Angajaţii din Portul Constanţa vor protesta faţă de un transfer de acţiuni la Primărie

Angajaţii din Portul Constanţa vor protesta săptămâna viitoare, de luni până miercuri, faţă de procedura de transfer a acţiunilor de la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime către Primăria Constanţa, anunţă lideri de sindicat, urmând ca protestele să fie reluate după europarlamentare.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare, Mircea Burlacu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că protestele vor începe luni şi se vor încheia miercuri, urmând să fie reluate după alegerile europarlamentare.

El a precizat că aceste acţiuni vor dura până când se va renunţa la procedura de transfer a 13 la sută din acţiunile portului către Consiliul Local Constanţa.

"În ceea ce priveşte Federaţia am iniţiat demararea acţiunilor de protest în faţa Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa, începând de luni, timp de trei zile. Le suspendăm apoi până la finalizarea procesului de alegeri ca să nu fim acuzaţi că încercăm să boicotăm într-un fel procesul de alegeri europarlamentare, după care reluăm acţiunile de protest până când vom reuşi să sensibilizăm sau să determinăm factorul politic să ia o hotărâre normală în spiritul interesului naţional şi nu al unui interes retrâns, local. Protestele vor dura două ore, între 7.00 şi 9.00 dimineaţa, se vor desfăşura paşnic şi la acestea vor fi prezente cel puţin 100 de persoane", a declarat Mircea Burlacu.

El a precizat că în cazul în care acţiunile de protest nu vor avea succes, nu exclude luarea unei măsuri radicale, respectiv oprirea lucrului în Portul Constanţa.

Burlacu a mai spus că operatorii portuari au avut recent o întâlnire cu ministrul Transporturilor, Dan Şova, căruia i-au solicitat să le explice motivul acestui transfer de acţiuni, răspunsul lui Şova fiind că decizia este una politică.

Liderul de sindicat a precizat că majoritatea porturilor din Europa sunt deţinute de stat, cu două excepţii, Rotterdam şi Hamburg.

Mircea Burlacu a afirmat că operatorii portuari au solicitat o întâlnire cu premierul Victor Ponta pe această temă, dar au fost refuzaţi.

De asemenea, el a spus că există o Hotărâre de Guvern prin care se va face acest transfer, dar că notele de fundamentare care o însoţesc o contrazic.

"Am aflat despre o Hotărâre de Guvern mai nouă, discutată şi fundamentată de către direcţiile din cadrul Ministerului Transporturilor. Este pentru prima dată după 1990 când un act normativ este contrazis de notele de fundamentare care îl însoţesc, care ar fi trebuit să justifice hotărârea luată. Direcţiile de specialitate o contrazic şi nu o asumă. Am aflat din spaţiul public că acea hotărâre a fost semnată, dar nu am găsit-o", a menţionat Mircea Burlacu.

Pe de altă parte, omul de afaceri Gabriel Comănescu, prezent la conferinţa de presă,a declarat că primarul Radu Mazăre încearcă să creeze o confuzie în rândul cetăţenilor, spunând că locuitorii municipiului vor continua să plătească un preţ mare la gigacalorie dacă nu trec aceste acţiuni la autoritatea locală.

"În discursurile sale vădit calomnioase, primarul municipiului Constanţa creează intenţionat o confuzie generală în rândul opiniei publice, încercând să deturneze atenţia de la incapacitatea autorităţii locale de a asigura dezvoltarea municipiului şi de a realiza minimele măsuri de protecţie socială către o pseudo-problemă - justificarea neîntemeiată a intenţiei de preluare a unor participaţii suplimentare la APMC. Prin discursurile sale manipulatoare se creează aparenţa că locuitorii Constanţei vor continuat să plătească un preţ mare la gigacalorie din cauza opoziţiei membrilor «Organizaţiei Patronale» pe care îi numeşte peiorativ «milionarii din port». Se induce astfel şi ideea că locuitorii Constanţei nu vor putea beneficia de subvenţie tocmai pentru că aceşti «milionarii din port» se opun transferului de acţiuni", a afirmat Gabriel Comănescu.

El a mai spus că nu sunt adevărate afirmaţiile lui Radu Mazăre potrivit cărora operatorii portuari beneficiază de chirii de 0,02 euro/mp şi că aceste chirii nu au mai fost majorate de 20 de ani.

El a precizat că o majorare a tarifelor portuare ar duce la majorarea costurilor de operare şi prin urmare la diminuarea traficului de mărfuri, care reprezintă principala sursă venituri a Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa.

"Considerăm că suntem îndreptăţiţi să credem că vehemenţa nejustificată a primarului Mazăre de a dobândi controlul asupra Portului Constanţa se poate explica prin faptul că acesta are un interes direct şi personal pe care noi nu-l cunoaştem", a menţionat Gabriel Comănescu.

Operatorii portuari solicită Guvernului ca structura acţionariatului Portului Constanţa să rămână neschimbată, portul fiind un obiectiv strategic de interes naţional, motiv pentru care nu poate ieşi de sub autoritatea statului. De asemenea, dacă statul pierde pachetul majoritar nu va mai putea fi garantul implementării politicilor portuare şi îndeplinirii obligaţiilor ce îi revin conform acordurilor şi convenţiilor internaţionale în care România este semnatară, susţin operatorii portuari.

Conferinţa de presă de a fost organizată de către Organizaţia patronală "Operatorul portuar" Constanţa, care reuneşte 33 de companii unde îşi desfăşoară activitatea peste 6.000 de angajaţi, reprezentând un procent de peste 50 la sută din numărul total de persoane angajate pe domeniul portuar.

Companiile membre ale "Operatorului portuar" contribuie cu peste 85 la sută la veniturile Adminstraţiei Porturilor Maritime Constanţa, iar contribuţia acestora la bugetul de stat în ultimii trei ani a fost de 45 de milioane de euro.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, declara, marţi, că foarte mulţi operatori din Portul Constanţa doresc transferul de acţiuni de la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime către Primărie, iar cei care se opun vor ca monopolul să fie păstrat şi "să plătească aproape nimic la stat".

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Şeful spitalului principal din Wuhan a murit de infecţie cu coronavirus. Partidul ar vrea să amâne Congresul d…

2 VIDEO Priviți, presa americană independentă continuă să publice imagini cu adevărul din China

3 Nu vă lăsați manipulați de mafia securistă!

4 Udrea / Eram în topul politicienilor care conduc astăzi țara și chiar Europa, dacă nu era un plan ticluit afară…

5 PSD lăcrimează / Carmen Dan, Manda, Codrin Ștefănescu și Mitralieră când îl văd pe Dragnea adus cu cătușe...

recomandări

Te ia DNA: Marian Pirnea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cea mai rapidă mașină din lume e aproape gata