6 august, zi de comemorare a eroismului ostașilor români căzuți în Primul Război Mondial la Mărășești

6 august, zi de comemorare a eroismului ostașilor români căzuți în Primul Război Mondial la Mărășești

Mausoleul Mărășești a fost luminat, miercuri seara, între orele 22,00 și 24,00, în culorile drapelului național, moment care a prefațat debutul manifestărilor care marchează împlinirea, pe 6 august, a 98 de ani de la luptele purtate de armata română timp de două săptămâni, în Primul Război Mondial, pe aliniamentul Mărăști - Mărășești - Soveja - Oituz.

Joi seara, în cadrul unei ceremonii militare și religioase care va avea loc la Mausoleul din Mărășești, ''Torța libertății și mândriei naționale", care a fost aprinsă miercuri seara la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I din București, va fi înmânată militarilor din Garnizoana Focșani de către un copil de trupă de 12 ani care va purta o uniformă din perioada Primului Război Mondial, în prezența unui Detașament de Onoare format din militari din cadrul Ministerului Apărării Naționale și cei ai Ministerului Afacerilor Interne. Cu lumina Torței vor fi aprinse candele la mormântul generalului Eremia Grigorescu.

Momentul solemn va fi urmat de ceremonia depunerii unor coroane de flori în memoria eroilor căzuți în luptele de la Mărășești, de asociațiile, partidele politice și instituțiile publice, urmată de o slujbă de comemorare și alocuțiuni ale oficialităților invitate.

De la orele 21,00 se va derula momentul cultural-evocator ''Vrancea eroică'', susținut de Corul bărbătesc din comuna vrânceană Finteușu Mare, formație înființată la 1 Decembrie 1918, care va interpreta piesa ''Treceți Batalioane Române Carpații', actorii Vlad Rădescu, Alexandru Bindea, Ioan Isaiu, întruchipând marii comandanți ai Armatei Române din Primul Război Mondial, iar Paula Seling și Vlad Miriță vor interpreta cântece patriotice.

Comemorarea de la Mausoleul Mărășești se va încheia cu o paradă militară și retragerea cu torțe pentru care vor fi prezente două plutoane ale Regimentului 30 Gardă 'Mihai Viteazu', două plutoane ale Unității Speciale de Gardă, Onoare și Protecție Instituțională din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, trei plutoane ale Batalionului 280 Infanterie 'Căpitan Valter Mărăcineanu', Focșani, un pluton SIAS din cadrul IGPR, un pluton al Inspectoratului Județean de Jandarmi Vrancea, un pluton al Inspectoratului pentru Situații de Urgență 'Anghel Saligny', Vrancea.

Suita de manifestări omagiale a fost prefațată, în cursul dimineții de joi, de startul, din fața Mausoleului de la Mărășești, semi-maratonului având genericul ''Pe aici nu se trece", deviza ostașilor români în luptele pentru apărarea teritoriului țării în prima conflagrație mondială, eveniment organizată de Asociația Romană pentru Propagandă și Istoria Aeronauticii, în parteneriat cu Pro Club Marathon și Direcția pentru Tineret și Sport Vrancea.

Totodată, în cursul zilei de joi, pentru cinstirea eroilor căzuți în Primul Război Mondial se vor derula și în Focșani mai multe manifestări. Pe esplanada din Piața Unirii sunt programate, începând cu ora 11,00, deschiderea expoziției foto-documentare ''In memoriam.Vrancea istorică', urmată de prezentarea, sub genericul ''Primul Război Mondial în imagini" a colecției Muzeului Vrancei și celei private, aparținând profesorului Ionuț Bercaru, din Bordești.

Începând cu ora 19,00, regizorul și actorul Dan Puric va susține momentul artistic ''Suflet românesc', un spectacol complex de pantomimă, teatru și dans.

Ziua de 6 august se va încheia în Piața Unirii din municipiul Focșani, cu proiecția unui film istoric realizat de cineclubul Casei de Cultura Odobești.

Manifestările dedicate eroilor vor continua, în județul Vrancea vineri, când sunt programate concerte susținute de Fanfara Garnizoanei Focșani, în Piața Unirii, o expoziție de tehnica militară a Garnizoanei Focșani, un exercițiu de ,,Drill Team", proiecții video, filme istorice, recitaluri extraordinare, dar și târgul meșterilor populari.

Sâmbătă, cu începere de la ora 19.30, va avea loc spectacolul folcloric al cântecelor de cătănie ''Vrancea-Vatră de Istorie', susținut de Orchestra Națională de Muzică Populară 'Lăutarii' din Chișinău, Sofia Vicoveanca, Sava Negrean Brudașcu, Mihai Ciobanu, Floarea Calotă, Veta Biriș, Nicolae Furdui Iancu, Marius Ciprian Pop, Nicolae Sabău, Ion Ghițulescu, Tudor Furdui Iancu, Cătălin Hasa, Sebastian Stan, Cristian Pomohaci.

La Mausoleul Eroilor din Soveja va avea loc, tot sâmbătă, recitalul extraordinar ''In memoriam...'' susținut de pianistul Ștefan Doniga. Cu această ocazie vor fi proiectate ,''Imagini de istorie" pe zidurile mausoleului.

Evenimentele de comemorare a eroilor de la Mausoleul Mărășești sunt organizate de Consiliul Județean Vrancea și Muzeul Vrancea, în parteneriat cu Instituția Prefectului, Primăria și Consiliul Local Focșani, Garnizoana Focșani și Direcția Județeană pentru Cultură.

Mausoleul, a cărui piatră de temelie a fost așezată la 6 august 1923, adăpostește, în cele 154 de cripte individuale și 9 comune, dispuse radial pe 18 coloane, rămășițele pământești a 5.073 de ostași și ofițeri, printre care și cele ale fetiței-erou Măriuca Zaharia. În parcul mausoleului se află mormântul eroului necunoscut, simbol pentru toți eroii care au pierit pentru patrie fără a li se cunoaște identitatea, iar în apropiere, într-un edificiu mai nou, există un muzeu al armelor.

Pe frontispiciu se află înscrise cuvintele "Întru Slava Eroilor Neamului" și apar indicate numele localităților unde s-au purtat principalele bătălii de pe frontul românesc în primul război mondial. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...