.

Vizate de percheziții au fost și studiourile MediaPro de la Buftea, care aparțin companiei CME, compania-mamă a PRO TV în România. Acțiunile anchetatorilor ar putea viza perioada în care Adrian Sârbu a condus grupul PRO.

În urmă cu două luni au avut loc alte descinderi la studoiurile MediaPro din Buftea, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. În acest dosar a fost chemat şi Adrian Sârbu să dea declaraţii. Nimeni nu a fost reţinut şi arestat până acum în acest caz.

Ponta şi Sârbu se contrazic

Perchezițiile au loc în contextul în care premierul Victor Ponta a declarat luni seara, la B1TV, că nici Adrian Duicu, nici Petre Tobă nu au fost la el în birou, în schimb a fost Adrian Sârbu care i-a spus că are un control de la ANAF şi i-a cerut să îl oprească, dar i-a transmis că nu poate face acest lucru.

”Nu au fost la mine în birou, nu nimeni, aş minţi să spun, nu a fost domnul Duicu cu domnul Tobă, singurul om care a fost la mine în birou şi de care îmi amintesc a fost domnul Adrian Sârbu care mi-a zis că are nişte controale de la ANAF şi dacă pot să le opresc şi i-am zis că nu pot. Şi de atunci am tot citit ce rău sunt eu. Nu opresc la nimeni controale la ANAF, eu cred că toată lumea trebuie să îşi plătească taxele”, a declarat Victor Ponta, la postul B1 TV.

În replică, Adrian Sârbu a declarat pentru mediafax.ro că ”Victor Ponta minte când spune că i-am solicitat să oprească un control al ANAF”.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina