Botoşani/DNA-ul răscoleşte zeci de mari fermieri

Botoşani/DNA-ul răscoleşte zeci de mari fermieri

În jur de o sută de dosare privind acordarea subvenţiilor la marii fermieri din judeţ au fost ridicate de Direcţia Naţională Anticorupţie Suceava de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Este vorba de agricultori care au minim 50 de hectare de teren.

Nume grele vizate de anchetă

Cele aproximativ o sută de dosare nu presupun şi tot atâţia fermieri, ci doar în jur de 40 şi asta pentru că, în cazul unora dintre ei s-au solicitat documente atât pentru subvenţia acordată în zootehnie, pe cap de animal, cât şi pentru cea pe suprafaţă. Vizaţi de anchetă sunt oameni de afaceri cu nume sonore, pe lângă Florea Ţurcanu, tatăl preşedintelui Consiliului Judeţean Botoşani şi Ionică Nechifor, directorul de la Staţiunea de Cercetare Popăuţi, fiind ridicate actele şi pentru societăţile controlate de Gheorghe Portariuc, tatăl primarului municipiului Botoşani. De altfel, în cursul săptămânii, după ce Botoşăneanul a făcut publică în premieră informaţia privind descinderea DNA Suceava la APIA, Florin Ţurcanu şi-a exprimat nemulţumirea pentru că în articol au fost nominalizaţi doar fermieri liberali, dând asigurări că cercetările cuprind şi agricultori cu alte orientări politice, inclusiv tatăl edilului şef, lucru confirmat şi de la APIA. Printre altele, fermierii ar fi suspectaţi că au umflat artificial numărul de animale pe crae îl dţein în exploataţie pentru a beneficia de o subvenţie mai mare sau că ar fi primit bani de la APIA pentru culturi care în realitate nu le-au executat.

Minim trei variante pentru declanşarea acţiunii

Circulă mai multe variante privind declanşarea acţiunii de la Botoşani. Una ar fi aceea că, după ce a fost arestat la domiciliu în scandalul cu APIA Suceava, Gheorghe Benu (foto), directorul general naţional APIA, ar fi început „să dea din casă” şi să nu mai acopere matrapazlâcurile de la instituţia din Botoşani, despre care Botoşăneanul scrie încă din toamna anului trecut.

Într-o altă variantă, ancheta DNA s-ar fi declanşat în urma unor reclamaţii mascate venite din interiorul APIA, unii angajaţi, prin intermediul câtorva fermieri ar fi depus plângeri la Direcţia Naţională Anticorupţie Suceava.

Cum însă dosarul a fost constituit în 2013 este posibil ca ancheta să fi fost declanşată în urma verificărilor efectuate în noiembrie de corpul de control al ministrului Agriculturii.

Până una alta, în biroul lui Liviu Zaharia, directorul APIA Botoşani, a apărut o poză cu nimeni altul decât ministrul Agriculturii, preşedintele PC Daniel Constantin.

Sursa: botosaneanul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”