Bacău: Primarul Stavarache, condamnat în primă instanță la trei ani de închisoare cu suspendare

Bacău: Primarul Stavarache, condamnat în primă instanță la trei ani de închisoare cu suspendare

Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău, a fost condamnat, marți, de o instanță a Tribunalului Județean Bacău la o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare pentru acuzația de tentativă de abuz în serviciu stipulată într-un dosar privind alocarea ilegală de apartamente.

Sentința judecătorilor mai consemnează în același caz o pedeapsă tot de trei ani de închisoare cu suspendare pentru Gheorghe Muntianu, fost șef al Serviciului administrare fond locativ și îndrumare asociații de proprietari din cadrul Primăriei Bacău, acuzat de tentativă la abuz în serviciu, uz de fals și conflict de interese, și de doi ani de închisoare cu suspendare pentru Gavril Pircu, director executiv al Direcției patrimoniu din cadrul primăriei, învinuit de tentativă la abuz în serviciu. 

Cei trei condamnați, dar și procurorii DNA Bacău pot face apel în 10 zile.

În rechizitoriul întocmit, procurorii subliniau faptul că Gheorghe Muntianu și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, repartizându-și o locuință din fondul locativ de stat aflat în administrarea Consiliului Local Bacău, în vederea achiziționării acesteia. Prin aceasta, funcționarul urmărea să obțină, potrivit procurorilor, "un avantaj patrimonial' prin achiziționarea la un preț derizoriu. Tranzacția nu s-a efectuat, formalitățile de vânzare-cumpărare a apartamentului fiind oprite.

'La data de 13 iunie 2008, (Georghe Muntianu n.a.) a întocmit și semnat documentul prin care și-a repartizat, în vederea închirierii, un apartament compus din 2 camere situat în Bacău, locuință din fondul locativ de stat. Aceasta în condițiile în care Comisia socială nu întocmise ordinea de prioritate a solicitanților de locuințe și în lipsa unei hotărâri a Consiliului Local Bacău prin care să-i fie repartizată o locuință socială sau din fondul locativ de stat. La aceeași dată, și-a verificat propria cerere prin care solicita repartizarea unei locuințe, confirmând că îndeplinește condițiile legale pentru a fi aprobată, în împrejurările în care la cerere nu erau atașate documente care să ateste venitul obținut și, mai mult, nu îndeplinea condiția de venit pentru accesul la locuință socială sau din fondul locativ de stat, prevăzută de lege', se arată în rechizitoriul DNA Bacău.

Procurorii au mai consemnat faptul că în aceeași zi, în calitate de director executiv al Direcției patrimoniu, Pircu Gavril a semnat pentru subalternul său, Muntianu Gheorghe, repartiția apartamentului sus menționat, iar Stavarache Romeo, în calitate de primar al municipiului Bacău, a aprobat-o.

Procurorii mai consemnează că "la data de 01.08.2008, între Municipiul Bacău, prin primar, și inculpat a fost încheiat contractul de închiriere având ca obiect locuința menționată (...) Ulterior, Muntianu Gheorghe a formulat și o cerere de cumpărare a apartamentului înregistrată la Primăria Bacău la 06.01.2009, la care a depus o adeverință, fără dată, emisă de o Asociație de Proprietari. În cuprinsul acestui înscris se menționează, în mod nereal, că Muntianu Gheorghe nu are debite, deși în perioada respectivă acumulase datorii aferente apartamentului respectiv. Adeverința a fost folosită în vederea dovedirii îndeplinirii condițiilor de cumpărare a locuinței', au mai afirmat procurorii.

Pe 25 februarie 2009, primarul Romeo Stavarache a aprobat încheierea contractului de vânzare-cumpărare, ca urmare a solicitării formulate de Gheorghe Muntianu în cadrul audiențelor, deși cererea acestuia, au mai spus procurorii, nu fusese verificată de compartimentele de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Bacău, iar la acest document nu au fost anexate înscrisurile care dovedeau calitatea de chiriaș și îndeplinirea obligațiilor rezultate din această calitate.

'Toate acțiunile inculpatului Muntianu Gheorghe au fost subsumate scopului urmărit de acesta, respectiv cumpărarea unei locuințe din fondul locativ de stat al Municipiului Bacău, la un preț derizoriu. Formalitățile de vânzare-cumpărare au fost însă oprite ca urmare a demarării cercetărilor în cauză. Începând cu data de 30.09.2012, Primăria municipiului Bacău a procedat la rezilierea contractului de închiriere nr. 220306/01.08.2008', au mai acuzat procurorii DNA Bacău.

Pe timpul procesului, primarul Romeo Stavarache a respins acuzațiile DNA, menționând că fapta pentru care era acuzat "nu există și n-a existat niciodată", ca urmare a acțiunii sale.

"Am dispus personal rezilierea contractului de închiriere și stoparea procedurii de încheiere a contractului de vânzare-cumpărare a unui apartament. Precizez că fapta pentru care sunt trimis în judecată și anume ' tentativă la abuz în serviciu', pe motiv caă s-ar fi creat un presupus prejudiciu în urma încheierii unui contract de vânzare-cumpărare pentru un apartament, nu există, întrucât nici contractul de închiriere și nici contractul de vânzare nu au fost niciodată semnate de mine. În momentul în care dosarul a ajuns la DNA, luasem toate măsurile ca acel contract de închiriere să fie reziliat, iar perfectarea contractului de vânzare-cumpărare sa fie stopat", a afirmat Romeo Stavarache, la momentul trimiterii în judecată. AGERPRES 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ultimele informații din sondaje / PNL este pe trend crescător / PSD băltește la 25 / 26% / Mari emoții în zona partide…

2 VIDEO Drumul Expres Craiova - Pitești / Imagini din dronă cu tronsonul unde românii de la UMB lucrează în forță

3 Un jeg / „A mințit cu nerușinare” / Acuzaţii grele la adresa lui Dumitru Coarnă, viitor parlamentar PSD

4 Așa o fi? Judecați voi!

5 FOTO Ea este mama Antoniei / Bunica Denise Iacobescu, la 53 de ani