ANM: Temperaturile vor fi apropiate de normele climatologice în următoarele trei luni, iar precipitațiile vor fi excedentare

ANM: Temperaturile vor fi apropiate de normele climatologice în următoarele trei luni, iar precipitațiile vor fi excedentare

Temperaturile vor fi apropiate de normele climatologice în următoarele trei luni, în partea de sud a țării, și sub aceste norme în restul țării, iar precipitațiile vor fie excedentare, cu excepția lunii iunie, când acestea sunt estimate a fi sub mediile multianuale, în partea de sud a țării, potrivit prognozei meteorologice pentru intervalul aprilie - iunie 2015, publicată de Administrația Națională de Meteorologie.

În aprilie, valorile termice vor fi apropiate de mediile climatologice în sud-estul țării și local în sud, dar se vor situa sub normalul perioadei în restul regiunilor. Pentru luna aprilie, media multianuală lunară de temperatură în România este de 9,3 grade Celsius. În aceeași lună, cantitățile lunare de precipitații vor fi excedentare mediei multianuale, de 51,3 litri/metru pătrat, în centrul și nordul țării și local în restul teritoriului.

În luna mai, temperatura aerului va fi apropiată de normalul climatologic în sud-est și local în sudul și vestul țării, iar în celelalte regiuni va avea valori sub media multianuală a perioadei, care este de 14,9 grade Celsius. În materie de precipitații, acestea vor fi excedentare în cea mai mare parte a țării, exceptând regiunile sud-estice și sudice, unde se vor situa, în general, în apropierea mediilor multianuale, de 66,5 litri/metru pătrat.

Potrivit prognozei, iunie vine cu temperaturi apropiate de mediile climatologice, de 18,3 grade Celsius, în cea mai mare parte a țării. Cantitățile lunare de precipitații se vor situa sub normele multianuale în sudul, sud-estul și estul teritoriului, iar în regiunile centrale și nordice sunt posibile, local, cantități peste aceste norme, de 84,5 litri/metrul pătrat.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Interlopul Cătălin Mavrichie, asasinul lui „Caiac”, va fi eliberat condiționat după 13 ani de detenție

2 Cum își amenințau victimele interlopii Kiss și Gumi / Amănunte terifiante

3 Scandalul banilor furați de securiști ia amploare / Dezvăluirile istoricului Mădălin Hodor

4 Român prins după zece ani, graţie unui hamburger lăsat la locul faptei. A fost depistat cu ajutorul probei ADN

5 Să nu întrebați cine este prostul din poza asta...