Arma secretă a Marinei Române a ajuns piesă de muzeu

Arma secretă a Marinei Române a ajuns piesă de muzeu

Arma secretă a Marinei Române a ajuns piesă de muzeu / FOTO: militar.infomondo.ro

Singurul submarin din dotarea Armatei Române, „Delfinul”, a fost una dintre vedetele Zilei Porţilor Deschise în portul militar Constanţa - eveniment organizat, sâmbătă, în preambulul Zilei Marinei Române. A fost prima dată de la achiziţionarea submersibilului când autorităţile au permis accesul publicului în interiorul submarinului, astfel că mii de constănţeni şi turişti au făcut coadă pentru a coborî în interiorul navei de luptă, scrie cugetliber.ro .

Cu toţii au privit curioşi sala torpilelor, postul de comandă, cabina comandantului, mica bucătărie, în timp ce membrii echipajului explicau că toată aparatura de la bord este în perfectă stare de funcţionare şi că, în orice moment, submarinul s-ar putea scufunda. Dar îi lipsesc acumulatorii, fără de care nu se poate deplasa nici la suprafaţă, darămite să mai coboare şi în adâncuri.

„Se poate scufunda până la 300 de metri, poate atinge o viteză de 17 noduri la imersiune şi de 10 noduri la suprafaţă. Este un submarin foarte silenţios, foarte greu de detectat de navele de suprafaţă şi de celelalte submarine, datorită învelişului de cauciuc, care îl face aproape imposibil de depistat de sonar. De altfel, este supranumit «The Black Hole» (Gaura Neagră)”, ne-a explicat căpitan - comandor Adrian Sia, unul dintre cei mai vechi membri ai echipajului.

„Multă lume crede că acest submarin este nefuncţional, ruginit. Nu este aşa. Noi intrăm în el îmbrăcaţi în alb, ieşim la fel, iar totul merge foarte bine”, a adăugat marinarul. Impresionaţi au fost şi vizitatorii străini care, de-a lungul timpului, i-au trecut pragul, semn că echipajul rămas să se preocupe de întreţinerea submersibilului şi-a făcut bine treaba.
Anul viitor se împlinesc 20 de ani de când submersibilul stă legat de cheu, într-o dană a portului militar Constanţa. Două decenii de când nu s-a mai scufundat, de când nu a mai ieşit în larg, în exerciţii tactice. Două decenii de când statul român se poate lăuda că deţine un sub-marin… doar pe hârtie!

Sursa: realitatea.net


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu