Alina Gorghiu: Exclud ideea unei asumări de răspundere a Guvernului pe Codul fiscal

Alina Gorghiu: Exclud ideea unei asumări de răspundere a Guvernului pe Codul fiscal

Copreședintele Partidului Național Liberal, Alina Gorghiu, a declarat sâmbătă că exclude ideea unei asumări de răspundere a Guvernului pe Codul fiscal, susținând că un astfel de demers ar fi o bătaie de joc în condițiile în care nu există un consens al forțelor politice pe această proiecție.

"Dorința noastră este ca această dezbatere pe Codul fiscal să aibă loc în Parlament. Eu exclud ideea unei angajări, unei asumări de răspundere din partea premierului, pentru că ar fi o bătaie de joc la adresa populației din România, la adresa mediului de afaceri din România să-ți angajezi răspunderea pe o proiecție în condițiile în care tu nu ai consensul forțelor politice. De ce? Pentru că nu asiguri stabilitatea legislației pe termen mediu și lung. În momentul în care tu nu te-ai înțeles cu restul partidelor politice, în mod cert înseamnă că nu ai vrut să implementezi sau să adopți o parte din viziunea lor în acel cod. Atunci este firesc ca fiecare, în momentul în care va veni la guvernare, să mai facă o modificare", a afirmat Gorghiu, într-o conferință de presă susținută la Târgu Mureș.

Ea a spus că niciodată PNL nu s-a opus ideii de relaxare fiscală și că discuția se poartă între "iresponsabilitatea unui prim-ministru care vrea să-și pună în ramă un cod fiscal doar de dragul de a mai căpăta un titlu de glorie și responsabilitatea instituției prezidențiale și a PNL care știe ce înseamnă să adopți în pripă o măsură și să o compromiți pentru că nu o pregătești".

"Înainte de adoptare am spus același lucru, după adoptare, acum o lună de zile, am spus același lucru: Ponta, vino cu niște studii de impact, vino și arată-ne că aceste măsuri sunt sustenabile, vino și arată mediului de afaceri că nu vom fi obligați să schimbăm dispozițiile adoptate în Codul fiscal pentru că tu nu pregătești sistemul. Nu este nimic nou, este doar capcana comunicării publice pe care PSD o practică. De aceea noi suntem obligați să fim responsabili și, cu riscul de a fi nevoiți să explicăm de o mie de ori același lucru, o s-o facem și vom duce dezbaterea în Parlament. Este un șantaj lamentabil, ridicol, ceea ce face Victor Ponta. Să ameninți că-ți angajezi răspunderea sau că dai OUG atunci când opoziția te provoacă la dezbatere în Parlament mie mi se pare un semn de slăbiciune al omului politic Victor Ponta, nu că ar fi primul semn de slăbiciune", a susținut Gorghiu.

Potrivit acesteia, Victor Ponta și-a asumat răspunderea să nu mai facă modificări ale legislației fiscale prin ordonanță de urgență, însă, "cu toate acestea, este campion la numărul de OUG date pe Codul fiscal".

Copreședintele PNL a precizat că nu poate să cadă în capcana pe care Victor Ponta ar întinde-o opoziției "pentru că se smiorcăie și se lamentează pe pagina de Facebook" și să spună repede "da, vom face cum vrea Victor Ponta".

În opinia Alinei Gorghiu, dezbaterea privind Codul fiscal ar fi mai simplă decât pare, că s-a creat "o mică dramoletă" și că ieșirile premierului pe Facebook "nu substituie o dezbatere serioasă pe o lege atât de importantă cum este reforma fiscală în România".

"Cele mai importante instituții ale puterii executive — Guvernul și Administrația Prezidențială — au un punct de vedere diferit pe Codul fiscal. Este atributul Guvernului să elaboreze un proiect, este rolul Parlamentului să-l dezbată și atributul constituțional al Președinției să întoarcă la reexaminare un proiect care consideră că nu are suficiente justificări pentru a putea fi promovat în prima fază. PNL și Președinția au spus, și nu o dată, că suntem adepții ideii de relaxare fiscală, dar ideea de relaxare fiscală poate fi compromisă atunci când sistemul nu este suficient pregătit", a explicat Gorghiu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Dănuț Lupu, condamnat la 7 luni și 10 zile de închisoare cu executare. „Mergem înainte, ce să facem”

2 Surpriza de la Cotroceni / „Vreau să-i strâng mâna” / Pe cine a vrut să întâlnească în mod special Regele Charles al III-lea

3 Când oamenii văd la televizor că se poate / O poveste din România reală. Cu una care se visa procuror și alta care a devenit penală...

4 Denisa de la „Bambi” povestește cum a ajuns milionară în euro

5 Se pregătește recunoașterea oficială a existenței extratereștrilor? NASA analizează peste 800 de fenomene inexplicabile