Arma secretă a Marinei Române a ajuns piesă de muzeu

Arma secretă a Marinei Române a ajuns piesă de muzeu

Arma secretă a Marinei Române a ajuns piesă de muzeu / FOTO: militar.infomondo.ro

Singurul submarin din dotarea Armatei Române, „Delfinul”, a fost una dintre vedetele Zilei Porţilor Deschise în portul militar Constanţa - eveniment organizat, sâmbătă, în preambulul Zilei Marinei Române. A fost prima dată de la achiziţionarea submersibilului când autorităţile au permis accesul publicului în interiorul submarinului, astfel că mii de constănţeni şi turişti au făcut coadă pentru a coborî în interiorul navei de luptă, scrie cugetliber.ro.

Cu toţii au privit curioşi sala torpilelor, postul de comandă, cabina comandantului, mica bucătărie, în timp ce membrii echipajului explicau că toată aparatura de la bord este în perfectă stare de funcţionare şi că, în orice moment, submarinul s-ar putea scufunda. Dar îi lipsesc acumulatorii, fără de care nu se poate deplasa nici la suprafaţă, darămite să mai coboare şi în adâncuri.

„Se poate scufunda până la 300 de metri, poate atinge o viteză de 17 noduri la imersiune şi de 10 noduri la suprafaţă. Este un submarin foarte silenţios, foarte greu de detectat de navele de suprafaţă şi de celelalte submarine, datorită învelişului de cauciuc, care îl face aproape imposibil de depistat de sonar. De altfel, este supranumit «The Black Hole» (Gaura Neagră)”, ne-a explicat căpitan - comandor Adrian Sia, unul dintre cei mai vechi membri ai echipajului.

„Multă lume crede că acest submarin este nefuncţional, ruginit. Nu este aşa. Noi intrăm în el îmbrăcaţi în alb, ieşim la fel, iar totul merge foarte bine”, a adăugat marinarul. Impresionaţi au fost şi vizitatorii străini care, de-a lungul timpului, i-au trecut pragul, semn că echipajul rămas să se preocupe de întreţinerea submersibilului şi-a făcut bine treaba.
Anul viitor se împlinesc 20 de ani de când submersibilul stă legat de cheu, într-o dană a portului militar Constanţa. Două decenii de când nu s-a mai scufundat, de când nu a mai ieşit în larg, în exerciţii tactice. Două decenii de când statul român se poate lăuda că deţine un sub-marin… doar pe hârtie!

Sursa: realitatea.net

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Vai, a luat pisi COVID și-i pute la minister! „Avem un pişat de spirt pe etaj“

2 Ilie Bolojan dă afară jumătate din angajaţii Consiliului Judeţean Bihor. Unii nici nu aveau loc prin birouri

3 Proștii votează, cefele groase din Servicii încasează / Fiul unui general STS ajuns liberal, contracte grase cu…

4 Să rămână scris / Trump va câștiga mai categoric decât în 2016!

5 Din culisele cluburilor de noapte. Aceleași tehnici se folosesc și-n România