Bihor: 15 mineri de la Băița au intrat în greva foamei

Bihor: 15 mineri de la Băița au intrat în greva foamei

Un număr de 15 mineri de la Băița au intrat luni în greva foamei, începând cu ora 15.00, a declarat pentru AGERPRES Gheorghe Pintea, managerul Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Bihor. 'Am dispus ca o ambulanță tip C, cu medic, să se deplaseze la fața locului pentru ca oamenii să fie evaluați până la ora 19.00 pentru a ști care este starea lor de sănătate, ce boli au, ce vârstă etc. Deocamdată sunt 15 care au anunțat că intră în greva foamei. Sunt 14 bărbați și o femeie, din rândul angajaților care protestează la suprafață, nu cei din subteran,' a declarat Gheorghe Pintea.

Protestele minerilor de la Mina Băița au început marți, 25 august, când 11 mineri s-au baricadat în subteran. A doua zi, s-au alăturat acestora și alții, astfel încât, în prezent, în jur de 50 de mineri, atât de la firma de stat Băița SA, cât și de la una privată, se află în continuare în subteran, iar alți angajați ai companiei de stat protestează, în semn de solidaritate, la suprafață.

Minerii solicită să își poată continua activitatea la exploatarea de calcar, întreruptă de ANRM. De asemenea, protestatarii au solicitat oficialilor de la Ministerul Economiei și de la ANRM să vadă, la fața locului, condițiile de muncă.

'Ei protestează pentru drepturile Băiței Bihor privind exploatarea de calcar și pentru avizul de calcar ce a fost retras de ANRM. Iar cei de la African Resources protestează pentru asocierea pe licența de exploatare a minereurilor polimetalice,' a declarat, pentru AGERPRES, Ovidiu Dăescu, directorul Băița SA.

Doi reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) s-au deplasat joi, 27 august, în zonă, dar nu s-au întâlnit cu minerii, ci doar cu persoane din conducerea societăților, la sediul Băița din Ștei. Minerii au anunțat pentru ziua de luni, că începând cu ora 15,00 vor intra în greva foamei, până când "dreptul lor de a munci le va fi respectat", adică până la reluarea exploatărilor.

Ministerul Economiei a precizat, într-un comunicat, că, din anul 2004 și până în prezent, firma S.C. Băița Bihor S.A exploatează calcar, prin exploatarea zăcămintelor de suprafață în baza acordului de asociere pe licența de exploatare nr. 999/1999, care este o licență doar de exploatare minereuri de adâncime.

'Cu toate că știau că obțin dreptul de exploatare calcar prin asocierea asupra licenței de exploatare nr 999/1999 doar asupra zăcămintelor de adâncime, reprezentanții S.C Băița Bihor S.A au extras din carierele de suprafață aproape 500.000 de tone de calcar, însușindu-și astfel fără drept profitul realizat prin această acțiune. Și această posibilă faptă de natură penală a fost sesizată organelor judiciare competente,' se arată în comunicatul ministerului.

Ministerul Economiei a sesizat Direcția Națională Anticorupție privind asocierea dintre S.C. Băița S.A., societate publică aflată în portofoliul MECT și societatea privată Băița Bihor S.A., având în vedere existența unor indicii rpivind săvârșirea unor fapte de natură penală.

La rândul ei, ANRM a solicitat firmelor implicate în exploatarea de la Băița să facă demersurile legale pentru a obține licența sau permisul de exploatare la suprafață a calcarului, deoarece din 2005 până în 2013 aceste firme au exploatat 'în afara legii'.

Activitatea companiei de stat SC Băița SA, care are 180 de angajați, este dependentă de cea a firmelor private SC Băița Bihor SA și African Resources (fostă Mineral Mining), care au 79, respectiv 36 angajați, cele două firme private având contracte de întreținere a echipamentelor și de evacuare a apei din galerii cu firma de stat. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiitoarea l-a înșelat pe Dragnea! Încornoratul și-a făcut bagajele și a părăsit casa cumpărată cu banii lui

2 Misterul anului / Cine este bărbatul căruia îi făcea sex oral țiitoarea în filmulețul trucat care l-a enervat pe…

3 Așa arată decăderea unei dive...

4 Rusia, la granițele României? / Manevra președintelui nu mai pare atât de revoltătoare, nu-i așa?

5 Scandalul falsului sex oral / „Nu este o gogoriță de cancan, este real și s-ar putea să se transforme într-o che…