Băsescu: Iohannis a procedat corect trimițând înapoi Parlamentului Codul fiscal; reducerea TVA, prea abruptă

Băsescu: Iohannis a procedat corect trimițând înapoi Parlamentului Codul fiscal; reducerea TVA, prea abruptă

Fostul șef al statului Traian Băsescu a declarat, duminică, la Alba Iulia, la o întrunire a Partidului Mișcarea Populară, că președintele Klaus Iohannis a procedat corect trimițând Codul fiscal înapoi Parlamentului, opinând că reducerea de TVA ar fi prea abruptă.

"Nu pot să nu fiu corect. Mi se pare reducerea de TVA prea abruptă și că o reducere ponderată, urmărind efectele, este soluția. Din acest punct de vedere, președintele Iohannis a procedat corect. Cei care nu au procedat corect au fost PNL-iștii, care puteau să corecteze lucrurile odată cu bugetul de stat, pentru că legea, Codul fiscal, nu intra în vigoare acum și puteau să introducă un amendament de amânare a reducerii cu cinci procente a TVA-ului — îl reduceau cu două, cu unul, cu trei, odată cu legea bugetului de stat. Deci, cred că președintele Iohannis a procedat corect trimițând codul înapoi", a afirmat Traian Băsescu.

El a adăugat că astfel s-a generat o dezbatere, una consistentă, făcută de economiști cu abordări diferite.

"Orice creștere exagerată bazată pe consum duce la colaps. România nu poate susține acum o creștere economică mai mare de 3,5 — 4 procente. O creștere de 7, 8 procente cum atinsesem în 2008 nu este decât vestitorul colapsului care urmează", a susținut fostul șef al statului.

Potrivit lui Băsescu, România poate să susțină acum o creștere credibilă de 3,5 — 4 procente. "Și bine ar fi ca această creștere să nu se obțină pe consum, ci să se obțină pe dezvoltare. Ce justificare are Guvernul Ponta că a făcut absorbție până la 53% pe proiectele lăsate de Emil Boc? De trei ani încoace nu s-a semnat niciun contract important pentru vreun tronson de autostradă, iar România pierde la sfârșitul anului 7,5 miliarde de euro din bani europeni. Și pentru asta nu vine niciun DNA", a declarat Băsescu.

El a spus despre liberali că ar fi de un "ridicol total" în ceea ce privește problema Codului fiscal. "Aici, oamenii ăștia sunt de un ridicol total. Mi-aduc aminte când îi săreau în cap lui Victor Ponta că nu-i bine reducere de la 24 la 20% la TVA și trebuie de la 24 la 19%. Până la urmă, Ponta a coborât la mintea lor și le-a dat 19 la TVA în Codul fiscal. Au votat în unanimitate Codul fiscal, iar acum liberalii s-au răsucit", a completat fostul președinte.

În context, el a adus în discuție mărirea salariilor profesorilor cu 50%, lege pe care a promulgat-o fără să obiecteze. "Dar, atunci, PD-ul, în care eram și al cărui lider eram, a votat alături de PSD creșterea cu 50% a salariilor profesorilor. Am fost tentat să întorc legea înapoi la Parlament. Atunci s-a cerut toată conducerea PD la mine să nu fac asta, pentru că ei au dat un vot angajament", a explicat fostul șef al statului.

Traian Băsescu a susținut că, în comparație cu PD-ul, PNL-ul este mult mai flexibil și mai fără coloană vertebrală. "PNL-ul este un partid moluscă, care-și agită coloana vertebrală în funcție de curentul, vântul care bate de la Cotroceni sau de oriunde. În locul lor mi-aș fi menținut punctul de vedere, pentru că au și cerut să se reducă la 19%, și rămânea să-și asume pe urmă la buget prostia pe care au votat-o. Mai aveau șansa să-și corecteze prostia la bugetul de stat pe 2016", a afirmat el.

Fostul președinte a precizat că spune aceste lucruri pentru că despre PDL se afirma că a fost un partid cu care ar fi făcut ce a vrut. "Nu am făcut ce am vrut. De cele mai multe ori, au făcut ce au vrut ei și de asta uneori lucrurile au ieșit prost. Dar, în mod categoric și când a fost la o adică, am făcut cu ei ce a trebuit", a spus el.

Traian Băsescu a afirmat că nu ar fi "vărsat" niciodată PDL-ul în PNL. "Un partid care a dat țării de două ori primar general și de două ori președintele României nu-și poate nega istoria pentru un partid care nu dăduse niciodată până la ora aceea președinte", a adăugat el.

Băsescu a participat duminică la Alba Iulia la Conferința Regională Centru a PMP, la care au fost prezenți sute de delegați din Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...