Alexandru Rafila: Proiectul de lege privind vaccinarea ar putea fi pus în dezbatere publică în iulie

Alexandru Rafila: Proiectul de lege privind vaccinarea ar putea fi pus în dezbatere publică în iulie

Alexandru Rafila, consilierul ministrului Sănătății și președinte al Societății Române de Microbiologie, a declarat luni că proiectul de lege privind vaccinarea ar putea fi pus în dezbatere publică, probabil, în luna iulie.

"La nivel național cifrele sunt undeva în jur de 88%, mă refer la acoperirea vaccinală pentru principalele vaccinuri incluse în programul național de imunizări. În unele județe și municipiul București valorile sunt îngrijorătoare — undeva la 70%. Cele mai joase valori se înregistrează la vaccinul diftero-tetanos, care se găsește în componența vaccinului hexavalent și vaccinul rubeolo-rujeolă-oreion. În ceea ce privește legea vaccinării, se lucrează și s-au făcut destul de mulți pași în elaborarea unui document care să fie pus în dezbatere publică. Probabil că în cursul acestei veri o să vedeți un astfel de proiect în dezbatere publică. Probabil că în luna iulie", a afirmat Rafila.

Întrebat dacă viitorul proiect de lege va prevedea sancțiuni în cazul părinților care nu își vaccinează copiii, Alexandru Rafila a spus că "sunt lucruri care se discută în acest moment" și nu știe dacă va fi vorba despre sancțiuni directe. "Cu siguranță ținem cont de faptul că cei care sunt în colectivități trebuie să fie protejați", a arătat consilierul ministrului.

Potrivit acestuia, în cazul în care există medici care pledează împotriva vaccinării, Colegiul Medicilor din România ar trebui să ia măsuri.

Cât despre posibilitatea în care copiii nevaccinați să nu mai fie primiți în colectivitate, la grădiniță sau la școală, Alexandru Rafila a răspuns: "Există o discuție în acest sens. Este o măsură care este aplicată în multe țări. Sunt multe țări în care accesul este limitat, probabil că o să găsim o formulă, nu trebuie să neglijăm și dreptul la educație al copiilor care nu poate fi în niciun fel negat".

Președintele SRM a menționat că la Institutul Matei Balș, în ultimele două săptămâni, au existat două cazuri de tetanos la copii care nu fuseseră vaccinați. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...