Adomniței anunță că se suspendă din toate funcțiile politice în urma deciziei Curții de Apel Iași

Președintele Consiliului Județean (CJ) Iași, Cristian Adomniței, care este co-președinte al filialei ieșene a Partidului Național Liberal (PNL) și vicepreședinte la nivel național al aceleiași formațiuni, a anunțat joi seara că se va suspenda din toate funcțiile deținute în partid.

El a făcut anunțul prin intermediul unui comunicat de presă remis AGERPRES la două ore de când magistrații Curții de Apel Iași au decis ca acesta să își petreacă următoarele 30 de zile în arest la domiciliu, decizia fiind irevocabilă. În acest interval de timp, Cristian Adomniței își va putea exercita, de acasă, atribuțiile de președinte al CJ Iași.

"Sunt șocat și dezamăgit de decizia judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel Iași, dar pe care o voi respecta întocmai potrivit regulilor care guvernează statul de drept. Dat fiind caracterul definitiv al deciziei, voi face publice toate documentele care au stat la baza apărărilor mele și care urmează să fie judecate și de opinia publică. Mă voi suspenda din funcțiile politice deținute în cadrul PNL", declară președintele CJ Iași prin intermediul comunicatului de presă.

În jurul orei 18,30, după aproape 24 de ore de deliberări, judecătorii Curții de Apel Iași au dispus ca președintele Consiliului Județean, Cristian Adomniței, care se afla sub control judiciar, să fie pus sub arest la domiciliu. Aceeași decizie a fost luată și în cazul altor trei persoane anchetate în același dosar: Cristina Teodora Jinga — director executiv al Direcției Proiecte și Dezvoltare Durabilă din cadrul CJ, Carmen Irimescu — șefa Serviciului Proiecte și Parteneriate din CJ Iași și Letiția Popa, administrator al firmei Laser Co.

Cristian Adomniței este acuzat de procurorii DNA de favorizarea făptuitorului și fals intelectual într-un dosar privind nereguli referitoare la un parteneriat cu o firmă privată care a avut ca obiect promovarea județului Iași. În același dosar sunt anchetate de procurorii DNA Iași și Cristina Teodora Jinga, Carmen Irimescu și Letiția Popa.Printre acuzațiile aduse acestora sunt cele de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, instigare, complicitate la această infracțiune.

Potrivit procurorilor DNA, CJ Iași a atribuit, în 2013, firmei Laser Co un contract de servicii de tipărire materiale de promovare a județului Iași pe baza unor documente false întocmite de Letiția Popa.

"Pentru ca acest contract să fie atribuit firmei pe care o administra, Letiția Popa a întocmit și utilizat documente false, (CV-urile unor angajați), pentru a crea aparența îndeplinirii criteriilor de admisibilitate și conformitate a ofertei, depunând apoi toate aceste înscrisuri la autoritatea contractantă, CJ Iași. În acest mod, inculpata Popa i-a determinat, cu intenție, pe membrii comisiei de evaluare a ofertelor să atribuie contractul, fără vinovăție și fără a avea cunoștință de caracterul fals al înscrisurilor depuse, firmei sale, în condițiile în care oferta ar fi trebuit să fie respinsă, din cauza neîndeplinirii cerințelor minimale ale caietului de sarcini. Astfel, s-a produs o vătămare a intereselor legale ale celuilalt ofertant și s-a obținut un folos necuvenit pentru societatea administrată de aceasta", se arată într-un comunicat al DNA.

DNA menționează că firma lui Popa nu a respectat contractul, nepredând o serie de obiecte, a căror valoare a fost de peste 213.000 lei.

Pentru ca Letiția Popa să poată încasa, în mod nelegal, plata acestor bunuri pe care nu le livrase și, totodată, să nu poată fi obligată, conform contractului, la plata penalităților, Cristina Teodora Jinga, cu intenție, a determinat membrii comisiei de recepție din care făcea parte și Carmen Irimescu, să semneze un proces verbal antedatat, în cuprinsul căruia s-a menționat, în mod nereal, că acestea fuseseră livrate și a semnat mai multe documente, activități ce au avut ca urmare producerea unui prejudiciu de peste 213.000 lei județului Iași, la care se adaugă contravaloarea penalităților.

"Inculpata Irimescu, cunoscând că reperele respective nu fuseseră livrate autorității contractante, a semnat cu bună știință documentul de efectuare a recepției, antedatat, precum și alte acte. (...) Mai mult, în anul 2015, pentru a ascunde faptele comise și a împiedica tragerea sa și a celorlalte persoane implicate la răspundere penală, a semnat centralizatorul intrărilor și al ieșirilor de materiale de promovare aferente contractului respectiv (...)", se spune în document.

DNA susține că, deși bunurile nu au fost predate CJ Iași decât scriptic, inculpatele Jinga și Irimescu au efectuat demersuri pentru a crea aparența recepționării tuturor reperelor prevăzute în contract, astfel încât să poată fi efectuată plata către firmă.

"În perioada martie — aprilie 2015, Cristian Adomniței, cu intenție directă, le-a ajutat pe inculpatele Jinga și Irimescu, în urma unei înțelegeri prealabile cu acestea, pentru a se evita descoperirea infracțiunilor pe care acestea le comiseseră și tragerea lor la răspundere penală", se arată în comunicatul procurorilor.

Anchetatorii au constatat că, în acest sens, în contextul unei misiuni de audit declanșate cu privire la executarea acestui contract, șeful CJ Iași a efectuat demersuri menite să amâne finalizarea misiunii de audit, să creeze aparența că toate materialele prevăzute în contract fuseseră predate în termenul stabilit, inclusiv că cele 948 albume fuseseră restituite firmei pentru a fi modificate și să creeze timpul necesar pentru ca societatea să le realizeze și să le predea efectiv. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Expert biolog de la Rutgers University subliniază că virusul ar putea să se fi scurs de la Institut…

2 VIDEO Priviți! Aceste specimene tocmai au intrat în țară! Ascultați ce spun!

3 VIDEO Primarul PSD al comunei tulcene Crişan a fost arestat preventiv după ce a fost prins în flagrant luând m…

4 VIDEO Imagini fără precedent pe timp de pace! Priviți imaginile cu căpitanul portavionului USS Theodore Roosev…

5 Profesorul Sarafoleanu / Marii noștri epidemiologi nu sunt puși unde trebuie. Aș vrea să-i văd în jurul președi…

recomandări

Te ia DNA: Laura Corina Georgescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Iată cum te poți cățăra pe turnul Eiffel