ANM: Vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit în perioada 8-21 iunie,dar sunt așteptate și episoade de instabilitate

ANM: Vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit în perioada 8-21 iunie,dar sunt așteptate și episoade de instabilitate

Regimul termic va fi unul mai cald decât în mod obișnuit în următoarele două săptămâni, însă vor fi și intervale de timp cu instabilitate atmosferică, reiese din prognoza Administrației Naționale de Meteorologie /ANM/, valabilă pentru perioada 8-21 iunie, publicată luni.

În Banat, vremea va fi călduroasă, cu maxime termice în jurul a 30 de grade în majoritatea zilelor, cu cele mai ridicate valori în perioada 14-15 iunie. Doar spre sfârșitul intervalului va fi posibilă o scădere ușoară de temperatură, dar și atunci se vor înregistra valori peste mediile climatologice specifice. Minimele termice vor fi de asemenea mai ridicate decât cele obișnuite ale datei, în medie de 15-17 grade, valori chiar mai ridicate fiind de așteptat la mijlocul lunii. Fenomene asociate instabilității atmosferice se vor semnala pe areale restrânse în cursul după-amiezelor, iar pentru intervalul 16-18 iunie va crește probabilitatea pentru averse mai frecvente și local mai însemnate cantitativ.

În Crișana, vremea va fi călduroasă în mare parte a regiunii, cu maxime termice în jurul a 30 de grade în majoritatea zilelor, cu cele mai ridicate valori în perioada 14-15 iunie. Spre sfârșitul intervalului va fi posibilă o scădere ușoară de temperatură, valorile menținându-se totuși peste mediile climatologice specifice. Minimele termice vor fi, de asemenea, mai ridicate decât cele obișnuite ale datei, de 14-16 grade în medie regională, valori chiar mai ridicate fiind de așteptat la jumătatea lunii. Fenomene asociate instabilității atmosferice se vor semnala pe areale restrânse în cursul după-amiezelor, iar pentru intervalul 15-18 iunie va crește probabilitatea pentru averse mai frecvente și local mai însemnate cantitativ.

În Transilvania, pe parcursul celor două săptămâni, se va menține o vreme caldă, cu medii regionale ale maximelor de 26-29 de grade, valori chiar mai ridicate urmând a se înregistra în perioada 13-15 iunie. Temperaturile minime se vor situa, în general, peste normele climatologice, fiind în medie de 10-14 grade, cu valori ușor mai mici în primele nopți în zonele depresionare. Probabilitatea de apariție a fenomenelor asociate instabilității atmosferice va fi mai mare în după-amiază zilelor de 10 și 11 iunie, dar și în intervalul 15-18 iunie, atunci când aversele pot fi mai frecvente.

Pentru zona Maramureș, deși sunt anticipate fluctuații termice de la o zi alta, intervalul va fi caracterizat în ansamblu de o vreme caldă, în special în jurul datei de 14 iunie, astfel că maximele vor fi în medie de 26 la 30 de grade, iar minimele de 13-15 grade. În cursul după-amiezelor, instabilitatea atmosferică se va manifesta pe spații restrânse, fiind posibile averse mai frecvente și, izolat, mai însemnate cantitativ în perioada 16-17 iunie.

În Moldova, regimul termic se va menține în mare parte a intervalului peste cel climatologic specific, astfel că vremea va fi local călduroasă, media maximelor la nivelul întregii regiuni fiind de 27-31 de grade, iar a minimelor de 13-16 grade, valori chiar mai ridicate fiind posibile în jurul datei de 15 iunie. Chiar dacă instabilitatea atmosferică se va manifesta local, în special în zilele de 10 și 11 iunie, iar în puncte izolate se pot înregistra cantități de apă mai însemnate, regimul pluviometric la nivelul regiunii se menține în general deficitar, cel puțin pe parcursul primei săptămâni. Ploi pe spații ceva mai extinse sunt estimate în jurul datei de 16 iunie.

În toată regiunea Dobrogei, vremea va fi caldă pe tot parcursul intervalului, dar în mod special în perioada 14-16 iunie. Astfel, valorile maxime vor fi, în medie, de 26-29 de grade, iar minimele de 15-19 grade. Instabilitatea atmosferică va determina averse locale, în special în jurul datelor de 10 și 16 iunie, dar pe ansamblu regimul pluviometric se va menține deficitar.

În Muntenia, pe parcursul celor două săptămâni de prognoză, se va menține o vreme caldă, cu medii ale maximelor de 28-31 de grade, valori chiar mai ridicate urmând a se înregistra în perioada 14-15 iunie. Temperaturile minime se vor situa, în general, peste normele climatologice, fiind în medie de 13-16 grade. Instabilitatea atmosferică se va manifesta în special în după-amiezele de 10 și 11 iunie și, din nou, în jur de 16 iunie, când aversele se vor semnala local. În restul intervalului însă, probabilitatea de ploaie va fi destul de redusă.

În Oltenia, de-a lungul celor două săptămâni, vremea se va menține caldă, astfel că vor fi maxime în medie de 27-31 de grade, valori chiar mai ridicate urmând a se înregistra în perioada 14-15 iunie. Temperaturile minime se vor situa, în general, peste normele climatologice, fiind de 13-17 grade, medie regională. Instabilitatea atmosferică se va manifesta în orele după-amiezelor, în special în zilele de 10 și 11 iunie și, din nou, în perioada 15-17 iunie, când aversele se vor semnala pe spații relativ extinse, iar izolat vor fi posibile cantități de apă mai însemnate.

La munte, pe tot parcursul intervalului, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit în această perioadă din an, astfel că vor fi, în medie, valori maxime de 17-20 de grade și minime de 8-11 grade, pentru perioada 14-15 iunie fiind posibile temperaturi chiar și mai ridicate. Instabilitatea atmosferică se va manifesta în special în zilele de 10 și 11 iunie, dar și în perioada 15-17 iunie, când aversele se vor semnala pe spații mai extinse și vor fi posibile cantități de apă mai însemnate.

Estimarea temperaturilor este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, menționează ANM. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale