Activitatea infracțională a lui Vanghelie "a cunoscut un recul" în perioadele când nu a deținut controlul asupra CL al Sectorului 5 (rechizitoriu)

Activitatea infracțională a lui Vanghelie "a cunoscut un recul" în perioadele când nu a deținut controlul asupra CL al Sectorului 5 (rechizitoriu)

Activitatea infracțională a lui Marian Vanghelie, derulată începând cu anul 2000, "a cunoscut un recul" în perioadele în care acesta nu a deținut controlul absolut asupra Consiliului local al Sectorului 5, se arată în rechizitoriul prin care primarul suspendat a fost trimis, marți, în judecată de DNA, pentru fapte de corupție.

* Geoană: Vanghelie i-a făcut cadou soției mele două ceasuri marca Vacheron Constantin (rechizitoriu)

* Marian Vanghelie, trimis în judecată de DNA

Potrivit procurorilor, o primă perioadă în care activitatea infracțională a lui Vanghelie s-a diminuat este cuprinsă între anii 2004 și 2007, când doar o treime dintre consilierii locali din Sectorul 5 erau de la PSD.

"La alegerile locale din iunie 2004, PSD a obținut doar nouă din cele 27 de mandate de consilier local (...). Ca atare, până în anul 2007, în condițiile în care inculpatul Vanghelie Marian-Daniel nu a mai putut controla în mod absolut activitatea Consiliului local al Sectorului 5, activitatea sa infracțională a cunoscut în această perioadă un recul, fiind reluată temeinic în anul 2007", se menționează în rechizitoriu.

O situație similară s-a înregistrat, susțin procurorii anticorupție, între octombrie 2009, când PSD a ieșit de la guvernarea alături de PDL, și mai 2012, când social-democrații au revenit la putere. În această perioadă, s-ar fi înregistrat din nou "un recul al activității infracționale", reflectat și prin valoarea redusă a contractelor de achiziții încheiate.

"Din cele expuse mai sus se poate reține existența unei corelări fidele între amploarea fenomenului infracțional derulat de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel și întinderea controlului politic exercitat de acesta asupra activității Consiliului local al Sectorului 5, fapt care confirmă concluzia că săvârșirea de către inculpatul Vanghelie Marian-Daniel a infracțiunilor care fac obiectul cauzei a fost facilitată de influența și autoritatea exercitate de acesta asupra Consiliului local. Comiterea infracțiunilor care fac obiectul prezentei cauze a fost posibilă, în primul rând, ca urmare a denaturării de către inculpatul Vanghelie Marian-Daniel a activității politice desfășurate de acesta", se mai arată în rechizitoriu.

Primarul suspendat al Sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost trimis în judecată marți de procurorii DNA, în stare de arest preventiv, pentru săvârșirea a nouă infracțiuni de luare de mită și abuz în serviciu și șapte infracțiuni de spălare de bani.

În același dosar, au fost trimiși în judecată Mircea-Sorin Niculae (vărul lui Vanghelie), asociat și administrator al mai multor societăți comerciale, acuzat de șapte infracțiuni de complicitate la luare de mită și șapte infracțiuni de spălare de bani; Sorin Ștefan Ciocan, Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL, și omul de afaceri Marin Dumitru.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2006 — 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al sectorului 5 din București, ajutat de Mircea-Sorin Niculae și parțial de Laura Ciocan, a solicitat și primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un "comision" de 20% din încasări).

Aceste foloase au fost pretinse și primite de Vanghelie pentru atribuirea de către Primăria Sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri Marin Dumitru, dar și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală este de aproximativ 738.019.000 de lei). AGERPRES 


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Turcii intră surprinzător pe Autostrada Transilvania, pe tronsonul unde lucrează românii de la UMB!